Newsroom

Newsroom

Τί πρέπει να προσέχετε εάν κάνετε σκί στο χιόνι

Όπως αναφέρει ο ορθοπεδικός χειρούργος Θάνος Μπαδέκας στην Ελευθεροτυπία, το πόδι μας μέσα στην μπότα του σκι λειτουργεί όπως το…

snowboard

Όπως αναφέρει ο ορθοπεδικός χειρούργος Θάνος Μπαδέκας στην Ελευθεροτυπία, το πόδι μας μέσα στην μπότα του σκι λειτουργεί όπως το φρένο, το γκάζι και το αμορτισέρ του σώματος στο χιόνι. Αναπτύσσονται ροπές 18 φορές το βάρος του σώματος, που μπορούν με την κακή τεχνική και τον κακό εξοπλισμό να προκαλέσουν κακώσεις άμεσα και έμμεσα.
Σε όλα τα αθλήματα, έτσι και στο σκι μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να απολαύσουμε το αγαπημένο μας άθλημα και χόμπι με όσο το δυνατόν λιγότερα ατυχήματα. Το πόδι μας μέσα στην μπότα τού σκι λειτουργεί όπως το φρένο, το γκάζι και το αμορτισέρ του σώματος στο χιόνι.
Αναπτύσσονται ροπές 18 φορές το βάρος του σώματος, που μπορούν με την κακή τεχνική και τον κακό εξοπλισμό να προκαλέσουν κακώσεις, άμεσα και έμμεσα.

Η μπότα του σκι και το πόδι
Πρέπει το πόδι να μπαίνει σφιχτά στην μπότα και να δίνει την αίσθηση σταθερότητας και άνεσης.
Αν το πόδι είναι πολύ σφιχτά μέσα στην μπότα, τότε μπορεί να έχουμε κακή κυκλοφορία, φυσαλίδες τριβής, ερεθισμούς και υπονύχια αιματώματα, ενώ τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν έχουμε εμβιομηχανικές παραλλαγές (π.χ. κοιλοποδία, πλατυποδία). Περίπου 8 στους 10 σκιέρ βλαισοποιούν τα γόνατα, με αποτέλεσμα αύξηση της πίεσης στον πρόσθιο πόδα, σησαμοειδίτιδα, απαγωγή και έξω στροφή. Επίσης 2 στους 10 σκιέρ ραιβοποιούν τα γόνατα, με αποτέλεσμα υπτιασμό, αιμωδίες. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις χρήσιμο είναι να προσαρμόζονται μέσα στις μπότες ειδικά πέλματα κατόπιν λήψης προπλάσματος ή πελματογραφήματος, ώστε να υπάρχει σωστή βάση στήριξης, που θα κάνει πιο σταθερό το κάτω άκρο ώστε στις στροφικές κινήσεις να υπάρχει πιο αρμονική κίνηση με λιγότερες ροπές.

Η μπότα του snowboard
Με μαλακή μπότα και χαλαρές δέστρες υπάρχει κίνδυνος για κατάγματα και διαστρέμματα του άκρου πόδα και της ποδοκνημικής.
Με σκληρή μπότα και σφιχτές δέστρες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για συνδεσμικές βλάβες του γόνατος (μηνίσκος, πρόσθιος χιαστός) και κατάγματα άνωθεν της μπότας.

Οι κάλτσες
Θα πρέπει να διατηρούν τα πόδια ζεστά και στεγνά, αλλά και να «απάγουν» τον ιδρώτα των ποδιών και να τους επιτρέπουν να αναπνέουν.
Θέλουμε λεπτή κάλτσα, χωρίς να διπλώνει, ποτέ 100% βαμβακερή – καλύτερο είναι το μίγμα ακρυλικής με βαμβακερή.

Πρόληψη
Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις ασκήσεις διατάσεως πριν και μετά το σκι.
Το κρύο δημιουργεί εύκολα μυϊκό σπασμό. Κάνουμε με κεκαμμένα γόνατα αλλαγές κινητικής κατάστασης στα κάτω άκρα. Διατάσεις τετρακεφάλου, δικεφάλου, γαστροκνημιαίας και πελματιαίας απονεύρωσης.
Ενδυνάμωση αυτοχθόνων και εξωγενών μυών του ποδιού.

Κρυοπαγήματα
Στα κρυοπαγήματα υπάρχει υποθερμική βλάβη, λόγω αγγειοσύσπασης των περιφερικών αγγείων, και είναι χειρότερα με υγρασία και αέρα. Υπάρχουν 4 στάδια κατά Orr & Fainer. Πρέπει άμεσα να προβούμε σε επαναθέρμανση του σκέλους με θερμά μπάνια στους 38°- 44° C, σε βαρύτερες καταστάσεις το υπερβαρικό οξυγόνο είναι χρήσιμο.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή