Newsroom

Newsroom

Εγκρίθηκε η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων

Την έγκριση του Eurogroup έλαβε η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων. Μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε…

eurogroup 9

Την έγκριση του Eurogroup έλαβε η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων.

Μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως στην Αθήνα για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Οι 18 υπουργοί ενέκριναν τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην επιστολή Βαρουφάκη.

 

Ανακοίνωση Eurogroup: “Επαρκώς περιεκτική η ελληνική λίστα”

“Ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup μετά το πέρας της σημερινής τηλεδιάσκεψης.

 Αφού δόθηκε το πράσινο φως στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε η κυβέρνηση Τσίπρα, το Eurogroup με ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

«Το Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.

Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και 4 μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.»

eurogroup anakoinosi

Λαγκάρντ: Περιεκτική η λίστα αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη

Περιεκτική αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη χαρακτήρισε την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

«Στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις- κλειδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά σε επιστολή της προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε επίσης πως η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα των νέων αρχών στην Αθήνα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι ενθαρρυντική.

 

 

Επιστολή Μοσκοβισί – Ντομπρόφσκις σε Ντάισελμπλουμ

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε επιστολή τους προν τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχαν χαρακτηρίσει την ελληνική λίστα ως “έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

“Οι υπηρεσίες της Κομισιόν αξιολόγησαν προσεκτικά τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που εστάλησαν εχθές σε εσάς, ως πρόεδρος του Eurogroup. Προηγήθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις όλο το σαββατοκύριακο μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων της Κομισιόν και των άλλων θεσμών.

Κατά την άποψη της Επιτροπής, η λίστα είναι επαρκώς εκτενής για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Μάλιστα, ειδική αναφορά γίνεται στη δέσμευση της κυβέρνησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς καθώς και στην αναζήτηση μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

“Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για να μετατρέψει τις γενικές ακόμη δεσμεύσεις σε ξεκάθαρες ενέργειες πολιτικής. Η αποφασιστική υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, ανέφεραν τέλος, Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις.

 

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό ήρθε στο προσκήνιο – 28χρονη κρεμάστηκε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει

viasmos 3

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό ήρθε στο προσκήνιο – 28χρονη κρεμάστηκε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει

Η νεαρή κοπέλα στην Θεσσαλονίκη κρεμάστηκε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει από τον σύντροφό…

Eurovision 2024: Έντονες αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ – Θεατές φώναζαν υπέρ της Παλαιστίνης (video)

Eden Golan Hurricane Israel 🇮🇱 Official Music Video Eurovision 2024 0 32 screenshot

Eurovision 2024: Έντονες αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ – Θεατές φώναζαν υπέρ της Παλαιστίνης (video)

Το κοινό της Eurovision στη Σουηδία αποδοκίμασε έντονα την εμφάνιση του Ισραήλ

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Νευρίασε με τον εκπρόσωπο τύπου της Μέγκα – «Με διακόπτεις, θες να μεταφράσεις ή όχι;» (video)

LIVE Press Mega MIS Crvena Zvezda Meridianbet ABA Playoffs 1 46 screenshot

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Νευρίασε με τον εκπρόσωπο τύπου της Μέγκα – «Με διακόπτεις, θες να μεταφράσεις ή όχι;» (video)

Έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα τεχνικού με τον εκπρόσωπο τύπου της αντίπαλης ομάδας