Έκδοση του Γκιουλέν ζήτησε ο Ερντογάν – Ίσως συζητηθεί επαναφορά θανατικής ποινής

Μήνυμα στις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία απηύθυνε ο Τούρκος Προέδρος Ταγίπ Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ είπε πως ίσως συζητηθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση η επαναφορά της θανατικής ποινής.

578a822f1dc524f51e8b4bf0

Μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «τα άτομα στην Πενσιλβάνια (ο Γκιουλέν και οι συνεργάτες του) πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τις ΗΠΑ, αλλά περιμένουμε αυτοί οι εταίροι να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημά μας. Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που μας ζητήσατε τρομοκράτη, τον εκδώσαμε. Τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία για εμάς και περιλαμβάνονται στη λίστα των τρομοκρατών. Σας ζητάμε να μας τον παραδώσετε». Ο Τούρκος Πρόεδρος μάλιστα χαρακτήρισε «κεφάλι του τρόμου» τον Γκιουλέν, λέγοντας πως μόλις φύγει από την εξορία, η Τουρκία μπορεί να έχει πραγματική αλλαγή.

Συνέχισε, λέγοντας: «Ευχαριστώ τον θεό που αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ευοδώθηκε, όπως κάποιοι επιθυμούσαν. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ανώτερη οντότητα και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: έχουμε την υποστήριξη του θεού, κανένας δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο, κανένας εχθρός».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος: «Δυστυχώς υπήρξαν μάρτυρες από αυτές τις επιχειρήσεις. Εύχομαι να αναπαυτεί η ψυχή τους. Και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους να έχουν τη συμπόνια του θεού. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το δικαστικό σώμα γιατί σε όλη την επικράτεια της χώρας, ανεξαρτήτως βαθμίδας και αξιώματος, στήριξαν, συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ζήτησαν τη σύλληψη αυτών των ατόμων».

Επιτιθέμενος, δε, στους πραξικοπηματίες, τόνισε ότι «αυτό που συνέβη ήταν πράξη αυτών που δεν μπορούσαν να χωνέψουν την ανάπτυξη της Τουρκίας, αλλά ο Θεός ήταν με το μέρος μας. Ευτυχώς, από την πρώτη στιγμή, ως έθνος, υπήρξε κινητοποίηση όλων των πολιτών, όλου του λαού. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Όλη την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Να συνεχίσουμε αυτές τις διαδηλώσεις», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Ίσως συζητηθεί η θανατική ποινή»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε ότι θέλει να επιβληθεί θανατική ποινή στους πραξικοπηματίες, με τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντά ότι «αυτά τα αιτήματα μπορεί να συζητηθούν στην Εθνοσυνέλευση».

Στην συνέχεια θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο διοικητής του στρατού είναι ο ίδιος. «Ο στρατός είναι δικός μας, όχι αυτής της παράλληλης δομής. Εγώ είμαι ο επικεφαλής διοικητής», τόνιζε ο Ερντογάν ενώ υποσχέθηκε ότι θα «εκκαθαρίσει» τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος και από το στρατό και από την κυβέρνηση.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη