Newsroom

Newsroom

Ίταλο Καλβίνο: "Η διασκέδαση είναι σοβαρό πράγμα"

ο Ίταλο Καλβίνο, αυτός ο σπουδαίος συγγραφέας και παραμυθάς, ξετυλίγει το νήμα της σκέψης του, σε σχέση με την αξία και την κοινωνική αποστολή της διασκέδασης.

57221a1d1dc5246c1f8b4ed3

«Το σημαντικό είναι να κάνεις μία ιστορία που να λειτουργεί σαν αφηγηματική τεχνική, να παρασύρει δηλαδή τον αναγνώστη. Ταυτόχρονα, εγώ δίνω πάντοτε μεγάλη προσοχή και στα νοήματα: προσέχω ώστε μια ιστορία να μην ερμηνευτεί με τρόπο αντίθετο από αυτόν που σκέφτομαι εγώ.

Συνεπώς, και τα νοήματα είναι πολύ σημαντικά, μόνο που σε μία αφήγηση η όψη της αφηγηματικής λειτουργικότητας και, ας το πούμε, της διασκέδασης, έχει κι αυτή μεγάλη σημασία. Πιστεύω πως η προσφορά διασκέδασης είναι κοινωνικό λειτούργημα που ανταποκρίνεται στην ηθική μου.

Σκέφτομαι πάντα τον αναγνώστη που πρέπει να ρουφήξει όλες αυτές τις σελίδες. Ο αναγνώστης πρέπει και να διασκεδάσει, πρέπει να του δοθεί και κάποιο δώρο.

Η ηθική μου είναι η ακούλουθη: ένας άνθρωπος που αγόρασε το βιβλίο, πλήρωσε κάποια λεφτά και επενδύει το χρόνο του, πρέπει να διασκεδάσει. Δεν είμαι ο μόνος που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο.

Για παράδειγμα και ένας συγγραφέας που πρόσεχε πολύ τα περιεχόμενα, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, έλεγε ότι η πρώτη κοινωνική λειτουργία ενός θεατρικού έργου είναι η διασκέδαση, Εγώ πιστεύω ότι η διασκέδαση είναι σοβαρό πράγμα».

Από τον πρόλογο του βιβλίου, ο Διχοτομημένος Ιπποκόμης

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή