Newsroom

Newsroom

Αίγινα: Το νησί που ερωτεύτηκε ο Νίκος Καζαντζάκης…

Απέχει μόλις μία ώρα και ένα τέταρτο από το λιμάνι του Πειραιά με το καράβι και αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα κοντινό ταξιδάκι χαλάρωσης. Η Αίγινα οφείλει δε την ονομασία της σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στην κόρη του Θεού Ασωπού Αίγινα, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και την απήγαγε στο νησί Οινώνη που μετονομάστηκε σε Αίγινα.

57961ed91dc52439108b48e3

Το αεράκι του αργοσαρωνικού, το χρώμα της θάλασσας και το μοναδικό της φως (δεν είναι τυχαίο που χρόνια τώρα προσελκύει και εμπνέει ζωγράφους), θα σας κάνουν γρήγορα να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε τόσο κοντά στην πρωτεύουσα. Αμέτρητοι γλάροι θα σας συνοδεύουν στο ταξίδι σας…Το μάτι σας θα γεμίσει αρμονία, ομορφιά και γαλήνη. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το νησί πέρασε 20 ολόκληρα χρόνια ο Νίκος Καζαντζάκης και έγραφε αγναντεύοντας το μαγικό φως του Σαρωνικού και το μπλε της θάλασσας.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας σχετικά υποτιμημένος τουριστικός προορισμός, καθώς δεν φημίζεται για τις εξωτικές παραλίες και τα ωραία νερά της, συγκεντρώνει κρυμμένες ομορφιές και γοητεία που καταφέρνει να την κρατάει ζωντανή όλους τους μήνες του χρόνου!

Το νησί είναι πλούσιο σε ιστορία, καθώς έπαιξε έναν πολύπλευρο ρόλο και στάθηκε για χρόνια πολύτιμος συγκοινωνιακός κόμβος ανάμεσα στην Αττική, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Η πόλη της Αίγινας αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλαδας. Σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, πληθυσμό και ανάπτυξη νησί του Αργοσαρωνικού και νησιωτικό προάστιο του Πειραιά.

Το νησί έχει έντονη ζωή και δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όποτε και να πάτε, είναι σίγουρο ότι θα πετύχετε κάποιο πολιτιστικό φεστιβάλ με κορυφαίο το φεστιβάλ της “Αίγινας” που φιλοξενεί σπουδαίους καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα απολαμβάνει κανείς στην παραλία της Αύρας ακούγοντας το πάφλασμα των κυμάτων. Μην χάσετε και τη γιορτή του “Φυστικιού” που πραγματοποιείται στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Η Αίγινα διαθέτει τρία θερινά σινεμαδάκια, πολλά μπαρ και καφενεδάκια κατά μήκος του λιμανιού. Για φρέσκο ψάρι επισκεφθείτε την ταβέρνα του “Σκοτάδη” και την Αγορά πίσω από την ψαραγορά, ενώ για ποτό μην ξεχάσετε να περάσετε από τα Περδικιώτικα, ένα μπαρ που υπάρχει από την εποχή του Καποδίστρια και θα σας εντυπωσιάσει με τη διακόσμηση του και τις προσεγμένες μουσικές επιλογές του.

Για μπάνιο, προτιμήστε τη Μονή (νησάκι στο οποίο φτάνετε με καραβάκι από την Πέρδικα), το Κλειδί (πιο δύσκολα προσβάσιμη παραλία μόνο με αυτοκίνητο) και τα περιποιημένα βραχάκια της Πέρδικας. Πιο κοντά στο λιμάνι βρίσκεται ο τουριστικός Μαραθώνας, η νεολαϊίστικη Αιγινίτισσα και η Κολώνα, ενώ για μεγάλη αμμουδιά μπορείτε να επιλέξετε και την Αγία Μαρίνα.

Ο ναός της Αφαίας, που βρίσκεται στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από την Αγία Μαρίνα, είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους δωρικούς περίπτερους ναούς της αρχαιότητας και αξίζει να τον επισκεφθείτε. Θα ήταν παράλειψη αν δεν κάνατε μία βόλτα στη μεσαιωνική πολιτεία της Αίγινας με τα πάμπολα εκκλησάκια, μια μικρή καστροπολιτεία που θυμίζει το Μυστρά. Βρίσκεται πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Νεκταρίου.

Πριν φύγετε από την Αίγινα, καλό θα ήταν να αγοράσετε κάποιο τοπικό προϊόν που να έχει ως βάση το φυστίκι (γλυκά, μαρμελάδες, υποβρύχιο ή μαντολάτο). Είναι πεντανόστιμο και αποτελεί τη… σπεσιαλιτέ του νησιού! Επίσης, τα πιο φρέσκα λαχανικά και φρούτα μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τα πρωτότυπα καϊκια… μανάβικα, που θα αναγνωρίσετε εύκολα, αφού αράζουν όλη μέρα στο κέντρο του λιμανιού.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη