Newsroom

Newsroom

Ρουμανία: Έπεσε η κυβέρνηση έπειτα από πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού

Έξι μόλις μήνες παρέμεινε στην εξουσία ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Σορίν Γκριντεάνου, ο οποίος ανετράπη από το ίδιο του το κόμμα με πρόταση μομφής στη Βουλή, την οποία υπερψήφισαν 241 βουλευτές έναντι 10.

594a69961dc524cc548b47cb

Οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) κατηγόρησαν τον Γκριντεάνου ότι απέτυχε να προωθήσει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Βάσει του κανονισμού του κοινοβουλίου, χρειάζονταν 233 ψήφοι για να εγκριθεί η πρόταση μομφής κατά του Σορίν Γκριντενάου, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα, ακόμη κι όταν το υπουργικό του συμβούλιο έχασε την υποστήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που ηγείται του κυβερνητικού σχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός είχε εμπλακεί σε μια διαπάλη εξουσίας με τον ισχυρό ηγέτη του PSD, Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος πάντως δεν μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία λόγω παλαιότερης καταδίκης για εκλογική απάτη.

Το PSD κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο, έναν μόλις χρόνο μετά την απώλεια της εξουσίας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ξέσπασαν διαδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα με αφορμή ένα διάταγμα που θεωρήθηκε ότι αποποινικοποιεί τη διαφθορά. Τον Φεβρουάριο η ΕΕ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη