Newsroom

Newsroom

Ο Καμίνης έκανε τον Σπηλιωτόπουλο υπεύθυνο Τουρισμού, ξεχνώντας το πιθανώς ένοχο παρελθόν του

Μετά βαΐων και κλάδων χρήστηκε εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα τουριστικής προβολής του δήμου Αθηναίων ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο υποστηριζόμενος στις…

spiliotopoulos 5

Μετά βαΐων και κλάδων χρήστηκε εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα τουριστικής προβολής του δήμου Αθηναίων ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο υποστηριζόμενος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές από τη ΝΔ, επικεφαλής του ηττημένου από τον πρώτο κιόλας γύρο συνδυασμού «Αθήνα Μπορείς» αναλαμβάνει τη θέση αυτή, που ισοδυναμεί με θέση αντιδημάρχου, μετά από απόφαση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, η οποία ερμηνεύεται ως αντάλλαγμα για τη στήριξη που παρείχε στον τελευταίο η ΝΔ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε σχετικά ότι η προσπάθεια για μία Αθήνα εξωστρεφή, για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, απαιτεί μια νέα νοοτροπία που υπαγορεύει να ξεχάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του χθες, να υπερβούμε τη λογική των νικητών και των ηττημένων, να κάνουμε μία νέα αρχή. Να λειτουργήσουμε από κοινού για το συμφέρον της Αθήνας.

Φαίνεται πως ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ή απλώς θέλει να ξεχάσει την εμπλοκή του Άρη Σπηλιωτόπουλου σε τεράστιο σκάνδαλο που συγκλόνισε τα προηγούμενα χρόνια τον ΕΟΤ, την περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός Τουρισμού. Όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc την άνοιξη του 2013, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, μαζί με τον διάδοχό του στο υπουργείο Τουρισμού Κώστα Μαρκόπουλου, είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο το οποίο η Βουλή «ξέχασε» να διερευνήσει με αποτέλεσμα τα πιθανά αδικήματά τους να παραγραφούν.

Η δικογραφία είχε σχηματιστεί μετά από πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το οποίο συμπέραινε μεταξύ άλλων ότι στον ΕΟΤ είχαν προκύψει υπέρογκα ελλείμματα εξαιτίας της παράνομης υπογραφής συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις, των διαφημιστικών εκστρατειών τις οποίες αναλάμβαναν συγκεκριμένα πρόσωπα, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, της καταβολής τεράστιων κονδυλίων για τη φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων κ.α.

Στις 30 Μαΐου 2011 η επίμαχη δικογραφία πήρε τον δρόμο προς τη Βουλή. Ήταν η ημέρα που η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Σίσκου την υπέβαλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την εξής διευκρίνιση: «Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση ανακύπτουν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της Κυβέρνησης, ενόψει του ότι δεν μας επιτρέπεται η περαιτέρω αξιολόγησή τους, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες». Σ

τις 7 του επόμενου μήνα η δικογραφία διαβιβάστηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Στο διαβιβαστικό έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «παρακαλούμε για τις τυχόν δικές σας ενέργειες ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δια- τελεσάντων κατά τα έτη 2008 και 2009 υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης». Η ύπαρξη της δικογραφίας γνωστοποιήθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής από τον προεδρεύοντα Γρηγόρη Νιώτη, στο μέσο μιας συζήτησης για άρση ασυλίας άλλων βουλευτών.

Από τότε μέχρι σήμερα, καμία απολύτως διαδικασία δεν έχει κινηθεί προκειμένου να διερευνηθεί από ειδική επιτροπή η πιθανή συμμετοχή των δύο πρώην υπουργών στα σκάνδαλα του ΕΟΤ. Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον 30 βουλευτές να καταθέσουν σχετική έγγραφη πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής, πράγμα το οποίο, όπως μας ενημέρωσε το γραφείο του ιδίου του προέδρου, δεν συνέβη ποτέ. Άλλωστε, το θέμα ουδέποτε επανήλθε στην Ολομέλεια. Ως αποτέλεσμα, το πιθανό αδίκημα των κ. κ. Σπηλιωτόπουλου και Μαρκόπουλου παραγράφηκε, αφού δεν αποφασίστηκε ποτέ η συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προανάκρισης, ενώ, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, «τα αδικήματα εξαλείφονται εφόσον περάσουν δύο τακτικές σύνοδοι της Βουλής, από την ημερομηνία τέλεσης του αδικήματος».

Επομένως, στηριζόμενοι στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που Ευάγγελος Βενιζέλος και Προκόπης Παυλόπουλος δημιούργησαν από κοινού το 2003, οι δύο πρώην υπουργοί συνέχισαν να ασκούν τα βουλευτικά τους καθήκοντα χωρίς ποτέ να έχουν διερευνηθεί οι σε βάρος τους καταγγελίες, όπως ζητήθηκε από τις δικαστικές αρχές.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι επίσης ο άνθρωπος που προεκλογικά δήλωσε δημόσια τη στήριξή του στον υπόδικο Ανδρέα Κουρή, όταν σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι θα ήταν θετικός στη διοργάνωση του φεστιβάλ MAD Awards, το οποίο διοργανώνει το κανάλι του Κουρή, στην πλατεία Συντάγματος, με το πρόσχημα ότι αυτό θα συνεισέφερε στην ανάπτυξη.

Για την ιστορία, ο Ανδρέας Κουρής έχει πετάξει στο δρόμο περισσότερους από 50 εργαζόμενους των καταστημάτων Metropolis στους οποίους οφείλει περισσότερες από 600 χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν τους έχει καταβάλλει παρά και σχετική δικαστική απόφαση.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη