Newsroom

Newsroom

Στα πέντε πιο αμφιλεγόμενα εξορυκτικά έργα στον κόσμο,είναι και αυτό της Χαλκιδικής

Στα 5 πιο αμφιλεγόμενα εξορυκτικά έργα στον κόσμο για το 2013 συγκαταλέγεται οι εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, σύμφωνα με το…

skoyries 1

Στα 5 πιο αμφιλεγόμενα εξορυκτικά έργα στον κόσμο για το 2013 συγκαταλέγεται οι εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο Mining-technology.com, που παρακολουθεί και καλύπτει δημοσιογραφικά όλες τις εξελίξεις στην εξορυκτική δραστηριότητα παγκοσμίως.Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται και η εξόρυξη στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας. Εκεί, σύμφωνα με έναν άλλο διαδικτυακό τόπο που ασχολείται παγκοσμίως με τις εξελίξεις στο μεταλλευτικό τομέα, το Mining.com, η καναδική εξορυκτική εταιρεία Gabriel Resources, που προσπαθεί να πάρει την άδεια εξόρυξης χρυσού, δηλώνει πλέον αβεβαιότητα για το μέλλον του προγράμματος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Mining-technology.com, που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο τόσο το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων όσο και το μπλογκ http: //soshalkidiki.wordpress.com του Συντονιστικού Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, «χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά του 1,32 εκατ. δολαρίων έργου εξόρυξης χρυσού.

»Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι το σχέδιο απειλεί να μολύνει τα υπόγεια ύδατα και να ρυπαίνει τον αέρα με τοξικά βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των καδμίου, μολύβδου, αρσενικού και υδραργύρου, καταστρέφοντας 180 εκτάρια δάσους και επηρεάζοντας την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών που εξαρτώνται από τον τουρισμό, την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν το 2011, εξελίχθηκαν τελικά σε μια σειρά από αγώνες και αντιμετώπισαν την αστυνομική καταστολή το 2013. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία αμφισβήτησε τη χρήση εκφοβισμού και τόνισε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις κρατικές αρχές για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ένα ελληνικό Πράσινο οικολογικό πολιτικό κόμμα, κάλεσε το Πράσινο Κόμμα του Καναδά (GPC) να διερευνήσει και να σταματήσει το έργο χρυσού των Σκουριών, καθώς και ένα άλλο αμφιλεγόμενο έργο εξόρυξης, το ορυχείο χρυσού Περάματος, το οποίο επίσης αναπτύσσεται από την ίδια εταιρεία στη Θράκη».

Στη Ρουμανία

Εξελίξεις υπάρχουν στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας, που συγκαταλέγεται στην λίστα: η εξορυκτική Gabriel Resources εκφράζει πλέον την αβεβαιότητά της για το μέλλον της εξόρυξης χρυσού στη περιοχή. Σύμφωνα με το Mining.com, μόλις χθες η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 500.000 δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα γύρω από τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση της ναυαρχίδας του έργου χρυσού της Rosia Montana από την κυβέρνηση της Ρουμανίας.
Η εταιρεία δήλωσε ότι, παρά τις διάφορες επιτροπές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να εξετάσουν το σχέδιο και τη χορήγηση αδειών, «καμία πρόοδος δεν έχει υπάρξει» στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία δεν μπορεί να παρέχει στους μετόχους οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με χρονικά πλαίσια για το έργο, και αναμένει τις επιπτώσεις να επηρεάσουν το πρώτο τρίμηνο δαπανών του 2014. Οι απώλειες για την εταιρεία στο περασμένο έτος ήταν 2,5 εκατ. δολάρια, ή ένα σεντ ανά μετοχή.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι Ρουμάνοι διαμαρτυρήθηκαν κατά του ορυχείου στη Rosia Montana, το οποίο θεωρούν ως ένα περιβαλλοντικά επικίνδυνο έργο και ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα πολιτικής διαφθοράς. Οι ανησυχίες περί ρύπανσης συνδέονται με την προβλεπόμενη χρήση κυανίου για την εξαγωγή χρυσού και αργύρου από το μετάλλευμα.

Οι εξελίξεις πήραν αρνητική τροπή για την εταιρεία τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το ρουμανικό κοινοβούλιο καταψήφισε νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στο έργο να προχωρήσει. Η εταιρεία περιμένει 15 χρόνια τις άδειες για το έργο, το κόστος του οποίου αυξήθηκε σε περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο ένα δικαστήριο ανέστειλε προσωρινά μία άδεια-κλειδί για ένα ανοιχτό ορυχείο, καθώς τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις κατέθεσαν αίτηση αναστολής του πιστοποιητικού άρσης του αρχαιολογικού χαρακτήρα της περιοχής.

Απολύσεις

Η εταιρεία, που πλέον βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση της χώρας που ορκίστηκε στις αρχές Μαρτίου, απειλεί να απολύσει από την 1η Μαΐου το 80% των Ρουμάνων εργαζομένων της, δηλαδή 400 άτομα, αν δεν σημειωθεί πρόοδος στο έργο. «Ολες αυτές οι θέσεις εργασίας και περισσότερα θα χαθούν αν δεν δούμε μια πραγματική και διαφανή διαδικασία από τη νέα κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να προχωρήσει το έργο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πάνω από 3.600 θέσεις εργασίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζόναθαν Χένρι. Η καναδική μεταλλευτική εταιρεία έχει ήδη δαπανήσει περίπου 550 εκατ. δολάρια για το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου η εξορυκτική δραστηριότητα χρονολογείται από τον 1ο αιώνα.

Οι άλλες τρεις πιο αμφιλεγόμενες περιοχές εξόρυξης είναι, σύμφωνα με το Mining-Technology.com:

* Το σχεδιαζόμενο πολυορυχείο στο Πιμπλ της Αλάσκας (ΗΠΑ), έργο εξόρυξης Pebble, δυνητικά το μεγαλύτερο πολυ-μέταλλο ορυχείο στον κόσμο που περιέχει κατ’ εκτίμηση χαλκό αξίας άνω των 8 δισ. λιρών Αγγλίας, μολυβδαίνιο αξίας 5,6 δισ. λιρών, και 107,4 εκατ. ουγκιές χρυσού. Το έργο έχει εμπλακεί σε διαμάχη λόγω της θέσης του στην περιοχή Μπρίστολ Μπέι ΝΔ της Αλάσκας, μια μείζων αλιευτική περιοχή που είναι γνωστή ως το «καλάθι με τα ψάρια της Αμερικής». Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με σημαντικές δυνητικά περιβαλλοντικές απειλές που δημιουργεί το σχέδιο στους τοπικούς οικότοπους και την αλιεία του σολομού.

* Πάσκουα Λάμα, Ανδεις, σύνορα Αργεντινής-Χιλής. Οι εργασίες στο ορυχείο χρυσού-αργύρου «πάγωσαν» το περασμένο Οκτώβριο, λόγω αντιδράσεων για επιπτώσεις στο περιβάλλον, και έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου της Χιλής, για διακοπή της εξέλιξης των εργασιών. Η Αρχή Περιβάλλοντος της Χιλής απαίτησε από την καναδική «Barrick Gold» να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Το κόστος του έργου, που αρχικά υπολογιζόταν σε 3 δισ. δολάρια, αυξήθηκε σε περίπου 8,5 δισ., ως αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών επιπλοκών.

* Λα Κολόσα, Τολίμα Κολομβίας (περίπου 150 χλμ. δυτικά της Μπογκοτά). Η εξόρυξη χρυσού συνάντησε σημαντικές διαμαρτυρίες λόγω της χρήσης των υδάτινων πόρων για την επεξεργασία χρυσού και των επιπτώσεων στη γεωργία. Τον Φεβρουάριο του 2013 διεξήχθη δημοψήφισμα κατά το οποίο 2.971 από τους 3.007 ψηφοφόρους της περιοχής ψήφισαν κατά του έργου, το οποίο ακόμη δεν έχει λάβει άδεια.
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ [email protected] , ελευθεροτυπία

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη