Newsroom

Newsroom

Πιο "ανοιχτό" το ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακές σπουδές για όλους, καθώς προτείνεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδας να γίνει πιο  ανοιχτό.  Σύμφωνα με…

anoiktopanepistimio24

Ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακές σπουδές για όλους, καθώς προτείνεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδας να γίνει πιο  ανοιχτό. 
Σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης και υιοθετήθηκε, το Ιδρυμα από την επόμενη χρονιά μόνο για τα προπτυχιακά μπορεί να δεχτεί το σύνολο των αιτούντων και μάλιστα με μειωμένα δίδακτρα κατά 50 ευρώ ανά θεματική ενότητα. 

Συνολικά καταθέτουν αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές περίπου 14000 με 15000 υποψήφιοι εκ των οποίων κληρώνονται για σπουδές περίπου οι 5000 διαμορφώνοντας την αναλογία ένας στους τρεις. 

Ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ο οποίος είδε τους φοιτητές του Ιδρύματος να κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα» λόγω μη πληρωμής των υπαλλήλων του Ιδρύματος πρότεινε στο υπουργείο αυτή τη λύση και όπως ο ίδιος λέει δεν είχε αντίρρηση στον να εφαρμόσει το σχέδιο του. Με τον τρόπο αυτό αφού δεν θα υπάρχει κλήρωση στις προπτυχιακές σπουδές, μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όνειρο για πανεπιστημιακό πτυχίο καθώς το πτυχίο του ΕΑΠ είναι ισότιμο με κάθε άλλο πτυχίο από τα υπόλοιπα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το όλο σχέδιο προέκυψε όταν οι 30.000 φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου βρέθηκαν «στον αέρα» και κινδύνεψαν οι σπουδές τους, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία έληξαν. Τελικά βρέθηκε η εναλλακτική λύση οι 200 υπάλληλοι να πληρώνονται από το Ιδρυμα, με νόμιμους τρόπους, το οποίο επιβαρύνεται με ένα πολύ μεγάλο ποσό για τη μισθοδοσία. Εκτιμάται οτι το ποσό θα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όπως παραδέχεται η διοίκηση του ΕΑΠ χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Ιδρυμα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί η κλήρωση ενώ σε δηλώσεις της στη Βουλή τόνισε το υπουργείο μελετά τον μετασχηματισμό του ΕΑΠ σε αυτοδύναμο Ίδρυμα με την εκλογή οργάνων, αντικαθιστώντας την διαδικασία κλήρωσης επιλογής των φοιτητών με κριτήρια και την αύξηση τον αριθμό των υποτροφιών.

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη