Newsroom

Newsroom

Βιβλιοπρόταση: "54", της κολεκτίβας Wu Ming

Ο αριθμητικός τίτλος τα συμπυκνώνει όλα: βρισκόμαστε στο έτος 1954. Χρονιά Ψυχρού Πολέμου και μακαρθισμού, διαχωρισμού του κόσμου σε δυτικό…

wu ming

Ο αριθμητικός τίτλος τα συμπυκνώνει όλα: βρισκόμαστε στο έτος 1954. Χρονιά Ψυχρού Πολέμου και μακαρθισμού, διαχωρισμού του κόσμου σε δυτικό και ανατολικό μπλοκ, διάψευσης των ουτοπικών ιδεολογιών, ανώμαλου και δύσβατου εκδημοκρατισμού, απατηλής χολιγουντιανής λάμψης και παράνομων συνομωσιών, εθνικών αναβρασμών και νέων εστιών πολεμικών συρράξεων.

Οι Wu Ming, αυτή η «αμετανόητη», αιρετική και ανατρεπτική κολεκτίβα των Ιταλών συγγραφέων (προβοκατόρων και κατασκευαστών συγκλονιστικών πνευματικών πυροτεχνημάτων), κάνουν για άλλη μια φορά το θαύμα τους παραδίδοντας ένα αριστουργηματικό λαϊκό έπος, ένα απόλυτα ψυχαγωγικό διαμάντι που ευφραίνει σαν εκλεπτυσμένος οίνος το μυαλό και τη ψυχή.

Το σενάριο περικλείει όλες τις καταστάσεις και όλα τα ενδεχόμενα: Ιταλοί αντιστασιακοί στο πλευρό του Τίτο ζώντας πλέον σαν άγρια θηρία, ο Λάκυ Λουτσιάνο και τα πρωτοπαλίκαρά του στη Νάπολη, ο ιδιοσυγκρασιακός Κάρι Γκραντ που παλεύει με τους δαίμονες του παρελθόντος και αναλαμβάνει το ρίσκο μιας επικίνδυνης και γκροτέσκο περιπέτειας, ο Χίτσκοκ και η Γκρέις Κέλυ, ο Ρομπεσπιέρε, κεντρικός ήρωας του βιβλίου, τολμηρός, ριψοκίνδυνος και επαναστάτης, ακολουθώντας τη μοίρα του πατέρα του, λαθρέμποροι, μπράβοι και σοβιετικοί πράκτορες, ο λαϊκός χορός του μπαρ Αουρόρα στη Μπολόνια, ο οποίος απαρτίζεται από μεσήλικες κομμουνιστές, θύματα και ήρωες της ιταλικής μεταπολεμικής τραγωδίας.

Οι Wu Ming, ευφυείς ενορχηστρωτές αυτής της ιστορικής φάρσας, όχι μόνο δεν χάνουν τον μπούσουλα, αλλά επιτυγχάνουν και να συνθέσουν όλα αυτά τα ετερόκλητα υλικά σ’ ένα σπουδαίο βιβλίο, σφιχτοδεμένο, κωμικό, αγωνιώδες και συγκινητικό.

Διαβάζοντάς το, ο υποψιασμένος αναγνώστης διαβλέπει τις επιρροές τους-απ’ το κατασκοπευτικό noir, τη φάρσα και το πολιτικό μυθιστόρημα, μέχρι τον νεορεαλισμό του ΝτεΣίκα και τους Διαβολικούς Εραστές του Βισκόντι-,ενθουσιάζεται με την πανέξυπνη ενσωμάτωσή τους στην πλοκή και εύχεται, στο τέλος, συγκινημένος και ενθουσιασμένος, να είχε 200-300 σελίδες ακόμα για να ζήσει κι άλλο λίγο συντροφιά με τα πάθη και τις περιπέτειες των ηρώων του. Απλά, αξέχαστο…

Πηγή: evrytanika.gr

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή