Newsroom

Newsroom

"Οι ναζί δεν έχουν θέση στη Ράγιο"

Με συνοπτικές διαδικασίες -όπως πήρε μεταγραφή για τη Ράγιο Βαγιεκάνο- ο νεοναζιστής Ουκρανός, Ρομάν Ζοζούλια, επέστρεψε στην πρώην ομάδα του, Ρεάλ Μπέτις. Η ομάδα των εργατών προφανώς δεν είχε χώρο για έναν οπαδό ναζιστικού κόμματος.

5893125f1dc524d65c8b474d

Οι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο είναι γνωστοί για την ταξική τους συνείδηση. Ομάδα εργατών, με τους παίκτες να απέχουν από τις προπονήσεις τις ημέρες που τα συνδικάτα κηρύσσουν απεργίες, ενώ κοινωνικοπολιτικά συνθήματα με πρόσημο αλληλεγγύης και συλλογικής αφύπνισης ακούγονται σε κάθε εντός έδρας ματς της ομάδας. Αξιοσημείωτο πως πριν λίγα χρόνια η διοίκηση έσωσε στην κυριολεξία μία ηλικιωμένη από την έξωση, προσφέροντας χρηματική αρωγή για να μην βρεθεί η 85χρονη στο δρόμο. 

Όταν οι «Bukaneros» -οι οργανωμένοι οπαδοί της Ράγιο- πληροφορήθηκαν πως ο Ζοζούλια επρόκειτο να μεταγραφεί με τη μορφή δανεισμού στην ομάδα τους, προκάλεσαν χαμό στα social media δείχνοντας εμπράκτως την εναντίωσή τους στην απόφαση της διοίκησης του συλλόγου.

«Τίποτα δεν θα πρέπει πια να μας εκπλήσσει. Είναι γελοίο. Είναι πλήγμα στις αξίες και στην ιστορία μας: ανάμεσα σε χιλιάδες ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι αποφάσισαν να πάρουν έναν γνωστό νεοναζί, όπως είναι ο Ζοζούλια. Δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας και σκέψης. Είναι κάτι περισσότερο. Αυτός ο ποδοσφαιριστής κουβαλά όπλα, έχει στηρίξει οικονομικά οργανώσεις φασιστικές, φέρει τα σύμβολά τους και τα επιδεικνύει και έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις την συμπαράστασή του στην ακροδεξιά παράταξη της πατρίδας του, της οποίας είναι σύμβολο» αναφέρουν σε ανακοίνωσή του, οι οπαδοί της Ράγιο. 


Η απάντηση του ποδοσφαιριστή ήταν πως δεν εμπλέκεται σε παραστρατιωτικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για λανθασμένη πληροφόρηση του δημοσιογράφου που ανέδειξε το θέμα. 

Ο Ζοζούλια προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας πως «απλά βοηθώ τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος προστατεύει την πατρίδα μου και τα παιδιά που υποφέρουν από τον πόλεμο. Η Ουκρανία ζει πολύ δύσκολους καιρούς. Είμαι περήφανος που ανήκω στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Η άφιξή μου στην Ισπανία συνοδεύτηκε από μια παρανόηση εκ μέρους ενός δημοσιογράφου, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην χώρα μου. Όταν έφτασα στη Σεβίλλη για τη Μπέτις φορούσα μια μπλούζα με το έμβλημα της Ουκρανίας και ποιήματα του Τάρας Σεφτσένκο, έργα του οποίου διδάσκονται σε όλα τα σχολεία της Σοβιετικής Ένωσης. Ο δημοσιογράφος έγραψε ότι φορούσα μπλούζα νεοναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης».

Οι φραστικές επιθέσεις που δέχτηκε ο Ουκρανός στην προπόνηση φαίνεται πως θα ήταν μόνο η αρχή, ενώ είχε αναρτηθεί και πανό με που έγραφε: «Οι ναζί δεν έχουν θέση στη Ράγιο». Γι’ αυτό και υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης οι ιθύνοντες του συλλόγου αποφάσισαν στείλουν πακεταρισμένο τον ουκρανό εθνικιστή από εκεί που ‘ρθε.

«Συζητήσαμε με τους ανθρώπους της Ράγιο και κρίναμε ότι, μετά τις έντονες αντιδράσεις των οπαδών, θα πρέπει να προστατέψουμε τον ποδοσφαιριστή. Πρέπει να σκεφτούμε ότι πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος» ανέφερε σχετικά ο τεχνικός διευθυντής της Μπέτις, Μιγκέλ Τορεθίγια.

Η στάση των οπαδών της Ράγιο αποδεικνύει περίτρανα πως το ποδόσφαιρο δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται αποκομμένο από τις κοινωνικές εξελίξεις.

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

Ασλανίδης

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

«Όχι κύριε Πρωθυπουργέ, θα κάνετε άρση της βουλευτικής ασυλίας και θα πάνε να καταθέσουν στον…

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…