Newsroom

Newsroom

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ψηφιοποιείται

Το Βατικανό πήρε την απόφαση να ψηφιοποιήσει και να διαθέσει διαδικτυακά το περιεχόμενο της περίφημης Βιβλιοθήκης του, η οποία περιλαμβάνει…

vatikano 0

Το Βατικανό πήρε την απόφαση να ψηφιοποιήσει και να διαθέσει διαδικτυακά το περιεχόμενο της περίφημης Βιβλιοθήκης του, η οποία περιλαμβάνει σπάνια χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας. Tο αρχικό τετραετές πρόγραμμα ψηφιοποίησης θα κοστίσει περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συμφώνησε να καταβάλλει η NTT Data ελπίζοντας ότι θα υπάρξει σχετική απόσβεση μέσω μελλοντικών δωρεών.Η πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο θα είναι δωρεάν.
Τις εργασίες θα αναλάβουν συνολικά 50 ειδικοί, Ιταλοί και Ιάπωνες, εξοπλισμένοι με ειδικά scanners και με την συνδρομή της ιαπωνικής εταιρείας NTT Data. Υπολογίζεται ότι ο αρχικός κύκλος ψηφιοποίησης των πρώτων 3.000 χειρογράφων θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια με τα πρώτα αρχεία να είναι διαθέσιμα online από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal η συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Βατικανού με την NTT Data ξεκίνησε από το προηγούμενο έτος όταν ορίστηκαν οι προδιαγραφές για τον εξοπλισμό που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Καταρχήν, δοκιμάστηκαν ειδικοί σαρωτές (scanners) οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικά πλαίσια που θα προστατεύουν τα έγγραφα από κάθε δυνατό φως. Άλλωστε, οι συγκεκριμένες εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε χώρους με ελάχιστο φωτισμό.
Παράλληλα, ορίστηκαν οι κανόνες διαχείρισης των εγγράφων από τους ειδικούς: όλοι θα φοράνε γάντια και κανείς δεν θα πρέπει να φορά κοσμήματα, ώστε να αποτραπούν φθορές από κάποια άτυχη κίνηση που μπορεί να γρατζουνίσει τα σπάνια χειρόγραφα. Στη συνέχεια, μετά την ψηφιοποίηση της κάθε σελίδας, θα γίνεται η αποθήκευσή της σε συνθήκες μακράς συντήρησης.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη