Newsroom

Newsroom

Ντ' Αλέμα:"Θα μπορούσα να εργαστώ ως σύμβουλος του Τσίπρα"

Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και υπουργός Εξωτερικών Μάστιμο Ντ΄ Αλέμα, σε συνέντευξή στην Εφημερίδα των Συντακτών.…

massimo nt alema

Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και υπουργός Εξωτερικών Μάστιμο Ντ΄ Αλέμα, σε συνέντευξή στην Εφημερίδα των Συντακτών. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Ντ’ Αλέμα πλέκει επί της ουσίας το εγκώμιο του Έλληνα πολιτικού καθώς τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε να διατηρήσει την εύλογη διαμαρτυρία κατά της λιτότητας και των θυσιών που επέφερε μέσα στα όρια της δημοκρατίας.
“Πρόσθεσε επίσης μια προοπτική ριζικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο θετικό αποτέλεσμα. Για να μπορέσουν όμως οι θέσεις αυτές να βαρύνουν σημαντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώ ότι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με την κεντροαριστερή πραγματικότητα ώστε να ασκηθεί επιρροή στις θέσεις της Αριστεράς εκείνης η οποία σήμερα κυβερνά σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Πιστεύω ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία το 2012 να αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας, αλλά έλειψε η αναγκαία πολιτική βούληση. Και αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, κάθε άλλο. Θεωρώ ότι αν είχε υπάρξει αυτή η βούληση, το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε μια τέτοια κυβερνητική εμπειρία. Θεωρώ ότι δεν υπήρξε τότε η αναγκαία καθοριστική βούληση και η Νέα Δημοκρατία, κατά συνέπεια, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ως κύρια πολιτική δύναμη.”
Στον κο Ντ Αλέμα τίθεται τέλος η εξής ερώτηση:”Στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές την άνοιξη και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά έξοδο από το ευρώ, αλλά θέλει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με μια ευρωπαϊκή διάσκεψη και ένα ευρωπαϊκό New Deal για την ανάπτυξη. Θεωρείτε ότι η Αριστερά μπορεί να καταφέρει να κερδίσει τη μεγάλη μάχη με τις συμμαχίες συμφερόντων με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη;”
Η απάντηση αν μη τι άλλο προσεγμένη.
“Πρέπει να δούμε το όλο θέμα προσεκτικά. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα είναι έτοιμη να μην αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της, διότι οι αγορές θα την τιμωρούσαν με βάρβαρο τρόπο. Η λογική αυτή, φυσικά, της παντοδυναμίας των αγορών, δεν μου αρέσει, αλλά σκεπτόμενος με ρεαλισμό, πρέπει να προβλέψω ότι οι αγορές θα αντιδρούσαν βάναυσα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει -κάτι το οποίο προσωπικά εύχομαι, διότι ένα κόμμα με τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θέσει ως στόχο τη διακυβέρνηση- πρέπει να κινηθεί ρεαλιστικά και πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν και θέσεις που μπορεί να αποδειχθούν μη επιζήμιες. Αν θέλει, θα μπορούσα να εργαστώ και ως σύμβουλός του…”.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…