Newsroom

Newsroom

Οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Οικονομία, προσφυγικό και το ταξίδι του πρωθυπουργού απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η ΠΓ αποφάσισε πως η οικονομία έπειτα από την παρατεταμένη και βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε μια φάση ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη.

59f7939e1dc524185b8b4622

Στο κείμενο των αποφάσεων τονίζεται πως με την τρίτη αξιολόγηση μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Στόχος πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών στη βάση των συμφωνηθέντων ώστε, να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τις τελικές διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 με ταυτόχρονη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όπως ορίζει η απόφαση του EG της 15ης Ιουνίου του 2017.

Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει τόσο μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ των θεσμών και αυτό είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, αλλά και μια δικαίωση για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε όλες τις σύνθετες δυσκολίες σημειώνεται επίσης.

Για το κοινωνικό μέρισμα τονίζεται πως η δημοσιονομική πορεία και για το 2017 είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή του , και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016 καθώς για τρίτη χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος.

Η Π.Γ τονίζει πως το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης, πρέπει να κατευθυνθεί στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, με μέριμνα να ωφεληθούν όσο το δυνατό ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Πέρα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα προτεραιότητα μας είναι και ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Στόχος μας είναι να αφήσουμε πίσω μας όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο και τις λογικές που μας οδήγησαν σε αυτήν, υπογραμμίζεται στις αποφάσεις.

Επίσης τονίζεται πως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο είναι η συμμετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Συστατικό της δικής μας αντίληψης για την ανάπτυξη πέρα από το κράτος και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι η διαμόρφωση ενός χώρου όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι πολίτες. Το δικό μας πολιτικό σχέδιο περιλαμβάνει ως οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης την προστασία της εργασίας. Ανάπτυξη χωρίς εργασιακά δικαιώματα συνιστά επιστροφή στο δρόμο που έφερε τη χρεοκοπία. Δεν μας προκαλεί έκπληξη η στάση της Νέα Δημοκρατίας που συνειδητά επιμένει σε μια ανάπτυξη για τους λίγους και αντιμετωπίζει τα εργασιακά δικαιώματα ως βαρίδια του παρελθόντος.

Η αλλαγή του οικονομικού μεταπρατικού μοντέλου που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με πλήρη συστολή της παραγωγικής βάσης, βρίσκεται στην προμετωπίδα του νέου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας, το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση με πλήρη συμμετοχή των κοινωνικών- παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια τα οποία ήδη πραγματοποιούνται, σημειώνεται επίσης στο κείμενο των αποφάσεων.

Πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας, δομές αλληλεγγύης, ενεργειακές κοινότητες, σχήματα μικροπιστώσεων, ομάδες παραγωγών, πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, ακόμη και άτυπες συλλογικές ομάδες. Στόχο έχουν να καταστεί πρωταγωνιστής ο άνθρωπος και οι πραγματικές του ανάγκες. Η διενέργεια των Αναπτυξιακών Περιφερειακών Συνεδρίων συνιστά μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία. Η διαβούλευση με την κοινωνική βάση (τοπική αυτοδιοίκηση-επαγγελματικά επιμελητήρια-πανεπιστημιακά ιδρύματα-σωματεία εργαζομένων-ενεργούς πολίτες) αποτελεί τομή για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας, καθώς τα Συνέδρια αυτά αμφισβητούν στην πράξη το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής διαδικασίας επίσης αναφέρεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Π.Γ συζητήθηκαν τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια καθώς έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί πέντε από τα 13 προγραμματισμένα Συνέδρια, στη Δυτική Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο. Ενσωματώθηκαν στη διαδικασία διαλόγου όλοι οι φορείς και ενεργοί πολίτες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν χαρακτηριστικά λαϊκής διαβούλευσης. Η καθολική αποδοχή της διαδικασίας από το σύνολο των φορέων, έδειξε ότι εκφράζεται η κοινή αγωνία για το μέλλον της περιοχής.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη