Newsroom

Newsroom

Παπακωνσταντίνου σε Βενιζέλο: "Γιατί δεν έκανες τίποτα για τη Λίστα Λαγκάρντ επί 16 μήνες";

Με εμφανή τα σημάδια, στο πρόσωπο και στη φωνή του, της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου…

Με εμφανή τα σημάδια, στο πρόσωπο και στη φωνή του, της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να απορρίψει τα επιχειρήματα για επέκταση του κατηγορητηρίου σε βάρος του και με το αδίκημα της απιστίας για τη μη αξιοποίηση της Λίστας Λαγκάρντ. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν «φωτιά και λάβρα» σε βάρος του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, για τον οποίο υπενθύμισε πως είχε στην κατοχή του τη Λίστα επί 16 μήνες αλλά δεν έκανε τίποτα, καθώς και κατά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

«Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες; Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα; Γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο κ. Διώτης να μου πει “προβληματίζομαι για το πως πήρες τα στοιχεία, κανένα χαρτί δεν είχες”; Aν δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα ο κ. Βενιζέλος γιατί δεν ρώτησε την κα Λαγκάρντ με την οποία είχε τακτικές συναντήσεις στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών εν πάση περιπτώσει; Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί δεν με ρώτησε στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού “πού τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στο Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τί να τα κάνουμε», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να κατηγορείται αυτός που έδωσε τη Λίστα για έλεγχο και πως το μόνο που τους νοιάζει είναι να παίξουν πολιτικά παιχνίδια στη πλάτη του και να βρεθεί ένα βολικό θύμα. «Εγκαλείται αυτός που ζήτησε και έδωσε για έλεγχο τη Λίστα, όχι αυτός που την έθαψε. Εγώ δεν έχω προστάτες. Είμαι μόνος μου. Κανένα κόμμα και κανένα κέντρο εξουσίας δεν με στηρίζει. Είναι θράσος από τον κ. Βενιζέλο να με αναφέρει στην ίδια πρόταση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο», ανάφερε χαρακτηριστικώς ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η γαλλική επιστολή στην οποία βασίστηκε η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του δεν είναι καινούργιο στοιχείο, αλλά γνωστό από τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ούτε οι Γάλλοι πρωτοκόλλησαν την επιστολή, ενώ δεν υπήρχε κανένα συνημμένο στοιχείο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε κριτική και στον τρόπο που λειτουργεί η Προανακριτική Επιτροπή, υποστηρίζοντας πως γίνονται επιλεκτικές διαρροές προκειμένου να ενοχοποιηθεί αποκλειστικώς και μόνο ο ίδιος.

Κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ισχυριστεί πώς το CD που περιλάμβανε τα ονόματα των ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης δεν είχε άλλα διακριτικά, ενώ παλαιότερα είχε δηλώσει πως είχε παραλάβει το CD τον Οκτώβριο του 2010 συνοδευόμενο από μια επιστολή και όχι τα επίσημα διαβιβαστικά των γαλλικών Αρχών όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη