Newsroom

Newsroom

Κι όμως, κάποιοι μιλάνε για Grexit

“Κανείς δε μιλάει πια για Grexit, όλοι μιλάνε για Grecovery”. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές να το λέει ο Αντώνης…

euro

“Κανείς δε μιλάει πια για Grexit, όλοι μιλάνε για Grecovery”. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές να το λέει ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο του περίφημου success story του. Αλλά κοίτα να δεις που τελικά υπάρχουν κάποιοι που μιλάνε για Grexit, και δεν είναι και τίποτα… ανυπόληπτοι τύποι.

Είναι το think tank Capital Economics, το οποίο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian Νιλς Πράτλεϊ, υποστηρίζει ότι το χρέος της Ελλάδας, που βρίσκεται πλέον στο 170% του ΑΕΠ, είναι μη βιώσιμο, και επομέως η κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Όπως επισημαίνει το Capital Economics, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότησή της, αλλά η μακροπρόθεσμη δυναμική του χρέους της, καθώς με την υπάρχουσα συμφωνία η χώρα πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2030, ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ στο 90%, κι ενώ οι πολίτες μπορεί να μην ανεχθούν ούτε ένα χρόνο περαιτέρω λιτότητας.

Δεύτερον, συνεχίζει το think tank, υπάρχει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, που υπονομεύει τις όποιες προβλέψεις, μια και οι τιμές αναμένεται να πάρουν την ανιούσα από το 2015, με αποτέλεσμα το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας να αναπτυχθεί ελάχιστα, βελτιώνοντας εξίσου ελάχιστα και το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ.

Και τρίτον, αν ο αποπληθωρισμός διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ίσως αναγκαστούν να διαγράψουν μέρος των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα. “Περιττό να πούμε ότι είναι δύσκολο να φανταστούμε την υπόλοιπη Ευρωζώνη να συμφωνεί στην παροχή μίας τέτοιας μορφής στήριξης, λόγω των εσωτερικών πολιτικών επιπλοκών και των πιθανών ηθικών προβλημάτων που θα μπορούσε να δημιουργήσει”, καταλήγει το Capital Economics.

Και ποιο είναι το σχόλιο του αρθρογράφου της Guardian για όλα αυτά; “Η Grexit παραμένει μία πιθανότητα, αν και όχι σύντομα”.

Άρα, να διορθώσουμε τον πρωθυπουργό: Κανείς δε μιλάει για Grexit τώρα, αλλά μερικοί δεν το αποκλείουν στο μέλλον – και έχουν επιχειρήματα…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη