Newsroom

Newsroom

Σιδηροπενική αναιμία: Η πρόληψη, το καλύτερο φάρμακο για τα παιδιά μας

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η συχνότερη μορφή αναιμίας και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού…

anaimia

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η συχνότερη μορφή αναιμίας και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού του πλανήτη παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ ο πιο ευάλωτος πληθυσμός είναι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι γυναίκες. Είναι ιδιαίτερα συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Ωστόσο, στις ανεπτυγμένες χώρες η συχνότητά της μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά παρόλα αυτά παραμένει συχνή αιτία αναιμίας με αντίκτυπο σημαντικές συνέπειες στη σωματική και πνευματική υγεία των παιδιών.

Ποια είναι τα αίτια της σιδηροπενικής αναιμίας στα παιδιά;

η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου με τις τροφές.
η κοιλιοκάκη
η νόσος του Crohn
η χειρουργική αφαίρεση μέρους του λεπτού εντέρου
η χρόνια απώλεια αίματος κυρίως από το γαστρεντερικό σύστημα.

Στα βρέφη συχνή αιτία μικροσκοπικής απώλειας αίματος είναι η αλλεργία στο γάλα αγελάδας.

Διάγνωση και θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας.

Η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας γίνεται με εξετάσεις αίματος. Στη γενική αίματος διαπιστώνεται χαμηλή αιμοσφαιρίνη, χαμηλός μέσος όγκος ερυθρών (MCV) και μέση πυκνότητα αιμοσφαιρίνης (MCH) και το εύρος κατανομής των ερυθρών (RDW) αυξάνει και αποτελεί πρώιμο δείκτη σιδηροπενίας. Η σιδηροπενική αναιμία θεραπεύεται με τη χορήγηση σιδήρου. Ο παιδίατρος σας, αφού κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και την αιτία, θα συνταγογραφήσει σίδηρο από το στόμα. Η απορρόφηση του σιδήρου αυξάνεται εάν λαμβάνεται με ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
Πρέπει να αποφεύγετε την ταυτόχρονη λήψη σιδήρου με γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι μειώνουν την απορρόφησή του, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να λαμβάνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά.

Ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει τα εξής προβλήματα:

Να μαυρίσει τα κόπρανα του παιδιού.
Να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή αντίθετα διάρροια.
Να προκαλέσει εμετούς και πόνο στην κοιλιά.

Επιπλέον, ο σίδηρος που δίνεται σε σιρόπι μπορεί να προκαλέσει χρωματισμό των δοντιών και των ούλων. Αυτό αποτελεί προσωρινή κατάσταση και μειώνεται με το βούρτσισμα των δοντιών μετά τη λήψη του σιδήρου.

 

Της Δώρας Ευθυμίου

Παιδίατρος 

http://www.paidiatrosathome.gr/

http://www.paidiatrosathome.gr/?page_id=412

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη