Newsroom

Newsroom

H Εποχή της Αρένας: Το νέο πλανητικό θέαμα

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι συγκυρίες δεν είναι τυχαίες; Μια μεγάλη μορφή της ψυχανάλυσης του 20ου αιώνα, ο Carl Jung…

gamos

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι συγκυρίες δεν είναι τυχαίες; Μια μεγάλη μορφή της ψυχανάλυσης του 20ου αιώνα, ο Carl Jung ονόμαζε το φαινόμενο αυτό «συγχρονικότητα» και μας καλούσε να μην αγνοούμε την μυστική ζωή των συμπτώσεων.. Καιρό τώρα λοιπόν, αναλογιζόμουν πόσο επίκαιρος γινόταν ξανά στις μέρες μας, ο Guy Debord και η παλιά, καυστική του κριτική για την κοινωνία του μαζικού θεάματος που τότε προσπαθούσε να συνδέσει με την “ασελγή” εμπορευματοποίηση και την μαζική κουλτούρα, ενός κλασσικού όρου στις συζητήσεις διανοουμένων της μεταπολίτευσης..
Σήμερα, που καμιά αμφιβολία δεν τρέφουμε πλέον για το μαζικό «πλανητικό θέαμα», τους τηλεοπτικούς πολτούς υποπροϊόντων, εκδιδομένων μαζικά σε φασόν στον πλανήτη, με τεράστια κέρδη για τις μητρικές εταιρείες που «εκπολιτίζουν» με Taganika Idols και διάφορα freak shows τις χώρες-πλέμπα σαν κι εμάς, ( χώρες που έφτυσαν προ πολλού οποιαδήποτε παράδοση και τέχνη μη μεταφραζόμενη σε μετοχές), έ ναι, ζούμε στην εποχή της «Διασκέδασης μέχρι θανάτου» του Neil Postman!
Δύο πρόσφατα γεγονότα ήρθαν να το επιβεβαιώσουν. Ο πλανητικά αναμεταδοθείς βασιλικός βρετανικός γάμος κι η οσιοποίηση του πάπα Παύλου του Β΄ με τιμές αρένας στην Ρώμη για την οποία επίσης συνέρρευσαν εκατομύρια πιστοί-τουρίστες..
Βλέποντας την υστερική ταύτιση τόσων ανθρώπων με τον βασιλικό γάμο και την μανία των απανταχού γης καναλιών να αναμεταδώσουν και την τελευταία ηλίθια λεπτομέρεια, όπως το ότι οι διοργανωτές έδωσαν αντιηλιακά στους κάμεραμαν να μην μαυρίσουν ή ότι έδωσαν χάπια στα βασιλικά άλογα να μην χέσουν ξαφνικά σάστισα. Βλέποντας πιτσιρίκες και μεγάλες να ολοφύρονται με τιάρες στα κεφάλια, σαν να παντρεύονται οι ίδιες, ξιπασμένες πριγκίπισσες με κοκορόφτερα καπέλα και τόσα άλλα
αναρωτήθηκα ειλικρινά: Μα σε ποιόν αιώνα ζω; Τον 17ο; 18ο;

Καρικατούρες ανθρώπων, γελοίες πόζες, αιμομιξίες, δικτάτορες καλεσμένοι, σε μια τελετή που κόστισε 23 εκ. δολάρια στους φορολογούμενους ενώ οι αντιμοναρχικές ενώσεις κατηγορούν την ζάμπλουτη βασίλισσα Ελισάβετ , μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, ότι η βασιλεία της κοστίζει πάνω από 260 εκ δολάρια τον χρόνο στους Βρετανούς. Η δε βασιλική οικογένεια έχει δικά της μεταλλεία, επιχειρήσεις, εδαφικές εκτάσεις μια αμύθητη περιουσία. Οι άνθρωποι αυτοί, Καμίλες και Κάρολοι ζουν εκτός πραγματικότητας προσβάλλοντας την έννοια της Δημοκρατίας, σε μια χώρα υποτίθεται αναπτυγμένη. Μα γιατί κανένας δεν μιλάει;
Η επαίσχυντη ελληνική τηλεοπτική δημοσιογραφία , φυσικά δεν αναφέρθηκε καν στις αντιμοναρχικές διαδηλώσεις που έγιναν, αναμεταδίδει επαναληπτικά σε επίπεδο μεσημεριανού το γεγονός, χωρίς κανένα πολιτικό σχόλιο, σε αντίθεση με κανάλια που θεωρούνται φερέφωνα του αμερικανικού πενταγώνου όπως το cnn που παρουσίασε συνέντευξη μιας ακαδημαϊκού, μέλους του αντιβασιλικού κινήματος.
Από την άλλη διαβάζω: «Τελετή οσιοποίησης του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, γίνεται σήμερα, έξι χρόνια από τον θάνατό του. Η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ενώ θα παρευρεθούν μέλη 87 επίσημων αποστολών, και ανάμεσά τους ηγέτες 16 χωρών. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, ενώ θα ισχύσει απαγόρευση πτήσεως σε όλο τον εναέριο χώρο της Ρώμης.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν στην Ρώμη για να παρακολουθήσουν την τελετή. Τα καταστήματα τουριστικών ειδών ελπίζουν να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους, χάρη στα μπλουζάκια, τα μολύβια, τις κούπες, και δεκάδες άλλα αντικείμενα με τυπωμένη την φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου. Παράλληλα, κινήθηκε και η αγορά των σουβενίρ «μαϊμού»: Η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε κατασχέσεις πέντε εκατομμυρίων αναμνηστικών αντικειμένων, συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ.»
Δηλαδή μια νέα ρωμαϊκή- αρένα με συνοδεία 16 ηγετών που πάνε να συμμετέχουν στην «..αγιοποίηση» με την εποπτεία του αυτοκράτορα Μπερλουσκόνι , κατηγορούμενου για συμμετοχή σε πορνεία και παιδεραστία, που συνεχίζει να διοικεί, παρόλο το διεθνές κράξιμο και τις αποκαλύψεις των wikileaks για το πόσο τον φτύνουν οι Αμερικανοί σε έγγραφα του Πενταγώνου! Αβε Χίτλερ! Το φάντασμα ενός νέου ρωμαϊκού τύπου φασισμού πλανιέται στην Ευρώπη! Κάνω λάθος;

* η Βασιλίκα Σαριλάκη είναι τεχνοκριτικός και δημοσιογράφος
http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…