Newsroom

Newsroom

Καθυστέρηση παίζει η Κυβέρνηση με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για προεκλογικούς λόγους

Το (παρά)- ψυχολογικό όριο του 28% ξεπέρασε και επίσημα η ανεργία. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης είναι τέτοιο που…

poverty

Το (παρά)- ψυχολογικό όριο του 28% ξεπέρασε και επίσημα η ανεργία. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης είναι τέτοιο που μόνο ως ψυχεδελικό θα το χαρακτήριζε κανείς.

Επίσης σήμερα ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της Tρόικας και ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αλεχάνδρο Σέρκας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα άγγιξε το 22%.

Μέσα σε αυτή την συντριβή της αξίας εργατικής δύναμης και βασικών εισοδημάτων η κυβέρνηση είχε τη ευκαιρία να θεσπίσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και μάλιστα ως «μνημονιακή υποχρέωση» αφού αυτό προβλέπεται στο δεύτερο μνημόνιο (Ν.4093/2012). Αυτό θα μπορούσε να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2014 πιλοτικά σε δυο ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, και μέχρι το τέλος του 2015 να έχει πραγματοποιηθεί επέκτασή του σε όλη την επικράτεια. Αυτό εάν η κυβέρνηση δεν το θεωρούσε δευτερεύουσα μνημονιακή υποχρέωση.

Πριν από ένα μήνα περίπου στέλεχος της Task Force απορούσε με την αργοπορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση σχετικά με την ολοκλήρωση της μελέτης και την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου όταν οι συνθήκες στην κοινωνία είναι αυτές που είναι.

Τον Οκτώβριο 2013 ο Υπουργός Οικονομικών είχε παρουσιάσει τα κριτήρια χορήγησης του εισοδήματος που θα τιθόταν σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα του επόμενου χρόνου.

Η θέσπιση, όποτε τελικά γίνει, θα πραγματοποιηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών. Μάλιστα αναφέρεται ως μέτρο υπεράσπισης του δικαιώματος της αξιοπρεπούς διαβίωσης στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που παρουσιάσθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο 2013. Αν αναλογιστεί κανείς το ζήλο με τον οποίο υπογράφτηκαν άλλες ΚΥΑ σε μια νύχτα, δικαιολογημένα θα σκεφτεί ότι υπάρχει μια ανακολουθία στο τρόπο με τον οποίο προτεραιοποιούνται οι εκάστοτε μνημονιακές υποχρεώσεις από την κυβέρνηση. Καλά πληροφορημένη πηγή απάντησε σχετικά με το θέμα ότι «όντως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη μελέτη που ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί είναι κολλημένη στο οικονομικό σκέλος», και μάλλον θα ξεκολλήσει «όταν η συγκυρία θα την ευνοεί ως προεκλογικό μέτρο».

Για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έχουν προβλεφθεί 20 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 τα οποία θα προέλθουν όπως θα πληροφορηθείτε όλοι όταν αυτό ξεπαγώσει…. από το πρωτογενές πλεόνασμα. Βέβαια όταν αυτό εφαρμοστεί, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής (9 Φεβρουαρίου 2014, Οικονομία σελ. 9), θα συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά κονδύλια περίπου στο 95%. Προβλέπεται παροχή εισοδηματικής ενίσχυσης ως διαφορά του πραγματικού εισοδήματος και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα που συνδιαμορφώνει το πρόγραμμα με το Υπουργείο Εργασίας έχει υπολογίσει αρχικά την πιλοτική χορήγηση επιδομάτων από 75 έως 360 ευρώ μηνιαίος σε περίπου 8 με 10 χιλιάδες άτομα και νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Apostolis Fotiadis

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη