Newsroom

Newsroom

Επιστήμονες προειδοποιούν: Ο κοινός τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού είναι βλαβερός για την υγεία

Εκατομμύρια άνθρωποι βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο καθημερινά με τον τρόπο που μαγειρεύουν το ρύζι, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

589b2ef81dc5240b118b4942

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού είναι το ρύζι να βράζει μέσα στο νερό. Αν για παράδειγμα θέλετε να βράσετε ρύζι για δύο άτομα, βάζετε δύο κούπες νερό και μία κούπα ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράζει. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή θεωρείται επικίνδυνη διότι έτσι μπορεί να καταναλώσουμε ίχνη από δηλητηριώδες αρσενικό που περιέχει το ρύζι.

Ο τρόπος καλλιέργειας του ρυζιού συνεπάγεται ότι οι σοδιές απορροφούν το ανόργανο αρσενικό που υπάρχει στο έδαφος που προέρχεται από τις βιομηχανικές τοξίνες και τα φυτοφάρμακα.

Η μεγάλη κατανάλωση όμως του αρσενικού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και προβλήματα ανάπτυξης.

Αν και υπάρχει γενικότερα η αίσθηση ότι το αρσενικό αποβάλλεται καθώς το ρύζι βράζει και μαγειρεύεται, στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν το ρύζι μείνει όλη τη νύχτα στο νερό, πριν μαγειρευτεί την επόμενη ημέρα.

Έπειτα λοιπόν, από πειράματα που πραγματοποίησε ο καθηγητής βιολογίας Andy Meharg, στο Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ, ο σωστός και υγιεινός τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού είναι ο εξής:

Μία ημέρα πριν το ρύζι μαγειρευτεί, πρέπει να μείνει στο νερό. Όταν έρθει η ώρα να το μαγειρέψετε ξεπλύνετε το καλά με φρέσκο νερό και στραγγίξτε το πριν το βάλετε στην κατσαρόλα. Η σωστή αναλογία είναι πέντε κούπες νερό για μία κούπα ρύζι. 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη