Newsroom

Newsroom

INDEX: "Κώστας Βαξεβάνης: Η Δικαιοσύνη και η Ελευθερία του Τύπου υπάρχουν μόνο κατ' όνομα"

Το κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη για την Ελευθερία του Τύπου και την Δικαιοσύνη αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο Οργανισμός INDEX. Πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό που προωθεί και υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και είναι υπό την αιγίδα της Guardian

1 1076

Το κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη για την Ελευθερία του Τύπου και την Δικαιοσύνη αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο Οργανισμός INDEX. Πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό που προωθεί και υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και είναι υπό την αιγίδα της Guardian. Ιδρύθηκε το 1972 και θεμέλιος λίθος του είναι το άρθρο 19 της Διεθνούς Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  που τονίζει ότι “Ο καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της άποψής του”

Στην ιστοσελίδα του επισημαίνει ότι στον Κώστα Βαξεβάνη απονεμήθηκε το βραβείο του INDEX το 2013.

Στον πρόλογό του τονίζει ότι η ποινική δίωξη δημοσιογράφων εξακολουθεί να είναι ένα θέμα που κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν.
«Η δίωξη των δημοσιογράφων που διενεργούν έρευνες, βασιζόμενοι σε επίσημα έγγραφα, όπως είδαμε στην Ελλάδα, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και του δημόσιου συμφέροντος» τονίζει το Index που καλεί την Ελλάδα – και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εξακολουθεί να ισχύει η δίωξη δημοσιογράφων – να προχωρήσουν σε επείγουσα μεταρρύθμιση και να την αφαιρέσουν από τον ποινικό τους κώδικα.

Το κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη που αναδημοσιεύει το Index αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ελευθερία Τύπου και Δικαιοσύνη είναι  μαυσωλεία,που όλοι προσκυνούν αλλά κρύβουν ένα νεκρό

Του Κώστα Βαξεβάνη

Στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη συχνά παρομοιάζεται με ένα λεπτό δίχτυ, το οποίο πιάνει τα μικρά ψάρια, αλλά αφήνει να ξεφεύγουν τα μεγάλα τα οποία το ξεσχίζουν. Η έλλειψη απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο μια κοινωνική πεποίθηση, αλλά μια πραγματικότητα που είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος βλέποντας την πρόσφατη ιστορία. Όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, από το σκάνδαλο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έως την εγκληματική δραστηριότητα δικαστών που έπαιρναν μέρος σε στημμένες δίκες, κατέληξαν χωρίς ενόχους.
Πριν μερικές μέρες, η Ελληνική Δικαιοσύνη, καταδίκασε σε μόλις 12 μήνες φυλάκιση τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου,  για την αφαίρεση ονομάτων από την λίστα Λαγκάρντ, ενώ δεν καταδικάστηκε για το βασικό αδίκημα που ήταν η μη αξιοποίηση της λίστας. Αυτή η παράδοξη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία με έσυρε δύο φορές στα δικαστήρια επειδή αποκάλυψα τη λίστα Λαγκάρντ  αλλά δεν καταδίκασε τον πρώην υπουργό που την απέκρυψε, δεν σταματά εδώ. Τις ίδιες μέρες που ο κύριος Παπακωνσταντίνου καταδικάστηκε με μόλις 12 μήνες, άλλο δικαστήριο καταδίκασε εμένα σε 26 μήνες φυλάκιση με αναστολή, μετά από μήνυση ενός από τους έλληνες ολιγάρχες, του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου…
Όλα τα δημοσιεύματα, στηρίζονταν σε επίσημα έγγραφα της Βουλής της Κύπρου, της Εισαγγελίας της κύπρου, των Ελληνικών δικαστηρίων και των Κεντρικών Τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο. Με βάση μάλιστα αυτά ακριβώς τα δημοσιεύματα η Εισαγγελία Διαφθοράς, αναγκάστηκε να διατάξει έρευνα για τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Βγενόπουλου.
Ενώ είναι σε εξέλιξη αυτή η έρευνα αλλά και μία παράλληλη από τις Κυπριακές Αρχές οι οποίες έχουν εκδόσει ένταλμα παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Βγενόπουλου σε ύψος 2,4 δις ευρώ, εγώ δικάστηκα και καταδικάστηκα από ελληνικό δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση. Στο δικαστήριο προσκόμισα αναφορά ανώτερου εισαγγελέα,του Εισαγγελέα Δικαστικής συνδρομής της χώρας ο οποίος ζητά από τις ελληνικές Αρχές να ελέγξουν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο για διακίνηση μαύρου χρήματος και δωροδοκίες με βάση στοιχεία που υπάρχουν στις Κυπριακές Αρχές. Παρ όλα αυτά καταδικάστηκα με ποινή πολλαπλάσια αυτής που η Ελληνική Δικαιοσύνη επιφύλασσε για ένα επίορκο Υπουργό όπως ο Παπακωνσταντίνου…”

Ακολουθεί το κείμενο του INDEX στην Αγγλική

 

 

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…