Newsroom

Newsroom

Ο Joseph Gkikas στο koutipandoras.gr: "Η έμπνευση δημιουργείται από τη νοσταλγία"

O Joseph Gkikas εμπνέεται από τη μουσική της δεκαετίας του '50 και το πάθος αυτής της εποχής. με αφορμή την πρώτη του δουλειά Diamond Ring/I Have No Money, μιλάει στο koutipandoras.gr για τη μνήμη και τη νοσταλγία που γίνονται για αυτόν πηγή έμπνευσης, για τη μέχρι τώρα πορεία του στη μουσική, αλλά και για τους στίχους που δεν φεύγουν ποτέ από το μυαλό του.

589a46591dc524c9108b466b

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική; Ήταν ένα όνειρο σας από μικρή ηλικία;

Δε θα έλεγα ότι ήταν όνειρο, ίσως μια επιδίωξη. Ακόμη και σήμερα δεν είναι το κύριο επάγγελμα μου, άλλα είναι ένας τρόπος έκφρασης. Στην αρχή η επαφή μου με τη μουσική ήταν καθαρά ως ακροατής και στη συνέχεια όσο αντιλαμβανόμουν τα νοήματα της, τόσο πιο κόντα της ερχόμουν. Ακόμα και σήμερα συνεχίζω να ανακαλύπτω πτυχές της όπως όταν πρωτοξεκίνησα πειραματιζόμενος με μια ακουστική κιθάρα.

Ποιες είναι οι βασικές μουσικές επιρροές σας;

Είναι μουσική της δεκαετίας του 50’. Είδη όπως R&B/Soul, Rock n’ Roll και Blues με άγγιξαν με το πρώτο άκουσμα. Με εντυπωσίασε το πάθος και η αγνότητα που μου έβγαζαν τα τραγούδια αυτά και σε συνδυασμό με τον δυναμικό ύφος τους δημιούργησαν το παζλ των μουσικών μου επιλογών.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δουλειά σας Diamond Ring/I Have No Money.

Είναι το πρώτο μου EP και αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστώ με καταπληκτικούς μουσικούς και υπέροχους ανθρώπους. Η ηχογράφηση των τραγουδιών έγινε στο Noisyland Recordings στα Ιωάννινα. Το EP διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στην προσωπική μου ιστοσελίδα.(https://www.josephgkikas.net).

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας στίχοι που δεν φεύγουν ποτέ από το μυαλό σας;

Your faith was strong but you needed proof

You saw her bathing on the roof

Her beauty and the moonlight overthrew you

She tied you to her kitchen chair

She broke your throne and she cut your hair

And from your lips she drew the Hallelujah

Η μουσική σας κινείται ρε ρυθμούς ροκ, τζαζ. Τι σας γοητεύει περισσότερο σε αυτά τα είδη;

Δεν θα ήθελα να τοποθετήσω μια ταμπέλα στο ύφος της δουλειάς μου. Αυτό που μου βγαίνει αυθόρμητα είναι και αυτό που ακούτε στα τραγούδια μου.

Ποια τρία τραγούδια μπορείτε να ακούτε ξανά και ξανά χωρίς να κουραστείτε ποτέ;

Rooms On Fire – Stevie Nicks, Phantasmagoria In Two – Tim Buckley, I’m Shakin – Little Willie John

Υπάρχουν εμπόδια για έναν νέο μουσικό στην Ελλάδα αυτή την εποχή; Είναι δύσκολη η κατάσταση με τις δισκογραφικές εταιρίες;

Πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν, σημασία έχει να βρίσκεις τον τρόπο να τα προσπερνάς. Όσο για το κομμάτι των δισκογραφικών εταιριών, ναι η κατάσταση είναι δύσκολη, γι’ αυτό παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στην underground σκηνή. Εκεί υπάρχουν μουσικοί και συγκροτήματα που είναι άξια προσοχής, παρακινούμενοι αποκλειστικά από την αγάπη τους για τη μουσική αδιαφορώντας για παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις δημιουργίες τους και διαμορφώνοντας τους δικούς τους εναλλακτικούς μουσικούς δρόμους.

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αλλάξει στον χώρο της μουσικής και της τέχνης γενικότερα; Υπάρχει η απαραίτητη φροντίδα και στήριξη από την πολιτεία;

Η μουσική και γενικότερα η τέχνη είναι έννοιες που ο καθένας τις αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο. Οπότε οι αλλαγές εξαρτώνται από τις προτιμήσεις του καθενός και τον τρόπο που θα τις εντάξει στην ζωή του. Όσο αφορά το κομμάτι της πολιτείας, όλοι μας είμαστε κομμάτι αυτής. Άρα όλοι μας φέρουμε την ευθύνη ώστε να φροντίσουμε να αναδειχθούν στη ζωή μας και να μην τις παραμελήσουμε αφήνοντας την φροντίδα τους αποκλειστικά στους πολιτιστικούς φορείς.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Από καθημερινές ιστορίες, ανθρώπους, μέρη που αγαπήσατε;

Συνήθως τα ερεθίσματα γίνονται μνήμες. Και όταν οι μνήμες γίνονται νοσταλγία τότε δημιουργείται η έμπνευση. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από ένα ποτό σε ένα άδειο μπαρ μέχρι ένα βλέμμα μια κοπέλας που δεν ξέρεις καν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Αρχικά αναμένουμε το βίντεο κλιπ από το Diamond Ring του οποίου τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν εμφανίσεις σε Πρέβεζα και Ιωάννινα αυτήν την περίοδο και τέλος μπαίνουμε στούντιο για την ηχογράφηση του νέου ολοκληρωμένου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει τέλους του 2017.

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

Ασλανίδης

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

«Όχι κύριε Πρωθυπουργέ, θα κάνετε άρση της βουλευτικής ασυλίας και θα πάνε να καταθέσουν στον…