Το ΔΝΤ παραδέχθηκε το φονικό λάθος του, η ΝΔ Του Μητσοτάκη επιμένει

Μετά την προχθεσινή επίσημη παραδοχή του ΔΝΤ για τη λάθος εφαρμογή των πρώτων μνημονίων στην Ελλάδα, με μοναδικό σκοπό τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνη Γεωργιάδη και της Μιράντας Ξαφά, είναι και επισήμως πλέον, ο μοναδικός θεσμός -παγκοσμίως- που υπερασπίζεται την περίοδο των μνημονίων και θέλει να τα εφαρμόσει... ξανά.

koulakoulas

Μάλλον γράψτε λάθος. Η ΝΔ δεν υπερασπίζεται την καταστροφική περίοδο των μνημονίων. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. Τη νοσταλγεί.

Είναι μάλιστα τέτοιο το πάθος και η νοσταλγία της, που τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρατιέται.

Τον έχουν πάρει τόσο στο λαιμό τους οι σύμβουλοι του, που έχει πεισθεί πως θα πάει “αέρα” μέχρι τις εθνικές εκλογές και αισθάνεται πως έχει την άνεση να μας προειδοποιήσει για το τι ακριβώς θα μας συμβεί από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει. Μην τα επαναλαμβάνουμε, έχουν πλέον γίνει κτήμα μας. Κάθε φορά που ο Μητσοτάκης μιλάει για τα εργασιακά, η πρώτη εικόνα που σου έρχεται είναι ο Τσάρλτον Ίστον ως Μπεν Χουρ στη ρωμαϊκή γαλέρα.

Κάπου εδώ να κάνουμε την απαραίτητη παρένθεση και να υπενθυμίσουμε πως προχθές, με τον πιο επίσημο τρόπο, το ΔΝΤ παραδέχθηκε -για πρώτη φορά με τόση αφοπλιστική σαφήνεια- πως η καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και οι αστοχίες της εφαρμογής των πρώτων μνημονίων έγιναν επί τούτου και με μοναδικό σκοπό τη σωτηρία των τραπεζών της ευρωζώνης.

Γιατί; Μα γιατί τη διετία 2011-12 η Ελλάδα αποπλήρωσε μέσω των… αποτυχημένων προγραμμάτων διάσωσης, ομόλογα αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και κατείχαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες. Μιλάμε δηλαδή για παραδοχή του μεγαλύτερου θεσμικού “πλυντηρίου” χρήματος στην ιστορία.

Στην έκθεση του ΔΝΤ μάλιστα υπογραμμίζεται πως αυτή η εσκεμμένη καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την οποία γνώριζαν οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις, υπονόμευσε καθοριστικά την όποια προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και την μετέπειτα αποτελεσματικότητα του -επίσης καταστροφικού- “κουρέματος” του χρέους (PSI) το 2012. Τότε που υπό τις οδηγίες των εντολέων του, ο εμπνευστής του ΕΝΦΙΑ, Βαγγέλης Βενιζέλος, “πυρπόλησε” τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλα αυτά, την ίδια περίοδο που, μεταξύ πολλών άλλων:

Τα μέτρα λιτότητας έφταναν τα 65 δισ. Οι συντάξεις πετσοκόβονται 11 φορές, αυξάνονται τα όρια ηλικίας και περικόπτονται τα εφάπαξ,  μειώνεται ο γενικός κατώτατος μισθός και εισάγεται ο υποκατώτατος για νέους κάτω των 25 ετών, καταργείται η 13η  και 14η σύνταξη, μειώνεται ο μισθός και καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους, καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και αντικαθιστούνται από ατομικές και επιχειρησιακές, οι ατομικές απολύσεις διευκολύνονται και τα εργασιακά δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας. Απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (επί Κυριάκου Μητσοτάκη), περικόπτεται η φαρμακευτική δαπάνη και εισάγεται εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Μειώνεται το αφορολόγητο, εφαρμόζεται έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 12.000 και τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Έχουμε επίσης δραματικές αυξήσεις φόρου σε βενζίνη, καπνό και αλκοολούχα ποτά.

Την ίδια επίσης περίοδο στο Σύνταγμα γράφονται μερικές από τις πιο αποτρόπαιες και άγριες σελίδες αστυνομικής καταστολής. Ο Σαμαράς εισβάλει στην ΕΡΤ και ρίχνει “μαύρο”, την ίδια ώρα που η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, δολοφονεί και τραμπουκίζει. Βγαίνει στη δημοσιότητα βίντεο που αποδεικνύει πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρα, ο Τάκης Μπαλτάκος, Γραμματέας της κυβέρνησης, συνομιλεί υπογείως με την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και λίγο αργότερα δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας. Την ίδια μέρα ο Άρης Πορτοσάλτε συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη και τον προτρέπει με πατρική στοργή: «Ναι αλλά και εσείς πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να μη σας πιάνουν στο στόμα τους».

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ολόκληρη την εικόνα γιατί όλα τα παραπάνω έγιναν εφικτά γιατί -όπως λέει στο “Σαράβαλο” ο Γιάννης Αγγελάκας- «η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει». Καθόλη τη διάρκεια, λοιπόν, της 5ετίας 2010-2015, τα συστημικά ΜΜΕ φρόντιζαν να προπαγανδίζουν ένα και μόνο πράγμα, με διαφορετικές μορφές. Τη συλλογική ευθύνη.

Από το “μαζί τα φάγαμε“, μέχρι το “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει” και το “τι φταίμε που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ“. Στην αρένα του κοινωνικού αυτοματισμού, μεγαλο-δημοσιογράφοι (που σήμερα βρίσκονται σχεδόν όλοι στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη) σήκωναν το δάχτυλο με μίσος και περισπούδαστη αυθεντία, στον μεροκαματιάρη, τον φτωχοποιημένο της μεσαίας τάξης που κατέστρεψαν και τον πιτσιρικά που δούλευε με 200 ευρώ. «Όλοι φταίμε για την χρεοκοπία» προπαγάνδιζαν μέρα – νύχτα, εισπράττοντας τους παχυλούς μισθούς τους.

Μπαίνοντας λοιπόν, στην τελική ευθεία για τις εκλογές, τις οποίες εδώ και τρία χρόνια τα ίδια ΜΜΕ και οι δημοσκόποι προπαγανδίζουν πως η ΝΔ θα κερδίζει με 10 και 15 μονάδες διαφορά, ζούμε το παράδοξο να υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ας πάμε όμως πάλι λίγο πίσω στον χρόνο, γιατί, για να είμαστε δίκαιοι προς στην ηγετική της ομάδα, στη ΝΔ υποστηρίζουν την εσαεί συνέχιση των μνημονίων και του εργασιακού μεσαίωνα από την πρώτη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ και τη μετασχημάτισε σε ένα καθαρά νεοφιλελεύθερο-ακροδεξιό μόρφωμα.

Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, του 2016, ο Άδωνις Γεωργιάδης συνομιλούσε με τον Άρη Πορτοσάλτε – φυσικά- στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τότε:

«Ο κύριος Σόιμπλε δε θέλει να προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους γιατί φοβάται πως οι Έλληνες θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κ. Πορτοσάλτε, είναι το εξής απλό: Πρώτα θα ψηφίσουμε ΟΛΕΣ τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς φόβο και χωρίς διασταγμό. Ολες τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που μας ζητάει η Τρόικα από την πρώτη μέρα του μνημονίου… και άλλες τόσες που δεν μας έχουν ζητήσει, αλλά που είναι απαραίτητες για να επιταχυνθεί η οικονομία μας θα ψηφιστούν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως»

 

Για κακή τους όμως τύχη, τους ξέρουμε καλά πλέον.

Ξέρουμε ποιος είναι ο δολοφόνος, που επιστρέφει κάθε μέρα επί 9 χρόνια στον τόπο του εγκλήματος. Που ξέρει ότι τον αναγνωρίζεις, που ξέρει ότι είναι ένοχος, αλλά ναι, είναι τόσο θρασύς που σε κοιτάει στα μάτια, συνεχίζει να σου σηκώνει το δάχτυλο και να σε κατηγορεί πως φταις γιατί ζούσες πάνω από τις δυνατότητές σου… πως ακόμα ζεις.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή