Newsroom

Newsroom

Πάμελα, το κρυφό "όπλο" του Ουίνστον Τσόρτσιλ

Του Γιάννη Μπαζού

2 228

Του Γιάννη Μπαζού

Η Πάμελα Ντίξμπυ ήταν κόρη του 11ου λόρδου του Ντίξμπυ, και έζησε μια περιπετειώδη ζωή. Παντρεύτηκε τον γιο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Ράντολφ. Όμως ο γάμος έδειξε από την αρχή να έχει προβλήματα καθώς ο Ράντολφ μεθούσε συχνά και έπαιζε χαρτιά χάνοντας μεγάλα ποσά.


Με την κήρυξη του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου ο Ράντολφ έφυγε για τον πόλεμο και η Πάμελα έμεινε πίσω στην Αγγλία, συντροφεύοντας τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που εκτιμούσε όχι μόνον τη συντροφιά της νύφης του αλλά και τα πνευματικά της χαρίσματα. Στην πραγματικότητα η κοπέλα αυτή έγινε το δεξί χέρι του Τσόρτσιλ που εκμεταλλεύτηκε την γοητεία και το ταλέντο της για να κάνει μυστική διπλωματία.

Την εποχή εκείνη η Αγγλία ένιωθε τρομερή την πίεση της χιτλερικής Γερμανίας, και ο Τσόρτσιλ επιστράτευσε την νεαρή Πάμελα για να πείσει τους αναποφάσιστους Αμερικανούς να μπουν κι αυτοί στον πόλεμο. Η Πάμελα πήγαινε σ’ όλους τους μεγάλους διπλωματικούς χορούς και δημιουργούσε άμεση σχέση με διπλωμάτες που ήταν πολύ δύσκολο να τους πλησιάσει κανείς. Ένας από αυτούς ήταν ο Άβερελ Χάριμαν που ήταν ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ρούσβελτ. Έκαναν δεσμό ενώ θα μπορούσε να είναι πατέρας της μέχρι το 1943 που ο Χάριμαν εγκατέλειψε το Λονδίνο για να γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Όταν ο πόλεμος τελείωσε ο άντρας της Ράντολφ επέστρεψε στην Αγγλία και ο γάμος τους διαλύθηκε. Τότε η Πάμελα, πήγε στο Παρίσι αλλά βρήκε όλες τις πόρτες της υψηλής κοινωνίας κλειστές. Εκεί έκανε μια σύντομη σχέση με τον Αλί Χαν ο οποίος την εγκατέλειψε για την Ρίτα Χέιγουορθ, ενώ αμέσως μετά η Πάμελα τα έφτιαξε με τον Τζιάνι Ανιέλι χωρίς να μπορέσουν όμως να παντρευτούν αφού αυτή ήταν μια διαζευγμένη γυναίκα κάτι που ήταν μεγάλο ταμπού για τους καθολικούς.


Μετά για πέντε χρόνια σχετίστηκε με τον βαρόνο Έλι Ρόθτσιλντ, αλλά τελικά κατάλαβε ότι το Παρίσι δεν τη σήκωνε, όταν το 1957 που η βασίλισσα της Αγγλίας θα επισκεπτόταν το Παρίσι η σύζυγος του Άγγλου πρεσβευτή αρνήθηκε κατηγορηματικά να την συμπεριλάβει στη λίστα των καλεσμένων. Το 1960, έφυγε για την Αμερική όπου παντρεύτηκε τον Λίλαντ Χέιγουαρντ θεατρικό παραγωγό και διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας Pacific Airways.

Όταν έντεκα χρόνια αργότερα ο άντρας της πέθανε, τα παιδιά του την κατηγόρησαν ότι του κατασπατάλησε την περιουσία αφού η Πάμελα είχε μάθει να ζει μια πολυέξοδη ζωή. Έκανε μια σύντομη σχέση με τον Φρανκ Σινάτρα. Τότε έμαθε πως ο παλιός της έρωτας Άβερελ Χάριμαν έμεινε χήρος.

Συναντήθηκαν και παντρεύτηκαν λίγο αργότερα. Ο Χάριμαν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στελέχη των Δημοκρατικών, και η Πάμελα δεν άργησε να μπλεχτεί με την πολιτική. Την εποχή εκείνη -δηλαδή στην αρχή της δεκαετίας του 1990- οι Δημοκρατικοί προβληματίζονταν καθώς από την εποχή του προέδρου Κάρτερ δεν είχαν ξανακερδίσει τις εκλογές. Η Πάμελα έσπασε την διαδοχική διακυβέρνηση των Ρήγκαν και Μπους, προτείνοντας έναν νέο πολιτικό που κανένας δεν γνώριζε.

Ήταν ο νεαρός Μπιλ Κλίντον κυβερνήτης στο Λιτλ Ροκ του Άρκανσο. Μάλιστα η Πάμελα ανέλαβε την καμπάνια του προσωπικά, μαζεύοντας ακόμα και τα χρήματα για την πραγματοποίησή της.

Όπως ξέρουμε όλοι οι Δημοκρατικοί κέρδισαν πανηγυρικά τις εκλογές, ο Μπιλ Κλίντον έγινε πρόεδρος, και για να της δείξει την ευγνωμοσύνη του την έκανε -με δική της υπόδειξη- πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Γαλλία. Έτσι η Πάμελα επέστρεψε στο Παρίσι που κάποτε της είχε γυρίσει την πλάτη, με δόξα και τιμή. Η θητεία της έμεινε στα διπλωματικά χρονικά, και θεωρείται η καλύτερη πρέσβειρα των ΗΠΑ, από το 1993 μέχρι το 1997 όπου και πέθανε.

Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ προσφέρθηκε να στείλει τη σωρό της στην Αμερική με αεροπλάνο της Air France, όμως μόλις ο Μπιλ Κλίντον έμαθε το θάνατό της έστειλε το προεδρικό αεροπλάνο να μεταφέρει τη σωρό της στην Αμερική.   

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη