Δύο χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι – Ο μακελάρης προτιμάει την σιωπή

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοέμβριου 2015 όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

5a095ef41dc524fe238b46cd

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, η Δήμαρχος της Παρισιού Άνι Χιντάλγκο και οι οικογένειες των θυμάτων αποτίουν φόρο τιμής σήμερα στα θύματα με τελετές που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Stade de France, σε καφέ στο ανατολικό Παρίσι και στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν. 

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις έκαναν τη Γαλλία να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο χρόνια. Ωστόσο, πριν από δύο εβδομάδες έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία υιοθέτησε δύο σκληρούς νόμους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που δίνουν στην αστυνομία περισσότερη ευελιξία στο κινηθούν όπως εκείνοι το κρίνουν απαραίτητο σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποιον ή κάτι ύποπτο.

Από τις επιθέσεις 2.579 άτομα έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα.


Η σιωπή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Όλοι οι τρομοκράτες σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα των επιθέσεων, εκτός από έναν, τον 28χρονο Γάλλο υπήκοο με μαροκινή καταγωγή, Σαλάχ Αμπντεσλάμ ο οποίο ωστόσο έχει επιλέξει την σιωπή όλα αυτά τα χρόνια ενώ δεν έχει δικηγόρους να τον υπερασπιστούν.

Οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα, αναζητώντας κι άλλους υπόπτους μέχρι και σήμερα οι οποίοι πιστεύουν ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις.

Αυτό που φοβούνται οι γαλλικές αρχές είναι μην προσπαθήσει κάποιος να δολοφονήσει τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχής παρακολούθηση, όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με την Washington Post ο δικαστής Tessier που είναι αρμόδιος για την υπόθεση θα μπορούσε να ολοκληρώσει αποτελεσματικά την έρευνά του μέχρι το τέλος του 2019. Η δίκη όμως για τις επιθέσεις του Παρισιού δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το 2020.

Ο επιζών τρομοκράτης Σαλάχ Αμπντεσλάμ


Συγκλονίζουν οι ιστορίες υπόπτων  

Οι λεπτομέρειες της φρίκης που έζησαν όσοι βρίσκονταν μέσα στο Μπατακλάν την ώρα της επίθεσης συγκλόνισαν όλον τον κόσμο. Δύο χρόνια μετά, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων φιλοξενεί ιστορίες ανθρώπων που βγήκαν ζωντανοί από την κόλαση.

«Θαμμένη κάτω από άψυχα σώματα»  

Η 32χρονη Laura Leveque ήταν για ώρες «θαμμένη» κάτω από νεκρούς και ετοιμοθάνατους ανθρώπους μέσα στο Μπατακλάν , μέχρι να γίνει η έφοδος της γαλλικής αστυνομίας. 

«Νιώθω πως κουβαλάω 130 πτώματα στους ώμους μου. Έτσι, ένιωσα πως πρέπει και να το χαράξω επάνω μου», εξηγεί η Laura, η οποία έκανε τατουάζ στον ώμο της ένα μεγάλο κοράκι, το οποίο περιβάλλεται από μικρότερα τατουάζ, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η έκλειψη της σελήνης, ένα φίδι που δαγκώνει την ίδια του την ουρά συμβολίζοντας τον κύκλο της ζωής, καθώς και λουλούδια που φυτρώνουν στα πεδία των μαχών.

«Τα ρούχα μου είχαν μουσκέψει από τα αίματα των νεκρών και ετοιμοθάνατων γύρω μου. Ήταν λες και οι νεκροί «πέρασαν» μέσα μου», θυμάται σήμερα η Laura.


Η Σόφι δέχθηκε δύο σφαίρες στο πόδι της κατά τη διάρκεια της επίθεσης και σήμερα δεν μπορεί πια να το κουνήσει. Κάλυψε το μηρό της με ένα τεράστιο τατουάζ εμπνευσμένο από την μεξικανική «Ημέρα των Νεκρών». «Δεν ήθελα να εξαγνίσω τις πληγές μου, ήθελα να τις φωτίσω», εξηγεί η ίδια.


Ο 25χρονος David Fritz Goeppinger έχει γράψει στο χέρι του την ημερομηνία της επίθεσης με λατινικούς αριθμούς, προσθέτοντας στο τέλος τον αριθμό «5» για να θυμάται πως η παρέα του αποτελούνταν από πέντε άτομο τόσο πριν, όσο και μετά την επίθεση. «Εγώ γλύτωσα χωρίς εμφανή τραύματα. Χρειαζόμουν κάτι για να το θυμάμαι».


Η Nahomy Beuchet έκανε τατουάζ την ημερομηνία του μακελειού και τις λέξεις «Ειρήνη, αγάπη και death metal» (τίτλος δίσκου των Eagles of Death Metal που ήταν εκείνη την ώρα στη σκηνή) στο εσωτερικό του βραχίονά της, τρεις μήνες μετά την επίθεση. Η 21χρονη λέει σήμερα πως παραμένει «λίγο αφηρημένη» μετά την επίθεση και πως το τατουάζ γι αυτή είναι μία «άγκυρα στον χρόνο».







Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη