Newsroom

Newsroom

Η Λυδία Σέρβου στο koutipandoras.gr: "Με το τραγούδι οι άνθρωποι γίνονται μία παρέα"

Έχοντας διανύσει μία αξιοπρόσεκτη πορεία στον χώρο της μουσικής, η Λυδία Σέρβου ετοιμάζει τη νέα της δισκογραφική δουλειά, προετοιμάζεται για μία ξεχωριστή εμφάνιση στη Ρότα και μας μιλάει για τον Μάνο Χατζιδάκι, την Αθήνα και τα τραγούδια που αγαπάει.

58878ca61dc52476658b4c2e

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε στη Ρότα;

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου συντροφιά με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου στο πιάνο αλλά και τη φιλική συμμετοχή της εξαιρετικής Παυλίνας Βουλγαράκη θα σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεγάλους συνθέτες, σύγχρονους και παλαιότερους και μία επιλογή από σπουδαία έντεχνα και λαϊκά τραγούδια. Δεν θα λείπουν βέβαια και τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία καθώς και νέα τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο μου.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζετε.

Με τραγούδια σε μουσική των Νεοκλή Νεοφυτίδη, Σταμάτη Χατζηευσταθίου και Γιώργου Δημητριάδη, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Να τονίσω ιδιαίτερα ότι ο Γιώργος Χατζηνάσιος με τίμησε επιτρέποντάς μου να ερμηνεύσω σε επανεκτέλεση το «Παιδί με το Ταμπούρλο» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Ήδη, εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί το πρώτο τραγούδι του δίσκου με τον τίτλο ‘’Όση μου λειψε αγκαλιά’’ σε μουσική και στίχους του Σταμάτη Χατζηευσταθίου από το Ogdoo Music Group και έχει αγαπηθεί πολύ.

Έχετε συνεργαστεί με τη Μαρίζα Κωχ, τη Νένα Βενετσάνου, τον Μάριο Φραγκούλη. Τι κρατάτε από το μουσικό αυτό ταξίδι ως πιο πολύτιμη παρακαταθήκη για εσάς;

Όλες τις συνεργασίες μου τις θυμάμαι με χαμόγελο, συγκίνηση και ευχαρίστηση! Αυτό που πάντα κρατάω είναι ο επαγγελματισμός, η γενναιοδωρία και οι συμβουλές που μου έχουν δώσει οι καλλιτέχνες που αναφέρατε αλλά και όλοι όσοι είχα τη χαρά και την τιμή μέχρι σήμερα να συνεργαστώ.

Έχετε μελετήσει πολύ το έργο και τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι. Τι σας γοήτευσε περισσότερο σε αυτόν;

Η πεμπτουσία της μουσικής του, που αναστατώνει τις αισθήσεις και τη σκέψη μου. Η ζωή του Μάνου Χατζιδάκι και η σχέση του με τη μουσική ήταν όλα ένα παιχνίδι. Γι’ αυτό και είναι ο αιώνια έφηβος, που τον αντιλαμβάνονται σαν δικό τους άνθρωπο ακόμα και γενιές που δεν τον γνώρισαν. Για μένα είναι ο συνθέτης της ψυχής μου και μου λείπει πολύ σήμερα. Ιδιαίτερα ο αντίλογός του. Θυμάμαι πάντα μια κουβέντα του: «Το τέρας όταν πάψεις να το φοβάσαι και αισθανθείς ότι σου είναι οικείο, τότε αρχίζεις και του μοιάζεις».

Η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά περιελάμβανε 16 νανουρίσματα. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτή τη θεματική και από που προέκυψε για εσάς η έμπνευση;

Η επιθυμία μου να συγκεντρώσω τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Χρήστου Λεοντή, Χάρις Αλεξίου, Νίκου Κυπουργού, Βασίλη Δημητρίου, Ηλία Λιούγκου, Ισιδώρας Σιδέρη, Στέφανου Κορκολή, Γιώργου Θεοφάνους, Διονύση Τσακνή, Νεοκλή Νεοφυτίδη, Νίκου Παπακώστα και Σάββα Σάββα και να τα ενώσω για πρώτη φορά σε μια συλλογή, με οδήγησε να ξεκινήσω την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική μου παρουσία με το “Κάμε τον ύπνο σύννεφο”. Τα τραγούδια αυτά απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και χρησιμοποίησα μόνο ένα με δύο όργανα για να μπορέσω να “φέρω” όσο κοντά και τρυφερά γίνεται το γονιό με το μικρό παιδί του.

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη δύναμη της μουσικής; Είναι καταφύγιο και ευλογία σε δύσκολες στιγμές;

Η μουσική ενώνει τις ψυχές! Με ένα τραγούδι άγνωστοι άνθρωποι γίνονται μια παρέα, μια φωνή! Είναι καταφύγιο και ευλογία σε όλες τις στιγμές… εύκολες και δύσκολες. Με τη μουσική ταξιδεύεις, εκφράζεις συναισθήματα, γιατρεύεις την ψυχή, ηρεμείς, θυμάσαι, ξεχνάς!

Ποιο είναι το τραγούδι που σας συγκινεί περισσότερο όσες φορές και να το ακούσετε;

Πρόκειται για την Άρια της Διδούς «When I am laid in Earth» (όταν θα κείτομαι στη γη) από την Όπερα του Henry Purcell «Διδώ και Αινείας» η οποία στην τελευταία σκηνή περιγράφει συγκλονιστικά τον θάνατο της ηρωίδας και ανήκει στις χρυσές σελίδες της οπερατικής ιστορίας.

Αγαπάτε την Αθήνα; Ποια είναι η αγαπημένη σας γειτονιά;

Αγαπάω την Αθήνα, γιατί είναι μια ζωντανή πόλη με πολλές ομορφιές, ξεχωριστές γειτονιές, τις οποίες συχνά επισκέπτομαι διότι η κάθε μια έχει κάτι διαφορετικά όμορφο να σου προσφέρει. 

INFO

Ρότα – Coffee art community

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

Σόλωνος 124

Ώρα έναρξης 21.30

Είσοδος: 5 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 380 10 33

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη