Newsroom

Newsroom

Τι είναι το αέριο γέλιο που έχει γίνει η νέα επικίνδυνη μόδα

Το αέριο γέλιου είναι η νέα επικίνδυνη μόδα διασκέδασης των νεαρών τουριστών στα ελληνικά νησιά.

5982ebb91dc524e0058b4c4d

Το αέριο γέλιου «ευδοκιμεί» τα τελευταία χρόνια. Καταστηματάρχες πωλούν στους θαμώνες των νυχτερινών κέντρων που συγκεντρώνονται για να διασκεδάσουν μπαλόνια, τα οποία περιέχουν ποσότητες αερίου.

Τον περασμένο μήνα μια 18χρονη Βρετανίδα τουρίστρια μεταφέρθηκε στην εντατική του ΠΑΓΝΗ σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση μετά από εισπνοή αερίου γέλιου.

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε εγρήγορση και πραγματοποιεί συνεχούς ελέγχους στα μαγαζιά. Στη Ζάκυνθο μόνο κατασχέθηκαν χθες συνολικά 661 αμπούλες με αέριο γέλιου.

Τι είναι όμως το αέριο γέλιο;

Είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντοϊατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του.

Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνεέται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση.

Επίσης χρησιμοποιείται σαν οξειδωτικό μέσο στους πυραύλους και στους αγώνες αυτοκινήτων για να αυξηθεί η ισχύς των κινητήρων. Σε υψηλές θερμοκρασίες, το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη