Newsroom

Newsroom

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα σύνδεση της ζάχαρης με τον καρκίνο

Όσοι λατρεύετε τη ζάχαρη τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα αφού μοριακοί βιολόγοι στο Βέλγιο ανακάλυψαν ότι τα σάκχαρα διεγείρουν την ανάπτυξη του όγκου.

59e72f091dc524a9158b45d5

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατάφεραν και ένωσαν τα κομμάτια ενός παζλ το οποίο μπορεί να προσφέρει νέες λύσεις στην καταπολέμηση του καρκίνου με την σωστή διατροφή.

Τα περισσότερα μη καρκινικά κύτταρα του σώματος παίρνουν την ενέργεια τους με την αερόβια αναπνοή, μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη διάσπαση των αφομοιωμένων τροφίμων σε χρήσιμα, πλούσια σε ενέργεια μόρια μέσω μιας σειράς χημικών διαδικασιών που απαιτούν οξυγόνο και στη συνέχεια απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα ως υποπροϊόν. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τα καρκινικά κύτταρα. Ακόμη και όταν είναι διαθέσιμο άφθονο οξυγόνο για να διασπάσει τη γλυκόζη και να το χρησιμοποιήσει ως καύσιμο, τα καρκινικά κύτταρα προτιμούν να πάρουν ενέργεια από τη ζύμωση ζάχαρης, η οποία έχει χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση από τις κανονικές χημικές αντιδράσεις των κυττάρων. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «Effect Warburg».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν στο εργαστήριο κύτταρα ζυμομύκητα και διαπίστωσαν ότι η διαδικασία ζύμωσης – η ίδια με αυτή που προτιμούν τα καρκινικά κύτταρα – πραγματικά διεγείρει την ανάπτυξη όγκου.

Τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι τα πιο κοινά γονίδια που προκαλούν καρκίνο, που ονομάζονται πρωτεΐνες Ras, πυροδοτούν επιθετικούς όγκους με την πρόσληψη σακχάρων. Εν ολίγοις, η ζάχαρη «ξυπνά» τα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα, τα οποία τα πολλαπλασιάζουν και επεκτείνονται γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η υπερκατανάλωση ζάχαρης των καρκινικών κυττάρων οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο συνεχιζόμενης ανάπτυξης του καρκίνου» δήλωσε ο Βελγος μοριακός βιολόγος Johan Thevelein, καθηγητής στο Katholieke Universiteit Leuven.

Οι βιολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η νέα αντίληψη για το πώς αλληλεπιδρούν η ζάχαρη και ο καρκίνος έχει «σαρωτικές συνέπειες» για περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί, αφού δεν είναι ακόμα σίγουροι για το τι κάνει τα καρκινικά κύτταρα να ενεργήσουν με αυτό τον τρόπο.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη