Newsroom

Newsroom

ΤΩΡΑ: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής (συνεχής ενημέρωση)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

tsipras merkel olant 0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το τι ακριβώς ειπώθηκε αλλά όπως είναι λογικό ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στο τραπέζι την ελληνική πρόταση.

Η συνάντηση των τεσσάρων διέθετε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα με σκοπό να προετοιμαστεί το έδαφος για την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής.

sinantisi sinodos

 

Νωρίτερα σήμερα, ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα. Οι ελληνικές πρότάσεις δεν κατατέθηκαν γραπτώς κάτι το οποίο θα γίνει αύριο.


Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Ελλάδα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της μετά το συντριπτικό ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η μπάλα βρίσκεται πλέον στη μεριά του ελληνικού γηπέδου.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει πάλι στο «παιχνίδι» των διαπραγματεύσεων έχοντας στα μανίκια της τόσο το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος όσο και το «Ναι» των υπολοίπων κομμάτων (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) έπειτα από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η νέα ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει ορισμένα «σημεία κλειδιά».

•    Να παραμείνει η έκπτωση 30% στο ΦΠΑ στα νησιά

•    Να μην ισχύσει στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις

•    Αντικατάσταση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019

•    Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του 2015

•    Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων μέχρι το τέλος του 2019

•    Έρχεται σε πρώτο πλάνο το ζήτημα του χρέους.

Οι πολιτικές εξελίξεις συνεχίζονται τα τελευταία 24ωρα με αμείωτο ρυθμό. Χθες, Δευτέρα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες παραμένει αμετάβλητο ενώ αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals), σφίγγοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής ρευστότητας.

23:55 Γιούνκερ: Θα ήθελα η Ελλάδα να παρουσιάσει τις προτάσεις της, σήμερα δεν ήταν σε θέση να το κάνει. Απόψε δεν καταφέραμε να βρούμε μία λύση. Ένα «όχι» είχα πει πως θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Αυτό συνέβη σήμερα. Πρέπει να δούμε προς ποια λύση θα κατευθυνθούμε. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο.

23:52 Τουσκ: Μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα εντός του πλαισίου της σύμβασης. Στις 9 Ιουλίου το αργότερο η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της. Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση χωρίς νικητές και χαμένους. Τελική προθεσμία είναι αυτή η εβδομάδα.

23:40 Μέρκελ: Πρέπει να έχουμε μία Σύνοδο Κορυφής της Κυριακή και για τα 28 μέλη. Ήταν σοβαρή η σημερινή συζήτηση. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν άλλα 18 κράτη στην Ευρωζώνη. Η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση και των 19 κρατών. Η συζήτηση ήταν σε βάθος. Χρειαζόμαστε για την Ελλάδα ένα τρίτο πρόγραμμα. Είχαμε μία λεπτομερή συζήτηση και θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μία διαδικασία στο πλαίσιο του ESM. Λάβαμε υπ’ όψιν ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αύριο θα υποβάλει πρόταση βασιζόμενη σε βοήθεια από τον ESM. Θα συζητήσουμε αν μπορεί να υπάρξει κάποια βάση για να αρχίσουν οι συζητήσεις. Περιμένουμε λεπτομερέστατες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη. Χρειαζόμαστε πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε συζητήσει πριν λίγες ημέρες. Η συζήτηση που κάνουμε σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε ένα πρόγραμμα πολυετές. 

23:37 Φάιμαν (Αυστρία): Εάν δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το «plan B» 

23:30 Ρέντσι: Θα διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής εντός των επόμενων ημερών

23:20 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσουν ο κ. Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

22:39 Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα το Σάββατο, 11 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. 

22:28 «Τραγωδία» χαρακτήρισε την ελληνική κρίση η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού ΚόμματοςΧίλαρι Κλίντον, όπως μεταδίδει το Reuters.
Επιπλέον, προέτρεψε τους Ευρωπαίους να συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

20:50 Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μόλις αποδόμησε την λιτότητα που επέβαλαν στην Ελλάδα οι εταίροι μας. «Η λιτότητα από μόνη της δεν είναι λύση», αναφέρει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου από τις ΗΠΑ. 

19:32 – Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ

19:20 – Ομιλία Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αύριο

 

19:09 – Μαξίμου για Eurogroup

Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής.

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

 

18:45 – Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ


 

18:36 – Ολάντ: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ»

“Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Περιμένουμε τις αξιόπιστες προτάσεις της Ελλάδας. Στη συνέχεια θα πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα, ταχύτητα και αλληλεγγύη. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Έχουν εκφραστεί οι προτάσεις προφορικά. Δεν έχουν εκφραστεί όμως συνολικά”. Αυτά δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

18:31 – Τηλεφωνική ομιλία Τσίπρα –Ομπάμα

Με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα για την ελληνική πρόταση. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ακούγοντας τις ελληνικές προτάσεις,  την επιθυμία του να δοθεί άμεσα λύση και να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

18:30 – Στη συναντηση με Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ θα συμμετέχει και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

18:20 – Άνγκελα Μέρκελ: «Θα ακούσουμε προσεκτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό»

Τη δήλωση ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής ο ελληνικός λαός εξέφρασε ένα σαφές ΟΧΙ στο ελληνικό πρόγραμμα έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Όπως είπε, το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει και «δεν έχουμε τη βάση να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις όσον αφορά τον ESM».

«Η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάληψη ευθυνών σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια κατεύθυνση. Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα να βοηθήσουμε. Χωρίς ανακατατάξεις και τροποποιήσεις δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Θα συζητήσουμε όμως πως μπορούμε να βοηθήσουμε», συμπλήρωσε.

18:10 – Χωρίς δηλώσεις προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

18:00 – Γιούνκερ: «Πάλι δεν έχουμε ένα έγγραφο»

«Είμαι ευτυχής κάθε φορά που βλέπω τον Αλέξη Τσίπρα. Και πάλι όμως δεν έχουμε ένα έγγραφο. Δεν ήρθε με ένα καινούργιο έγγραφο η ελληνική πλευρά. Του το έχουμε καταστήσει σαφές τι πρέπει να κάνει. Περιμένουμε», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

17:54Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup

«Πιστέψαμε ότι θα υπάρξουν προτάσεις σήμερα. Πρέπει να δούμε μια καινούργια πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Αύριο το πρωί θα μας σταλθεί η νέα πρόταση, ώστε να αρχίσουμε επίσημα τη διεργασία της διαπραγμάτευσης, όπως οφείλουμε».

«Αύριο το πρωί πθανώς θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα ακόμα Eurogroup για να αποφασίσουμε ένα νέο πρόγραμμα. Για λόγους αξιοπιστίας αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα».

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στην ΕΚΤ τόνισε ότι είναι ανεξάρτητη και δεν πρόκειται να δοθεί «καμία εντολή σε αυτήν όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα».

«Εκείνη αποφασίζει από μόνη της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

17:42 – «Κλείδωσε» το ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, πριν τη Σύνοδο Κορυφής 

17:40 – Άκαρπο το Eurougroup – Αύριο θα κατατεθούν οι ελληνικές προτάσεις

17:34 – Όπως μεταδίδεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε γραπτές τις προτάσεις της. Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών ενημέρωσε προφορικά τους ομολόγους του. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν οι FT, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε καλή εντύπωση στους συνομιλητές του.

17:29 – Απάντηση κυβερνητικών πηγών για τη μη ύπαρξη ελληνικών προτάσεων

«”Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα». «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;».

17:30 – Όπως μεταδίδεται Ολοκληρώθηκε το Eurogroup

17:25 Ρέντσι: «Η ευρώπη πρέπει να αλλάξει ή έχει τελειώσει «Υπάρχει ένα πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας. Είναι τι είδους Ευρώπη θέλουμε» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Όπως είπε, μετά το ελληνικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ή έχει τελειώσει».

17:20 – Η δήλωση του Ντάισελμπλουμ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

17:15 – Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός

17:04 – Δείτε πλάνα από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ευδιάθετος εμφανίστηκε ο νέος Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

17:02 – Στις 19:30 η έναρξη της Συνόδου Κορυφής

17:01 – Σε περίπου μισή ώρα αναμένονται οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

16:48 – Στις 17:00 περίπου θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup

16:44 – Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup                

16:35 – «Μπέρδεμα» με τις ελληνικές προτάσεις

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τις ελληνικές προτάσεις. Όπως μεταδίδεται από ορισμένους οι οποίοι επικαλούνται αξιωματούχους της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν έχει προσκομίσει προτάσεις στο σημερινό Eurogroup. Άλλοι πάλι, κάνουν λόγο ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει παρουσιάσει ακόμα τις προτάσεις της.

Άλλες πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα να παρουσιάζει αύριο τις προτάσεις της.

16:29 – Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς 

16:00 – ΥΠΟΙΚ: Κανένα ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων

«Σε κανένα αρμόδιο κυβερνητικό όργανο δεν έχει ουδέποτε συζητηθεί καν το ενδεχόμενο «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων. Άρα οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για το θέμα είναι αυθαίρετη», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

15:35 – Τα τέσσερα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος που συνυπέγραψαν τη Δευτέρα οι πολιτικοί αρχηγοί (πλην ΚΚΕ) αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλαντ Τουσκ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η “κοινή πλεύση” της ελληνικής κυβέρνησης προς μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

15:15 – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup


14:30 – Κοινή στάση κράτησαν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσερχόμενοι στη συνεδρίαση. Τόνισαν ότι αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και περιμένουν να ακούσουν τις ελληνικές προτάσεις. Όπως σημείωσαν όμως, και οι ίδιοι έχουν συγκεκριμένες εντολές από το κοινοβούλιό τους. Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέος κυριάρχησε στις δηλώσεις τους. Δεν υπάρχει βέβαια φως για μια συμφωνία εντός της ημέρας.

14:10 – Εμμένει στη σκληρή γραμμή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς σε δηλώσεις που παραχώρησε πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, είπε:  «σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά εφόσον δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει και μεγάλη δυνατότητα στα πλαίσια της ευρωζώνης να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

14:05 – «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα μας παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 δημοκρατιών της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

13:52 Δηλώσεις Πιερ Μοσκοβισί

«Το Eurogroup συνέρχεται για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Περιμένουμε τις νέες προτάσεις οι οποίες πρέπει είναι ολοκληρωμένες και αξιόπιστες. Το Grexit είναι σενάριο που δεν επιθυμούμε. Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των ελληνικών αρχών. Χαιρετίζω την δήλωση των ελληνικών κομμάτων. Οι λύσεις υπάρχουν, αλλά πρέπει να δούμε προτάσεις πραγματοποιήσιμες. Αυτή η Σύνοδος δεν αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

13:50 – Δηλώσεις Ντάισελμπουμ

«Οι παλαιές προτάσεις απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό. Περιμένουμε να ακούσουμε νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση και τον νέο συνάδελφο και μετά θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Το θέμα δεν είναι στα πρόσωπα αλλά που βρισκόμαστε πολιτικά μετά την αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα», συμπλήρωσε. «Ελπίζω να έχουν σήμερα προτάσεις και να είναι αξιόπιστες. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

13:31 – Χωρίς δηλώσεις προσήλθε και ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομιών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

13:31 – Καμία δήλωσε δεν έκανε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν

13:30 – Ξεκίνησε η προσέλευση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη