Newsroom

Newsroom

"Τι θα γινόταν αν αυτό που βλέπεις στις ειδήσεις συνέβαινε σε εσένα;"

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το BU-21 του Stuart Slade. To koutipandoras.gr βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της παράστασης που ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά.

5a54ca181dc524e15c8b46e1

Γράφει ο Αντρέας Βάγιας 

Ένας πύραυλος χτυπά ένα επιβατικό αεροπλάνο. Ακολουθεί μία τεράστια έκρηξη και το BU-21 πέφτει σ’ έναν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Με αφορμή αυτό το αεροπορικό χτύπημα, 6 άνθρωποι ανατρέχουν σ’ εκείνη την ημέρα και αφηγούνται πώς βίωσαν εκείνες τις στιγμές αλλά και τί κουβαλάνε μέχρι σήμερα.

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου όσες και όσοι βρεθήκαμε στο Θέατρο 104, ήρθαμε σε επαφή με τις ιστορίες των έξι χαρακτήρων που επέζησαν από το «μυθοπλαστικό τρομοκρατικό χτύπημα» στο BU-21.

Μια Ρουμάνα μετανάστρια που ακόμα μετρά πάνω της τις φλόγες, η Σήλια που είδε στο twitter ότι η μητέρα της είναι νεκρή και για χρόνια πίστευε ότι ένα τέτοιο χτύπημα είναι «κάτι που αφορά άλλους», ένας 19χρονος μουσουλμάνος που έχασε τον πατέρα του, η Φλόρενς που είδε να προσγειώνεται ένας νεκρός άντρας στον κήπο του σπιτιού της κι ακόμα αναρωτιέται αν είναι «ευλογία ή κατάρα που το ανθρώπινο σώμα αντέχει τόσα πολλά».

Αυτές είναι μερικές απ’ τις ιστορίες που μας παρουσίασαν οι ηθοποιοί Χριστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής και Λία Τσάνα σε μορφή αναλογίου.

«Το καλοκαίρι πέρασα ένα μήνα στο Λονδίνο» λέει ο Θοδωρής Βουρνάς ο οποίος θέλησε να νιώσει το κλίμα, πώς ζουν οι άνθρωποι σ’ έναν τόπο ο οποίος έχει βιώσει τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο σκηνοθέτης συνάντησε τον Stuart Slade κι επισκέφτηκε τις γειτονιές που ο συγγραφέας φαντάστηκε ότι έχει συμβεί το περιστατικό. Γι’ αυτό και όπως είπε, «το έργο είναι βασισμένο στην αγγλική πραγματικότητα».

Μιλώντας για το μήνυμα του έργου ανέφερε ότι «όλα τα μαρτύρια είναι πανανθρώπινα» και υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο συμβάν «δεν το ξεχνάς, αλλά ξεπερνιέται. Η ζωή προχωράει και πρέπει να προχωρήσει.»

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στο production design της Κασσιανής Λεοντιάδου και την κινησιολογία της Ντέπυς Γοργογιάννη κάνοντας λόγο για «δεύτερη και τρίτη σκηνοθεσία» αντίστοιχα.

Οι ηθοποιοί αναφέρθηκαν στο σύνθετο φαινόμενο της τρομοκρατίας που όπως εξήγησαν, ο Stuart Slade αγγίζει με χιούμορ και οξυδέρκεια στο σύγχρονο αυτό κείμενο.

Στάθηκαν στο φόβο που περνά και μένει στους ανθρώπους, κάνοντάς τον ισχυρότερο ακόμα και απ’ το ίδιο το χτύπημα και επισήμαναν ότι ένα τέτοιο περιστατικό είναι κάτι που μας αφορά όλους. «Η τρομοκρατία δεν είναι οι άνθρωποι που σκοτώνονται, αλλά ο φόβος που σου προκαλεί» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Οι ήρωες του Slade προέρχονται απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και τις ηλικίες. Οι έξι χαρακτήρες που είδαν και βίωσαν το χτύπημα στο BU-21 είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας. Θα μπορούσαν να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς.

Γι’ αυτό και όπως εξηγούν οι ηθοποιοί της παράστασης, θα τους δούμε να έχουν όλο το φάσμα των αντιδράσεων γι’ αυτό που βίωσαν αλλά και διαφορετικές ερμηνείες για το ίδιο το φαινόμενο.

Οι συντελεστές ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους παρευρισκόμενους για την πρεμιέρα της παράστασης, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 στο Θέατρο 104, όπου θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15 μ.μ..

Το έργο παρουσιάστηκε το 2016 στο Trafalgar Studios στο West End του Λονδίνου και, μετά την Ισπανία, πρόκειται για το δεύτερο ανέβασμά του στην Ευρώπη.

Συντελεστές της παράστασης

Συγγραφέας: Stuart Slade

Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη

Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου

Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη

Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού: Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη

Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας

Trailer: Γιώργος Τσιρογιάννης

Παίζουν: Χριστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα

INFO

Παραστάσεις: Από 17 Ιανουαρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μμ

Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο

Διάρκεια: 90 λεπτά

Πληροφορίες θεάτρου

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, T. 210 3455.020

[email protected] | http://www.104.gr/

www.facebook.com/BU21.theatro104

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη