Newsroom

Newsroom

Και νέο e-mail της τρόικας δίνει εντολές για τον Κώδικα Δικηγόρων

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του koutipandoras.gr αναφορικά με το mail της τρόικας προς το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την…

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του koutipandoras.gr αναφορικά με το mail της τρόικας προς το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την άρση των απολύσεων των εκπαιδευτικών τομέα, ένα νέο mail έρχεται στο φως της δημοσιότητας αυτή τη φορά για τον Κώδικα των Δικηγόρων.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Unfollow ο επόπτης που τοποθέτησε η τρόικα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, κ. Ζήνων Κοντολαίμης, εμφανίζεται δίχως κανένα ενδοιασμό να προβαίνει σε «ορισμένες παρατηρήσεις» επί του σχεδίου νόμου που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον νέο Κώδικα των Δικηγόρων.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το οποίο κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν δέχτηκε πίεση. Όπως φαίνεται από το email ο κ. Κοντολαίμης κάνει σαφείς παρατηρήσεις προς το γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση να δέχεται εντολές από τους ξένους δανειστές και αυτή να υποκύπτει. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Το email αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

Καταγγελίες Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

Για το επίμαχο email ξέσπασε πόλεμος σήμερα στη Βουλή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχετική εισηγητής του νομοσχεδίου Ζωή Κωνσταντόπουλου κατέθεσε το επίμαχο email και κατήγγειλε ότι με την αλλαγή που κατέθεσε ο υπουργός επιτρέπεται πλέον στους ειδικούς συμβούλους των υπουργών να ασκούν το δικηγορικό λειτούργημα.

«Ποιος μας κυβερνά και γιατί αποκρύψατε αυτό το γεγονός; Έχετε υποχρέωση να πείτε ότι δέχεστε εντολές και υλοποιείτε σχέδια άλλων», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη λύπη της και για τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη ο οποίος είχε το e-mail αλλά δεν το κατέθεσε στην Επιτροπή και επέλεξε μία «διαδικασία συνεννόησης».

Τα πυρά της Ζ. Κωνσταντοπούλου δέχθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλος αναφορικά με τη διάταξη των ειδικών συμβούλων των υπουργών.

Είναι ειδική και χαριστική ρύθμιση για τους ειδικούς συμβούλους των υπουργών. Την εισάγει ο Ν. Κανελλόπουλος», είπε, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου να ζητά την προστασία του Προεδρεύοντος καθώς δεν έχει δικαίωμα λόγου. «Εδώ δεν θα κορϊδευόμαστε. Να πει ο καθένας ποιους εκπροσωπεί», επέμεινε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Επισημαίνεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν εισηγήθηκε τις αλλαγές είχε σημειώσει ότι προτάθηκε από τους συνεργάτες τους.

«Δεν είναι προς τιμήν κανενός να υπάρχουν εκλεκτικές σχέσεις, για να μη μιλήσω για άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες. Κάποιοι έχουν το προνόμιο να ψιθυρίζουν στο αφτί του γενικού γραμματέα τα καλά και συμφέροντα», είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Αρνείται τα πάντα ο Αθανασίου

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία πίεση από την πλευρά της τρόικας και δεσμεύτηκε ότι θα ξαναδεί τη διάταξη που επιτρέπει στους ειδικούς συμβούλους των υπουργών να δικηγορούν, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι αυτό ισχύει και για τους συνεργάτες των υπουργών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός υπερασπίσθηκε τον κ. Κανελλόπουλο. «Ο Γενικός Γραμματέας ενός υπουργείου δεν διαμορφώνει την κυβερνητική πολιτική», σημείωσε ο κ. Αθανασίου και συμπλήρωσε ότι «στο λίγο διάστημα που είμαι στο υπουργείο δεν μου έχει δείξει τέτοια διάθεση, αντίθετα»

Σε ότι αφορά το έγγραφο ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι «το έγγραφο της τρόικας δεν είναι μυστικό, είναι μέσα στο πλαίσιο της αλληλογραφίας που έχουν δικαίωμα να κάνουν οι δανειστές και να λένε τις απόψεις τους για διάφορα ζητήματα».
Η αλήθεια είναι ότι η όλη υπόθεση προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά εκτελεί τα συμφέροντα των ξένων δανειστών και τίποτε περισσότερο. Και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κατά των συμφερόντων των πολιτών.

Δείτε το mail


Διαβάστε τη μετάφραση του email

Κώδικας Δικηγόρων: Σχόλια ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ

Σας ευχαριστούμε για τον αναθεωρημένο Κώδικα Δικηγόρων που λάβαμε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα. Παρακαλούμε, δείτε ορισμένες παρατηρήσεις κάτωθι:

(1) Για την ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία

Είμαστε εντάξει με τις προβλέψεις του Κώδικα και πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται κάποια αλλαγή. Θα το εκτιμούσαμε αν οι αρχές μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κατανοήσαμε σωστά πως, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο εθνικά θεσπισμένος κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ισχύει επίσης και για όλους τους δικηγόρους που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία (ασκούμενους και μη).

(2) Για την καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση δικηγόρων που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία

Καλωσορίζουμε το αναθεωρημένο κείμενο κατά το οποίο η καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση για δικηγόρους με πάγια αντιμισθία ευθυγραμμίζεται με των υπολοίπων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. (Άρ. 45(5)). Εξακολουθούν να μας μπερδεύουν οι πρώτες δύο προτάσεις του Άρ. 46(5) που προβλέπουν εφάπαξ σε οικειοθελή λύση σύμβασης. Θα εκτιμούσαμε μια εξήγηση από τις αρχές για το σκεπτικό αυτό, καθώς νομίζουμε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι προαιρετικό για τον εργοδότη αλλά όχι ελάχιστη απαίτηση προβλεπόμενη από τον Κώδικα. Αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί στην τελική εκδοχή του Κώδικα.

(3) Για την αποζημίωση απόλυσης δικηγόρων αμοιβόμενων με πάγια αντιμισθία

Πιστεύουμε ότι η πρόβλεψη του Άρ. 46(4) σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση απόλυσης, ένας δικηγόρος δικαιούται να συνεχίσει να λαμβάνει τον μηνιαίο μισθό του μέχρι να καταβληθεί η πλήρης αποζημίωση», δεν είναι ευθυγραμμισμένη με ό,τι ισχύει για άλλους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε να αφαιρεθεί από τον Κώδικα.

(4) Για τον τύπο πρόσθετης εισφοράς που εισάγεται στο αναθεωρημένο Άρθρο 61(1)

Υπάρχει μια νέα εισφορά στον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό Νέων Δικηγόρων του νόμου 2915/2001. Θα το εκτιμούσαμε αν μας γινόταν κατανοητή η προσθήκη αυτής της κατηγορίας.

Αναμένουμε ότι το προσχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων θα υιοθετηθεί όπως έχουμε συμφωνήσει με τις Αρχές πριν το καλοκαίρι, ενσωματώνοντας τις ως άνω αναθεωρήσεις, το συντομώτερο δυνατόν.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή είναι μια υποχρέωση με προθεσμία το τέλος Ιουλίου και έχει ήδη καθυστερήσει. Επιπλέον, πρόκειται για σημείο αναφοράς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ώστε πρέπει να είναι ήδη ολοκληρωμένη και ψηφισμένη από το Κοινοβούλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική συνεργασία.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη