Newsroom

Newsroom

Έλεγχο της τρόικας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα ζητήσει ο Τσίπρας

Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να λάβει αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη διερεύνηση των συνθηκών…

tsipras 5

Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να λάβει αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στο Μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στο Στρασβούργο με με τον αυστριακό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας και το γάλλο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Λιέμ Οάνγκ Νγκόε. Οι δύο ευρωβουλευτές είναι συνεισηγητές της εξεταστικής Eπιτροπής που συστήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διερευνήσει το έργο της τρόικας στις τέσσερις χώρες σε Μνημόνιο – Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προτείνει στους δύο εισηγητές την παράταση της διάρκειας και τη διεύρυνση της εντολής της συγκεκριμένης Επιτροπής, ώστε, καλώντας κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, να μπορέσει να διερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες υπό τις οποίες κυβερνήσεις αποφάσισαν την υπαγωγή των χωρών τους σε Μνημόνιο. Όπως επίσης τα «έργα και ημέρες» της τρόικας στις χώρες αυτές.

Μάλιστα τα αποτελέσματα του έργου της συγκεκριμένης Επιτροπής μπορούν να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν από το επόμενο νεοεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας θα υπενθυμίσει ότι το πρώτο Μνημόνιο επιβλήθηκε παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία. Και αυτό διότι η τότε κυβερνητική πλειοψηφία είχε απλώς εξουσιοδοτήσει τον υπουργό των Οικονομικών – ο οποίος δεν έχει περιληφθεί στον κύκλο ακροάσεων της Επιτροπής – για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει στους δύο συνεισηγητές έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνει την έκταση και το βάθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που έλληνας αρχηγός κόμματος ζητεί την παρέμβαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για να ασκήσει έλεγχο στην τρόικα. Καμία κυβέρνηση από αυτές των τελευταίων τεσσάρων χρόνων δεν έπραξε το παραμικρό γι αυτό

 

 

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη