Newsroom

Newsroom

Η Βρετανία ενέκρινε τα "μωρά με τρεις γονείς"

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τα αποκαλούμενα «μωρά από τρεις γονείς». Πρόκειται για τη γενετική…

babies

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τα αποκαλούμενα «μωρά από τρεις γονείς». Πρόκειται για τη γενετική τεχνική που επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να χρησιμοποιήσει μιτοχόνδρια που έχει δωρίσει μια τρίτη γυναίκα, σε περιπτώσεις όπου η φυσική μητέρα έχει στο DNA της κληρονομήσει ανίατες γενετικές (μιτοχονδριακές) νόσους. Η Βουλή των Λόρδων έδωσε τη σχετική έγκριση παρά τις αντιδράσεις από την εκκλησία και οργανώσεις πολιτών που υποστηρίζουν πως η έγκριση δόθηκε βιαστικά και προειδοποιούν ότι ανοίγει το δρόμο για τη γέννηση μωρών με συγκεκριμένες προδιαγραφές. 

Η έγκριση στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι χιλιάδες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίες έχουν μιτοχονδριακές παθήσεις, θα μπορέσουν πλέον να αποκτήσουν παιδί, με τη συμβολή μιας τρίτης γυναίκας (του λεγόμενου «τρίτου γονιού»). Η τεχνική θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις βρετανικές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από φέτος το φθινόπωρο.

Η θεραπεία των «τριών γονιών» αντικαθιστά το ελαττωματικό DNA με υγιές μιτοχονδριακό DNA από άλλη ανώνυμη γυναίκα, η οποία έτσι κατά κάποιον τρόπο γίνεται και αυτή μητέρα, αφού το γενετικό υλικό της περνά στο παιδί που θα γεννηθεί. Το μωρό θα έχει έτσι τρεις βιολογικούς γονείς, αν και το γενετικό υλικό της δωρήτριας θα είναι μόλις το 0,2% του DNA του παιδιού, ενώ το 99,8% θα προέρχεται από τους δύο φυσικούς γονείς του.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη