Newsroom

Newsroom

Το πάρτυ σπατάλης συνεχίζεται απο ορισμένους στο δημόσιο – Καφέδες,πούρα,sites,τηλεφωνήματα χιλιάδων ευρώ

Όλες οι αμαρτολές σπατάλες,έχουν υπογραφές και ονόματα..καθώς οι περισσότερες ειναι νόμιμες. Θα υπάρξουν άραγε διώξεις;  Είναι αυτές οι ιστορίες που…

eyro 7

Όλες οι αμαρτολές σπατάλες,έχουν υπογραφές και ονόματα..καθώς οι περισσότερες ειναι νόμιμες. Θα υπάρξουν άραγε διώξεις; 

Είναι αυτές οι ιστορίες που τις βλέπεις στο σινεμά και σκέφτεσαι πως ο σεναριογράφος το παρατράβηξε. Μόνο που στην Ελλάδα, είθισται να τις διαβάζεις και στις εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Τι κι αν η χώρα είναι σε κρίση, τι κι αν πνίγεται στα Μνημόνια; Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου: στα γραπτά των Ελεγκτών θα διαβάσετε, για παράδειγμα, πως το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων έκανε πρωτοχρονιάτικο πάρτι που κόστισε… 33.500 ευρώ. Στον Δήμο Ορμύλιας στη Χαλκιδική, αντιθέτως, μοίρασαν τη γιορτινή τους διάθεση ανάμεσα στα Χριστούγεννα και το Πάσχα – και πλήρωσαν 6.000 ευρώ για κάρτες. Στον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας, πάλι, ήταν κάθε μέρα γιορτή. Και όποια μέρα κατάφερνε ένας δημότης τους να αριστεύσει στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο, έπαιρνε από το κρατικό ταμείο 13.000 ευρώ για τη χαρά που έδωσε στους συντοπίτες του!

Αλλά βέβαια, καθώς και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνούν πως η φτώχεια και η καλοπέραση πάνε μαζί, φρόντισαν εν μέσω κρίσης να τινάξουν τη μπάνκα του Δημοσίου στον αέρα αγοράζοντας κουβανέζικα πούρα. Και δόθηκαν 5.300 ευρώ, για να καπνίζει ό,τι και ο Φιντέλ Κάστρο ο κάθε επισκέπτης, φίλος των αγροτών. Και στο ίδιο τέμπο δωρεάς σε κάθε ενδιαφερόμενο, μοιάζει να κινείται και η σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Τρικάλων. Η οποία πήγε να χαρίσει στους δευτεροετείς της 300 (ναι, τριακόσια…) σετ της «Στρατιωτικής Ναυτικής και Αεροπορικής Εγκυκλοπαίδειας», πάντα με τη «συμβολική» βοήθεια του κράτους που χρυσοπλήρωσε το δώρο με 15.000 ευρώ.

Στη ζώνη του λυκόφωτος της δημόσιας διοίκησης όλα μπορούν να συμβούν – κυρίως, όλα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το δημόσιο ταμείο. Αυτό το ξέρουν πλέον πολύ καλά οι δημότες στην Παλλήνη της Χαλκιδικής, οι οποίοι θέλοντας και μη πλήρωσαν 900 ευρώ για να κρατηθούν πρακτικά από τις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου – μόνο που το δημοτικό συμβούλιο δεν έκανε καμία συνεδρίαση τον Οκτώβριο! Αντιστοίχως, στα Γρεβενά η Δημοτική Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης βρήκε την ευκαιρία μέσα στο γενικότερο όργιο σπατάλης που στοίχισε 4,5 εκατ. ευρώ στον δήμο, να παρουσιάσει και μερικά έξτρα σπέσιαλ παραστατικά, που κατέστησαν την πατέντα της αξιομνημόνευτη. Βλέπετε, στις αποδείξεις περιγράφονταν μεταξύ άλλων και τα πρώτα μεταξωτά δημοτικά εσώρουχα, αξίας 3.000 ευρώ. Που μάλλον τα φορούν οι επιδέξιοι κύριοι που είχαν την… έμπνευση.

Είναι κάπου εδώ που αρχίζει η κατηγορία «Γούντι Αλεν». Στο Ηράκλειο οι περήφανοι εκπρόσωποι της εν λόγω κατηγορίας υπερκοστολόγησαν τις λάμπες, και πήγαν να υφαρπάξουν 4.000 ευρώ από τον Δήμο Βιάννου. Στον Δήμο Πειραιά έφτιαξαν πορτρέτο για να θυμούνται τον μακαρίτη δήμαρχο και πλήρωσαν 4.500 ευρώ. Στη Γλυφάδα για να ξεπροβοδίσουν στον άλλο κόσμο τον δήμαρχο πλήρωσαν την τελετή 37.000 ευρώ, τη στιγμή που ακόμα και για την κηδεία Προέδρου της Δημοκρατίας ο νόμος λέει πως το όριο δαπάνης είναι 6.500 ευρώ. Φυσικά, υπάρχει και η Καλλιθέα Θεσσαλονίκης, όπου έδωσαν σε εργολάβο 7.000 ευρώ για να συντηρήσει ένα νεκροταφείο, αλλά αυτός αντί να τελειώσει το έργο σε ένα μήνα όπως έλεγε η σύμβαση, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ταχύς: πήρε τα λεφτά, το τελείωσε σε κάτι λιγότερο από… τρεις μέρες, και ούτε που θα είχαμε ακούσει γι’ αυτόν αν τη μικρή, πικρή του ιστορία δεν την είχαν ξετρυπώσει οι Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης.

Οπως ακριβώς εντόπισαν και τους πέντε άνδρες υπαλλήλους του ΙΚΑ που στο πλαίσιο κάποιου πρωτοποριακού πειράματος έλαβαν αδιαμαρτύρητα… επίδομα τοκετού. Ή τους 40 οδηγούς της ΕΘΕΛ που με ένα πάκο πλαστές βεβαιώσεις αιμοδοσίας από τον Ευαγγελισμό έλαβαν… 298 ημέρες αδείας – μετ’ αποδοχών, εννοείται. Τέλος το ΣΔΟΕ ήταν αυτό που φρόντισε να φωτίσει τα καμώματα της ΔΕΗ. Και διαπίστωσε πως οι συνδικαλιστές της είχαν συστήσει την πατέντα που αργότερα έγινε γνωστή με το κωδικό όνομα «ΓΕΝΟΠ τουρς»: τα ταμεία του δύστυχου κράτους χρηματοδοτούσαν με 1,2 εκατ. τα εξωτικά ταξίδια των ΔΕΗτζήδων στα πέρατα του κόσμου από το 2008 ώς το 2010. Και σα να μην έφτανε αυτό, τους έβγαλαν και εισιτήριο αλέ ρετούρ. Και επέστρεψαν όλοι τους πίσω στην Ελλάδα…

Οι 300, ο καφές και τα σάιτ των εκατομμυρίων

Ακούγεται  απίστευτο, αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το δημόσιο ταμείο πλήρωνε 227 ευρώ κάθε φορά που συνεδρίαζε επιτροπή της Βουλής, για να έχουν να πίνουν άφθονο γαλλικό καφέ οι βουλευτές! Και μπορεί από αυτήν την εβδομάδα οι 300 να πληρώνουν μόνοι τους τον καφέ τους, αλλά θα αργήσουν να κάνουν απόσβεση. Βλέπετε, στο πρόσφατο παρελθόν οι βουλευτές μας είχαν φροντίσει να τρατάρουν τους μουσαφίρηδες της λεωφόρου Αμαλίας με τα πιο ακριβά κουλουράκια τού μέχρι σήμερα γνωστού σύμπαντος: η Βουλή, μαζί με τα νερά και τους καφέδες, τα πλήρωσε 17.000 ευρώ.

Στο Κοινοβούλιο, πάντως, το αντίτιμο για τα χρυσοφόρα βουτήματα δεν παραξένεψε κανέναν. Κι έτσι τα τιμολόγια κόπηκαν κανονικά και η δαπάνη όχι μόνο εγκρίθηκε, αλλά ανέβηκε και στη σελίδα της «Διαφάνειας».

Οπως ακριβώς κανονικά θα πληρωθούν τα 300.000 ευρώ που χρέωσαν στο δύστυχο Δημόσιο οι υπεύθυνοι της Φιλοσοφικής Σχολής με μία απλή κίνηση: όλο το περσινό καλοκαίρι άφησαν τα φώτα στο άδειο κτίριο ανοιχτά, και κάπως έτσι η ΔΕΗ άστραψε και βρόντηξε: ο κεραυνός έφτασε μέσα στον φάκελο με τον λογαριασμό του Ιουλίου – Αυγούστου, κι όταν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ζήτησαν εξηγήσεις για το… ηλεκτρικό τζάκποτ των 300.000 ευρώ, απ’ το Πανεπιστήμιο τους είπαν πως πρόκειται για «φώτα ασφαλείας» – τα πρώτα στην ιστορία της τεχνολογίας που μένουν ανοιχτά μέρα νύχτα.

Αλλά πάλι, ακόμα κι αυτοί οι επιμελώς αμελείς κύριοι μοιάζουν με ασήμαντους τρακαδόρους μπρος στους σχεδιαστές ιστοσελίδων του Δημοσίου. Αυτούς, δηλαδή, που αποφάσισαν πως η ιστοσελίδα του ΙΚΑ θα κοστίσει 2,2 εκατομμύρια ευρώ, το σάιτ του Εφετείου θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, το υπουργείο Εξωτερικών θα χρειαστεί 1,3 εκατ. για να μπει στο Ιντερνετ, και η Βουλή θα αποκτήσει το δικό της, ψηφιακό κονάκι στην προνομιακή τιμή του ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ. Και τα έσοδα θα πάνε, όπως πάντα, εις υγείαν του (ψηφιακού) κορόιδου.ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Στα 285 εκατ. η δαπάνη του Δημοσίου για τηλέφωνα

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσες είναι οι τηλεφωνικές συνδέσεις του Δημοσίου; Και πόσα «πληρώνουμε» γι’ αυτές, κάθε χρόνο, μέσω του προϋπολογισμού; Στην κυβέρνηση το αναρωτήθηκαν και αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα για να δοθεί μια απάντηση. Ετσι, προχωρούν στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των τηλεφωνικών συνδέσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου – από τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι τη σύνδεση στο τελευταίο ΚΕΠ της επικράτειας. Το έργο αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου και αν επιτύχει θα δοθεί συνέχεια με άλλες δημόσιες δαπάνες όπως είναι τα ταξίδια, τα ενοίκια μέχρι και οι λογαριασμοί του… ηλεκτρικού.

Αυτή τη στιγμή, δεν είναι καν γνωστός ο αριθμός των τηλεφωνικών συνδέσεων που έχουν «χρεωθεί» στις δημόσιες υπηρεσίες, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσφατη έρευνα ανεβάζει τη δημόσια τηλεπικοινωνιακή δαπάνη στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 285 εκατ. ευρώ. Στον τακτικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό της τάξεως των 125 εκατ. μόνο για τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ εκτιμάται ότι δαπανώνται επιπλέον 10 εκατ. εκτός τακτικού προϋπολογισμού. Για τους δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης (συνολικά υπερβαίνουν τις 30.000) η δαπάνη εκτιμάται ότι φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ. Το αν τα ευρήματα της έρευνας και οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και σε ποιο βαθμό, θα φανεί έως το τέλος Ιουλίου, καθώς μέχρι τότε η ΓΓΠΣ προγραμματίζει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη «απογραφή».

Ηδη, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ σχετική απόφαση, βάσει της οποίας όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να συμπληρώσουν σε ηλεκτρονική βάση ποιους τηλεφωνικούς αριθμούς χρησιμοποιούν, ενώ οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα πρέπει να αναγράψουν τα ποσά που εισπράττουν για κάθε σύνδεση. Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, στον οποίο απευθύνθηκε η «Κ», δεν αποκλείει να προκύψουν εντυπωσιακά ευρήματα τόσο για το πόσο «φουσκωμένοι» θα εμφανιστούν ορισμένοι λογαριασμοί όσο και για το ποιοι (και πώς) κάνουν χρήση «κρατικών» κινητών τηλεφώνων.

Βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, οι καταχωρίσεις των στοιχείων θα γίνονται στο σύστημα ΕΣΥΠ (Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών) το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει παραγωγικά από την 1η Μαΐου. Μέσα σε τρεις μήνες –δηλαδή μέχρι τέλος Ιουλίου– όλοι οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να εγγραφούν στο «μητρώο φορέων του Δημοσίου», που θα τηρείται στο ΕΣΥΠ. Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει για τους αριθμούς που έχουν χαρακτηριστεί «απόρρητοι» καθώς μπαίνουν και θέματα εθνικής ασφάλειας. Στο σύστημα θα δηλώνονται:

1. Οι οικονομικές απαιτήσεις των εταιρειών, όπως αποτυπώνονται στους λογαριασμούς.

2. Τα πάγια κόστη και τα στοιχεία κλήσεων ανά προορισμό (αστικά, υπεραστικά, κινητά κ.λπ). «Θα μπορούμε με ευκολία να εντοπίσουμε υπερχρέωση του Δημοσίου για διεθνείς κλήσεις ή τηλεφωνήματα σε αριθμούς τύπου 090» υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας. Στη βάση δεδομένων, η καταχώριση των λογαριασμών θα γίνεται ανά σύνδεση έτσι ώστε να φαίνονται οι χρεώσεις για κάθε σταθερό ή κινητό ξεχωριστά.

Και βεβαίωση

Οι φορείς του Δημοσίου θα έχουν το δικαίωμα να βλέπουν «τι και πόσα» τους έχουν χρεώσει προκειμένου να αποδέχονται ή να απορρίπτουν τα τιμολόγια του παρόχου. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός τριών ημερών. Με την αποδοχή του παραστατικού θα εκδίδεται βεβαίωση καταχώρισης της δαπάνης στο σύστημα και αποδοχής της χρέωσης από τον φορέα. Η συγκεκριμένη βεβαίωση θα θεωρείται απαραίτητο πιστοποιητικό για την εξασφάλιση της νόμιμης καταβολής της δαπάνης: «Χωρίς αυτή τη βεβαίωση, ο πάροχος δεν θα πληρώνεται» αναφέρει στέλεχος που γνωρίζει τις λεπτομέρειες του έργου.

Πρόσβαση στην πληροφορία για την τηλεπικοινωνιακή δαπάνη του υπουργείου θα έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ προβλέπεται δημοσίευση των πληροφοριών μέσω του opengov.gr. H αναλυτική καταγραφή των τηλεπικοινωνιακών δαπανών θα χρησιμεύσει και ως διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. «Μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς, σε χιλιάδες περιπτώσεις, το Δημόσιο χρεώνεται με τιμές που κυμαίνονται κοντά σε αυτές της λιανικής».

«Σύζευξις ΙΙ» και στα κτίρια

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η προκήρυξη του έργου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ, είναι πλέον θέμα εβδομάδων. Το «Σύζευξις ΙΙ» προβλέπει τη διασύνδεση σε ένα δίκτυο και των περίπου 34.000 κτιρίων του Δημοσίου: από νοσοκομεία, εφορίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ασφαλιστικούς φορείς, έως δήμους και υπουργεία.

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού (περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ) προέρχονται από κοινοτική χρηματοδότηση και αφορούν το κατασκευαστικό κομμάτι, καθώς θα πρέπει να αναπτυχθούν υποδομές για τη διασύνδεση των κτιρίων. Το υπόλοιπο ποσό αφορά το λειτουργικό κόστος και θα καλυφθεί με εθνικούς πόρους καθώς αποτελεί το ποσό που επιβαρύνει το Δημόσιο για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών του αναγκών.

Για την προώθηση του έργου, η χώρα θα χωριστεί σε ζώνες και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα κληθούν να διεκδικήσουν –μέσω μειοδοτικής διαδικασίας– την παροχή υπηρεσιών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Η διάρκεια της σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν θα είναι τριετής.

Ανάλογα με την εξέλιξη του διαγωνισμού και τις τιμές που θα επιτευχθούν, το Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίσει τη συνολική ετήσια δαπάνη ακόμη και κατά 130-150 εκατομμύρια ευρώ. ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Καθημερινή 

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΕΙΏΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΠΑΤΑΛΕΣ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη