Newsroom

Newsroom

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης στο Λονδίνο

Μετά την ανάληψη της φονικής επίθεσης στο Λονδίνο από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, ταυτοποιήθηκε ο δράστης.

58d3f2501dc5245f2d8b45df

Πρόκειται για τον 52χρονο Khalid Masood με καταγωγή από το

Kent της Βρετανίας ο οποίος έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά. Όπως αποκάλυψε μέσω twitter η μητροπολιτική αστυνομία, ο 

Khalid Masood είναι ο άνθρωπος που σκόρπισε το θάνατο στο κέντρο του Λονδίνου. 


Ο Khalid Masood δεν βρισκόταν στο στόχαστρο της αστυνομίας και δεν υπήρχε καμία έρευνα για αυτόν ούτε ενδείξεις πως σχεδίαζε τη φονική επίθεση το απόγευμα της Τετάρτης. Βέβαια, σύμφωνα με τον Guardian, ο 52χρονος είχε καταδικαστεί παλαιότερα για βίαιες επιθέσεις μεταξύ αυτών για πρόκληση σωματικών βλαβών, κατοχή επιθετικών όπλων και διατάραξης της δημόσιας τάξης. Δεν είχε καταδικαστεί για καμία κατηγορία που σχετίζεται με τρομοκρατία.

Η ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ:

«Ο άντρας ο οποίος πιστεύεται από την αστυνομία ότι είναι υπεύθυνος για την τρομοκρατική επίθεση στο Γουέστμινστερ, χθες, 22 Μαρτίου, ταυτοποιήθηκε επίσημα ως ο Καλίντ Μασούντ. Ο Μασούντ, 52 ετών (25.12.1964), γεννήθηκε στο Κεντ και οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι έμενε πρόσφατα στα Δυτικά Μίντλαντς. Ο Μασούντ είναι επίσης γνωστό ότι χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα

Ο Μασούντ δεν ήταν μέχρι τώρα αντικείμενο έρευνας, και δεν υπάρχουν προγενέστερες πληροφορίες που να αφορούν την πρόθεσή του για τρομοκρατική επίθεση. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό στην αστυνομία και έχει μια μεγάλη γκάμα προηγούμενων καταδικών και επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης σωματικών βλαβών, κατοχή όπλων και διατάραξη της δημόσιας ειρήνης.

Η πρώτη του καταδίκη ήταν το Νοέμβριο του 1983, για φθορά ξένης περιουσίας και η τελευταία του καταδίκη ήταν το Δεκέμβρη του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

Δεν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα».

Σύμφωνα με την Guardan στην ταυτοποίηση του δράστη βοήθησε μια 45χρονη γυναίκα με το όνομα, Ιβόνα Ρόμεκ η οποία ήταν γειτόνισσα Καλίντ Μασούντ στην πολυκατοικία του Μπέρμιγχαμ, όπου έμενε εκείνος μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του. 

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ, ανακοίνωσε πως θύματα της επίθεσης είναι ο ίδιος ο δράστης, ο 48χρονος αστυνομικός Κιθ Πάλμερ, από την φρουρά του Κοινοβουλίου που πήγε να σταματήσει το δράστη, ο Kurt Cochran από την Γιούτα και η 43χρονη Aysha Frade. 

Επίσης, 29 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο, επτά από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και δύο Έλληνες και τρεις αστυνομικοί.

Η ανάληψη επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος

Η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε το μεσημέρι της Πέμπτης την ευθύνη για την επίθεση στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν «στρατιώτης του». 

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 40. 

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε μιλήσει νωρίτερα σήμερα για το δράστη της επίθεσης. Όπως είχε πει αποκαλύψει, είναι βρετανικής καταγωγής.

Ταυτόχρονα η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε στη σύλληψη οκτώ ατόμων έπειτα από ολονύκτιες έρευνες που πραγματοποίησε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο πρακτορείο AMAQ είναι η εξής:


Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη