Newsroom

Newsroom

H Google δεν ξέρει τον Ψυχάρη και τον Πρετεντέρη

Η είδηση έπρεπε να μας κάνει απλώς να γελάσουμε με ικανοποίηση, αλλά εμάς μας κάνει να σκεφτόμαστε. Το koutipandoras.gr είναι…

Η είδηση έπρεπε να μας κάνει απλώς να γελάσουμε με ικανοποίηση, αλλά εμάς μας κάνει να σκεφτόμαστε. Το koutipandoras.gr είναι ένα από τα πρώτα πλέον site στην Ελλάδα. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, (δεν θυμάμαι το σύνολο των επιθέτων που κατά καιρούς μας έχουν αποδώσει αλλά το πεισματάρηδες ίσως μας πάει καλύτερα) κατάφερε μέσα σε μερικά χρόνια να γίνει ο τρόπος, αλλά πολλές φορές και ο λόγος για τον οποίο κάποιος ενημερώνεται. Ήταν λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου, που καταλάβαμε πως το ελληνικό mediaκό σύστημα δεν μας σηκώνει. Μας είχε τρομάξει η σιωπή με την οποία είχε καλυφθεί αρχικά το σκάνδαλο. Αγνοούσαμε πως εκτός από τη σιωπή υπήρχε και ο πόλεμος. Όπως λέει και το τραγούδι «όποιος στον πόλεμο πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει». Δεν επιλέξαμε τον πόλεμο, επιλέξαμε να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά στον πόλεμο δεν πηγαίναμε για να πεθάνουμε, πηγαίναμε πρώτα για να δείξουμε πως στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχει ένας πόλεμος.

Οι εκσυγχρονισμοί, οι εθνικές υπερηφάνειες, η ευρωστία, τα δάνεια για την πιτυρίδα, η ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα, ήταν όλα μια μεγάλη παγίδα που φυλάκιζε το μέλλον. Η χώρα, από ψωροκώσταινα της δεκαετίας του 70, εμφανιζόταν τη δεκαετία του 2000 να πίνει ανέμελα μοχίτο στη Μύκονο έχοντας όνειρο να διαπρέψει ως DJ, πόρτα σε μαγαζί ή υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων. Αλληλένδετα όλα μεταξύ τους, αφού αν απ’ τον άνθρωπο αφαιρέσεις την κριτική ικανότητα, μπορείς να βρεις τις κατάλληλες εντολές για να τον εξουσιάζεις όπως ένα σκύλο.

Δεν τα σκεφτόμασταν όλα αυτά όταν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα site στο οποίο ξέραμε διαισθητικά έστω πως θα μετακομίζαμε όλη την δημοσιογραφική μας πραμάτεια δεκαετιών. Δεν ξέραμε ούτε καν τι ακριβώς μπορεί να κάνει το ίντερνετ, αλλά αυτοί που τότε μας είχαν σβήσει με μια μονοκοντυλιά από αυτό που ήταν το mediaκό σύστημα, μας βοήθησαν να το μάθουμε. Το κυριότερο, δεν μπόρεσαν να το μάθουν οι ίδιοι και έτσι σβήνουν σήμερα ζώντας όλη την αγωνία της καταστροφής που δεν μπορούν να εκτιμήσουν.

Μετά το «Κουτί της Πανδώρας» δημιουργήθηκε το HOT DOC, οι σελίδες κοινωνικής μας δικτύωσης και κυρίως ένα ενεργό κοινό που αυτές τις μέρες έφερε το site στις πρώτες θέσεις της ενημέρωσης. Από 80.000 έως 150.000 μοναδικοί επισκέπτες (τα φυσικά πρόσωπα είναι πολλά περισσότερα) μας επιλέγουν για να ενημερωθούν. Τα mediashops συνεχίζουν να μην μας δίνουν διαφήμιση, ταΐζοντας το συστημικό σύστημα, τους φίλους και ομοτράπεζούς τους, τους «μαζί τα φάγαμε», εξαπατώντας τους πελάτες τους που τους αναθέτουν να μοιράσουν την διαφήμιση με βάση το όφελος που θα έχουν, δηλαδή την αναγνωσιμότητα και το ειδικό βάρος. Και εμείς συνεχίζουμε να μην δεχόμαστε διαφήμιση από τράπεζες και το Δημόσιο, να μην δεχόμαστε ομηρίες και προσπάθειες εξαγοράς.

Παρά τις δυσκολίες, το koutipandoras.gr είναι σε κατάταξη μπροστά από το Mega, Tα NEA, τον ANTEΝNA, το STAR, το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων που με δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προσπαθούν και θεωρούν πως έχουν την ευθύνη της «ενημέρωσης». Αλλά δυστυχώς γι αυτούς, η Google δεν ξέρει ούτε τον Σταύρο Ψυχάρη, ούτε τον Γιάννη Πρετεντέρη, ούτε τον Μπόμπολα, ούτε τη διαπλοκή. Ευτυχώς για μας και μάλλον για την κοινωνία, το ίντερνετ, αν και δεν είναι αξιωματικά ο χώρος της άδολης και ανεξάρτητης ενημέρωσης, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να δώσει τη μάχη των ιδεών και της ενημέρωσης. Σε αυτή τη μάχη τα καταφέραμε χάρη σε σας. Τα συστημικά μέσα, παρότι απορροφούν το μεγάλο κομμάτι της διαφήμισης, παρότι έχουν στη διάθεσή τους στρατό από κονδυλοφόρους έτοιμους να δημιουργήσουν φόβους και ενοχές, παρότι δανειοδοτούνται ακόμη και τώρα από τράπεζες και κυβερνήσεις, αποδεικνύονται αδύναμα. Δεν γνωρίζουν τα νέα μέσα, όπως δεν γνωρίζουν πλέον πως αυτά τα μέσα είναι διαδραστικά και δεν απευθύνονται σε ένα αυτιστικό κοινό έτοιμο να καταναλώσει.

Μοιραία λοιπόν βλέπουν την πλάτη μας, όσο προσπαθούν να βλέπουν την αλήθεια. Τα περισπούδαστα άρθρα του Γιάννη Πρετεντέρη ή οι βενιζελικές αγκυλώσεις του Mega ακυρώνονται από ένα σχόλιο πέντε γραμμών που μπορεί να γράψει ένας πιτσιρικάς στο ίντερνετ. Τα Μέσα αυτά θα εξαφανιστούν και σε αυτό θα τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Ίσως φαντάζει κυνικό. Κάποιοι θα πουν «μα θα μείνουν δημοσιογράφοι χωρίς δουλειά». Οι δημοσιογράφοι έχουν πλέον τα Μέσα. Απλώς πρέπει να βρουν το θάρρος και να αφήσουν τις δικαιολογίες. Οι δέκα άνθρωποι που έφτιαξαν την Πανδώρα, είχαν επίσης παιδιά, ανάγκες, οικονομικές δυσκολίες, αλλά είχαν και αξιοπρέπεια. Όποιος θέλει να την αποκαταστήσει για τον εαυτό του και την κοινωνία ας το κάνει.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μας στηρίζετε αυτά τα χρόνια. Αν δεν υπήρχατε δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς ίσως με τέτοια δύναμη. Σας ευχαριστούμε.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη