Newsroom

Newsroom

Συνάντηση Λαφαζάνη – Μίλερ: Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα από τον αγωγό

Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, εκτίμησε ότι η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη μπορεί να υλοποιηθεί από μία ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. 

lafazanis miller

Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, εκτίμησε ότι η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη μπορεί να υλοποιηθεί από μία ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. 

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Μίλερ είπε σε δημοσιογράφους ότι έγιναν διαπραγματεύσεις με τον κ. Τσίπρα και πως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom, το σχέδιο αυτό μπορεί να το υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο. Ο κ. Μίλερ υπογράμμισε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Gazprom εγγυάται πως μέσα από τον αγωγό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.
«Χωρίς αμφιβολία αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα», είπε.

Π. Λαφαζάνης: «Σημαντικά οφέλη για Ελλάδα και Ευρώπη»

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξερχόμενος του Μαξίμου, έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η συνεργασία με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία για εποικοδομητικές συζητήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στον κόσμο.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ουσιαστικότερη ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων και ειδικά στον ενεργειακό τομέα καθώς και τη στρατηγική σημασία αυτής της συνεργασίας.
Σχετικά με το θέμα του αγωγού, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «το θέμα είναι στην ατζέντα και ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε συμφωνία». Πρόσθεσε ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό αλλά και σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης και σημασίας της χώρας.

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης –όπως είπε ο Έλληνας  υπουργός- είναι το έργο κατασκευής του αγωγού να πραγματοποιηθεί με τρόπο απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Από την Ελλάδα θα περάσει ο TAP ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. Δεν δικαιολογείται η Ε.Ε. να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη FYROM σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές», τόνισε.

Για το αν η Ρωσία αποτελεί εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι η χώρα μας οφείλει να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη