Newsroom

Newsroom

Δυο λεπτά… για την Ελλάδα!

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιώντας τις καλοκαιρινές διακοπές μου, βρέθηκα στο αγαπημένο μου νησί την Μήλο την οποία επισκέπτομαι ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Φέτος παρατήρησα κάτι που δεν υπήρχε τις προηγούμενες χρονιές. Τα περισσότερα μαγαζιά είχαν απέξω μια αφίσα, όπου απεικονιζόταν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου και δίπλα η αγγλική φράση “ Take me home “. Επιτέλους μια πρωτοβουλία που φαίνεται να μην είναι σαν όλες τις άλλες, μια πρωτοβουλία για τον πολιτισμό, την μεγαλύτερη κληρονομιά ενός έθνους.

59ad2a211dc5249e708b4761

Γράφει ο Θέμης Αιβαλιώτης 

Η επιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου στο σπίτι της δεν έχει και δεν θα πρέπει να πάρει πολιτικό χαρακτήρα. Ούτε βέβαια να καπηλευτούν κάποιοι «άρχοντες» την συγκεκριμένη καμπάνια ώστε να καρπωθούν τον τίτλο του θεματοφύλακα του πολιτισμού μας. Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στα πρώτα βήματα, η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως έπραξαν ο Δήμος Μήλου και η ΚΕΔΕ, με πρωτοβουλία των οποίων ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Αν όμως δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι, ενεργά και ανιδιοτελώς , αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει Δεν είναι κάτι μεγαλεπήβολο ώστε να γίνει πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων ιδιωτικών καναλιών. Είναι μια συλλογή υπογραφών ,η οποία γίνεται ηλεκτρονικά και έχει έναν μεγάλο στόχο, ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Το άγαλμα αυτό, όπως και κάθε άγαλμα είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Δεν δόθηκε ως δώρο στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να θαυμάσουν και οι Γάλλοι πολίτες (και όχι μόνο) το μεγαλείο του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Κλάπηκε… και πρέπει να επιστρέψει πίσω, εκεί όπου ανήκει, όχι απλά στην Ελλάδα… στην Μήλο! Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι. Πολιτικοί ,κυρίως το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και δημοσιογράφοι, προωθώντας την πρωτοβουλία χωρίς όμως να δημιουργούν εχθρικό κλήμα όπως στην περίπτωση των Ελγινείων. Δεν υπάρχει καμία αντιπάθεια απέναντι στον γαλλικό λαό, κάθε άλλο , απλώς ζητάμε το αυτονόητο. Δεν είναι ζήτημα πολιτικό, δεν είναι ζήτημα νομικό. Είναι ηθικό και εθνικό.

Κανένας ας μην αδιαφορήσει. Ιδιαίτερα εμείς οι νέοι, οφείλουμε να έχουμε στην κορυφή της συνείδησης μας ζητήματα όπως αυτά, αφού θα κληθούμε σε λίγα χρόνια να τα καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας. Ας μην αδιαφορήσουμε, ας μην γυρίσουμε την πλάτη στην ιστορία μας. Δεν είναι κάτι σημαντικό από τον χρόνο μας , δυο λεπτά. Δίνουμε όνομα, email. Μπορεί να είναι άλλη μια τρύπα στο νερό. Αν όμως δεν δώσουμε εμείς οι ίδιοι δυο λεπτά από τον χρόνο μας γιατί να το κάνουν οι ξένοι ακούγοντας μας να ζητούμε από εκείνους ένα έργο τέχνης που τους έχει αποφέρει τόσα πολλά χρήματα; Ένα εκατομμύριο από τα δέκα αρκεί. Ένας στους δέκα αρκεί. Μην σκεφτείς ότι θα υπογράψουν οι άλλοι εννέα, γίνε εσύ ο ένας!

O Θέμης Αιβαλιώτης είναι φοιτητής στο Χημικό Αθηνών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη