Newsroom

Newsroom

Αρνητικό ορίζοντα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βλέπει ο οίκος Moody’s

Αρνητικές χαρακτηρίζει τις προοπτικές των κυπριακών τραπεζών σε ανάλυσή του ο οίκος Moody’s, εκτιμώντας ότι τους επόμενους 12 με 18…

moodys 4

Αρνητικές χαρακτηρίζει τις προοπτικές των κυπριακών τραπεζών σε ανάλυσή του ο οίκος Moody’s, εκτιμώντας ότι τους επόμενους 12 με 18 μήνες θα αυξηθούν τόσο τα προβληματικά δάνεια, όσο και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Στο κεντρικό σενάριο του οίκου υπολογίζεται συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 4,1% το 2014 και 2% το 2015. Μάλιστα, η συρρίκνωση ενδέχεται να συνεχιστεί και το 2016.

Ο οίκος υπολογίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν στο 60% τους επόμενους 12 με 18 μήνες και το βασικό σενάριο περιλαμβάνει και ζημιές 35% από την έκθεση των τραπεζών σε κυπριακό χρέος. Εκτιμά, επίσης, ότι «οι τράπεζες θα χάσουν το 14% της αξίας των στεγαστικών δανείων, το 24% των μεγάλων και το 29% των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων, το 35% των δανεισθέντων στο κράτος και το 35% των καταναλωτικών δανείων».

Στο δυσμενές σενάριο, ο οίκος εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα υπερβαίνουν σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, αφού τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια θα είναι αρνητικά (-3,3%). Σε αυτό το σενάριο, ο οίκος περιλαμβάνει εκτίμηση για απώλεια του 18% της αξίας των στεγαστικών δανείων, 31,5% των μεγάλων και 35% των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων, 90% των δανεισθέντων στο κράτος και 52% των καταναλωτικών δανείων.

Για το θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, ο οίκος Moody’s αναμένει οι εξελίξεις να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014 ή αρχές του 2015 και ανάλογα με την τελική τους μορφή θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάκαμψης των τραπεζών μέσω των αναδιαρθρώσεων των δανείων και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη