Γυρίζουν όλοι την πλάτη στη Σαουδική Αραβία μετά την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι

Ακύρωσε τη συμμετοχή της στο "Νταβός της Ερήμου" και η Κριστίν Λαγκάρντ

saudi arabia

Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, γνωστός επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος και συνεργάτης της εφημερίδας Washington Post, θεωρητικά παραμένει αγνοούμενος μετά την εξαφάνισή του στις 2 Οκτωβρίου, όταν και μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δε βγήκε ποτέ. Όμως φαίνεται πως η διεθνής κοινότητα έχει ήδη βγάλει την ετυμηγορία της, κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία ότι τον σκότωσε.

Τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Σαουδική Αραβία λόγω της υπόθεσης Κασόγκι δείχνει το μπαράζ αποχωρήσεων από μία τριήμερη σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα διεξαχθεί στο Ριάντ από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου και πολλοί τη χαρακτηρίζουν “Νταβός της ερήμου”. Κάθε χρόνο στη σύνοδο αυτή συμμετέχουν κάποιοι από τους κορυφαίους επιχειρηματίες, επενδυτές και προσωπικότητες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα. Και φέτος θα γινόταν το ίδιο ακριβώς. Μόνο που, λόγω της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι, ο ένας μετά τον άλλο οι λαμπεροί προσκεκλημένοι του Ριάντ γνωστοποιούν πως τελικά δεν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, καταφέρνοντας βαρύ πλήγμα στην εικόνα και το κύρος της χώρας.

Μεταξύ των σημαντικών προσωπικοτήτων που θα “μποϊκοτάρουν” το γεγονός είναι ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, ο πρόεδρος της Ford Motor, Μπιλ Φορντ, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Blackstone, Στίβεν Σβάρτσμαν. Το ίδιο θα πράξουν και οι επικεφαλής της Uber, και της Viacom, ενώ την κάλυψη της συνόδου έχουν εγκαταλείψει και μεγάλα δίκτυα ΜΜΕ, όπως το CNN, οι New York Times και οι Financial Times.

Όμως ίσως το βαρύτερο πλήγμα για τη Σαουδική Αραβία ήρθε με την απόφαση της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να ακυρώσει τη συμμετοχή της στη σύνοδο, παρά το γεγονός ότι μόλις το περασμένο Σάββατο είχε ξεκαθαρίσει από την Ινδονησία ότι δε σκόπευε να αλλάξει το πρόγραμμά της.

«Το προγραμματισμένο ταξίδι της Γενικής Διευθύντριας στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής αναβάλλεται», αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ, στην οποία δεν δίνεται καμιά εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Πάντως, μέχρι στιγμής ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν φαίνεται ότι θα μεταβεί στο Ριάντ για τη σύνοδο, αν και δεν αποκλείεται να αποσύρει και αυτός τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή, εφόσον οι “σκιές” πάνω από τη Σαουδική Αραβία δεν διαλυθούν.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη