Newsroom

Newsroom

Στρος-Καν: Δημοφιλής και πάλι λόγω Ελλάδας

Ποιον θέλουν οι Γάλλοι για πρόεδρο στις εκλογές του 2017; Με τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ να καταρρέει, ο δρόμος…

28 hollande strausskahn afp

Ποιον θέλουν οι Γάλλοι για πρόεδρο στις εκλογές του 2017; Με τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ να καταρρέει, ο δρόμος για το χρίσμα έχει πολλούς διεκδικητές ανάμεσα στους Γάλλους Σοσιαλιστές.

Δημοσκόπηση που έγινε στις 2 Ιουλίου για λογαριασμό της εφημερίδας Liberation έδειξε ότι ανάμεσα στις προηγείται ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς με 47%, απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ, του οποίου το ποσοστό αποδοχής έχει πάρει τον κατήφορο και καταγράφεται στο 23%.

Ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό

Όμως, η έκπληξη βρίσκεται ανάμεσά τους, καθώς ο δεύτερος πιο δημοφιλής Σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, με το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό 37%, ακούει στο όνομα Ντομινίκ Στρος-Καν.

Τη δημοσκόπηση έκανε η εταιρεία Viavoice και, όπως σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας. το αποτέλεσμα ήταν «ιδιαίτερα μη αναμενόμενο», καθώς ο Στρος-Καν ξεπερνά δημοφιλή στελέχη στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως τη δήμαρχο της Λίλλης, Μαρτίν Ομπρί, αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Αρνώ Μοντμπούρ.

Γνωστός με το ακρωνύμιο DSK, ο 65χρονος πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε κατηγορηθεί ότι διοργάνωνε σεξουαλικά πάρτι με τη συμμετοχή εν γνώσει του ιερόδουλων σε αυτά, ανάμεσα στα έτη 2008 έως 2011 στη Λίλλη, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Ουάσινγκτον.

Απολογούμενος στους δικαστές, που στο τέλος τον αθώωσαν, ο Στρος-Καν δήλωσε ότι είχε ανάγκη να παίρνει μέρος σε «συνεδρίες αναψυχής», επειδή ήταν απασχολημένος «όσο εσωζε τον κόσμο» από μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία του. Από την πλευρά τους, οι εκδιδόμενες που έπαιρναν μέρος στα όργια έχουν καταθέσει ότι δεν διασκέδαζαν καθόλου και έκαναν λόγο για «ζωώδεις» καταστάσεις, που απ’ ότι φαίνεται ενδημούν στα αστικά σαλόνια των μεγάλων bailout.

Η επιστροφή του DSK

Τα παραπάνω δεν φαίνεται να ενοχλούν πολλούς Γάλλους, που είναι έτοιμοι να κάνουν τα στραβά μάτια σε μια ενδεχόμενη μεγάλη επιστροφή του άλλοτε πανίσχυρου DSK στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Ο Στρος-Καν προηγείται του Ολάντ και σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή τη φροά για το κανάλι BFM και η οποία δημοσιεύτηκε μια εβδομάδα νωρίτερα στις 25 Ιουνίου.

Στη δημοσκόπηση αυτή που διοργάνωσε η Ebale, το 38% απάντησε ότι θέλει να επιστρέψει ο Στρος-Καν στην πολιτική, με τον επικεφαλής της έρευνας να σχολιάζει ότι «υπάρχει ένα στοιχείο νοσταλγίας μεταξύ κάποιων ψηφοφόρων, ειδικά με μια σημερινή κυβέρνηση που δεν έχει πείσει στο μέτωπο της οικονομίας».

Jack is back

Το όνομα του Ντομινίκ Στρος-Καν έπαιξε αρκετά ψηλά τις τελευταίες μέρες στα διεθνή ΜΜΕ μετά και την πρεμιέρα του στο twitter με το μήνυμα «Jack is back» (21/6), συγκεντρώνοντας 50.000 followers μέσα σε λίγες ημέρες. Το άβαταρ του Jack ακολουθεί μόλις πέντε λογαριασμούς, τους  Financial Times, το περιοδικό Economist, τον Πολ Κρούγκμαν, τον Τζόζεφ Στίγκλιτς και την τελευταία σύντροφο του Μίριαμ Λ’ Αουφίρ.

Λίγες ημέρες αργότερα και μία μέρα μετά την αναγγελία του ελληνικού δημοψηφίσματος (27/6), ο Στρος-Καν τουίταρε μια τρισέλιδη ανάλυσή του για την ελληνική κρίση, με τίτλο «Περί του να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του».

Το «Mea Culpa» του Γάλλου έκανε το γύρο του κόσμου. Δεν θα μπορούσε να βρει ιδανικότερη μέρα, καθώς είχε προηγηθεί η δημοσίευση από το ΔΝΤ της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπου με συνοπτικά λόγια το πρόγραμμα αποδεικνυόταν τουλάχιστον αβέβαιο και η χρηματοδότησή του ανεπαρκής και το χρέος μη βιώσιμο, κατά πώς συνηθίζεται να λέγεται.

Σ’ αυτό το κλίμα, ο Γάλλος πρώην αξιωματούχος υποστήριξε ότι «ο εξαναγκασμός της ελληνικής κυβέρνησης να υποκύψει, θα δημιουργούσε ένα τραγικό προηγούμενο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση μια ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση».

Όπως ήταν αναμενόμενο, το twitter πήρε φωτιά και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ γέμισαν τις ιστοσελίδες τους με ένα πρόσωπο από τα παλιά που στοιχειώνει την Ουάσιγκτον.

Στον τόπο του εγκλήματος

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ο ισχυρότερος υποψήφιος στην κούρσα για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, όταν αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα μετά τις κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση σε μία καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης το 2011. Είχε προηγηθεί το ελληνικό bailout το 2010, που άλλαξε τα πάντα στην Ευρώπη, καθώς έβαλε το ΔΝΤ στην αυλή της με προοπτική να μείνει για πάντα.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Γάλλου προέδρου. Τώρα που ο «Jack is back» και το δράμα της ελληνικής κρίσης χρέους εξελίσσεται σε ευρωσενάριο Eyes Wide Shut, ίσως, ξαναμπεί στον πειρασμό.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη