Newsroom

Newsroom

Π. Μ. : Επάγγελμα "μέλος Δ.Σ."

«Εκλεκτή», περιζήτητη και σίγουρα …πολυάσχολη: Η δικηγόρος Π. Μ. αποτελεί το πρότυπο κάθε νέου που οραματίζεται μια «θέση στον ήλιο»…

«Εκλεκτή», περιζήτητη και σίγουρα …πολυάσχολη: Η δικηγόρος Π. Μ. αποτελεί το πρότυπο κάθε νέου που οραματίζεται μια «θέση στον ήλιο» του Δημοσίου. Και αν για κάποιους μια απλή υπαλληλική θέση σε δημόσιο οργανισμό φαντάζει όνειρο άπιαστο, για την κ. Π. Μ. είναι αυτονόητη η ταυτόχρονη συμμετοχή της σε 10 θέσεις – «κλειδιά» του Δημοσίου. Όταν δε, ασκήθηκε εναντίον της ποινική δίωξη για απάτη κατά του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση, «επιβραβεύτηκε» με επιπλέον δύο διορισμούς ως μέλος Δ.Σ. κρατικών οργανισμών!

Βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί!

Η Π. Μ. έχει διατελέσει, πέρα από την φερόμενη συμμετοχή της στο ΔΣ της ΚΕΔ ΑΕ, στις παρακάτω κυβερνητικού ενδιαφέροντος θέσεις, στις οποίες διορίστηκε με υπογραφές όχι ενός, αλλά αρκετών νυν και πρώην υπουργών, όπως αποκαλύπτεται από τα σχετικά ΦΕΚ:

Ειδική Συνεργάτιδα Πολιτικού Γραφείου Υπουργού (ΦΕΚ Γ’ 129/5-5-04) με ειδική μνεία για την απρόσκοπτη συνέχιση του ελεύθερου επαγγέλματός της κατ’ εξαίρεση από την γενική υποχρέωση αναστολής [ΦΕΚ Β’ 863/11-6-04]
Στη θέση αυτή ακολούθησε επαναδιορισμός της και μετά τις εκλογές του 2007 με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους [ΦΕΚ ΥΟΔΔ 495/19-11-07]
Μέλος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (ΦΕΚ ΝΠΔΔ 128/27-5-04 και ΦΕΚ ΥΟΔΔ 22/28-9-06)
Μέλος του ΔΣ της ανήκουσας στο Δημόσιο Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) – [ΦΕΚ Β’ 148/7-2-05]
Μέλος της Διυπουργικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας για την Κατάρτιση Σχεδίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και ΕΛΒΟ [ΦΕΚ Β’ 754/6-6-2005]
Μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ) [ΦΕΚ ΥΟΟΔ 19/25-9-06]
Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη του έργου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων (Διαχειριστική Αρχή ΚΠΣ) [ΦΕΚ Β 1030/31-7-06]
Μέλος της Τεχνική Γραμματεία της Επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου «Προσδιορισμός επικοινωνιακής στρατηγικής και εφαρμογή σχεδίου δράσης του Γ’ ΚΠΣ για το υπόλοιπό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή του» [ΦΕΚ Β 1041/1-8-06 και ΦΕΚ ΥΟΔΔ 286/10-7-07]
Μέλος του ΔΣ της «Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες [Δελτίο Τύπου Υπουργείου Μεταφορών 25-10-07]

Μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της διορίζεται:

Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος [ΦΕΚ ΥΟΔΔ 180/23-4-08]
Μέλος ευκαιριακής Επιτροπής για την μελέτη και την εξέταση ισχυρισμών φορέων σχετικά με εριδόμενους τίτλους ιδιοκτησίας [ΦΕΚ ΥΟΔΔ 218/15-5-08]

«Βίος εν τη πολιτεία»

Η Π. Μ. έγινε γνωστή, όταν μαζί με την οικογένεια Νάστου- μέλος της οποίας είναι και η ίδια- διεκδικούσε από το Δημόσιο την φερόμενη ως «περιουσία Νάστου»(Διαβάστε σχετικά). Κατά τους ισχυρισμούς των κληρονόμων του, ανέρχεται σε 12.770 στρέμματα και εκτείνεται, ανατολικά μέχρι την κορυφή του Υμηττού, βόρεια μέχρι το λόφο «Κοπανά», στον σημερινό Βύρωνα και νότια μέχρι την Άνω Γλυφάδα, συμπεριλαμβάνοντας και όλη την Αργυρούπολη.

Οι διεκδικήσεις από το Δημόσιο γίνονται με το αιτιολογικό ότι οι χειμερινές και θερινές βοσκές που αιώνες πριν αναφέρονταν στο «Τσιφλίκι Καρά» – χωρίς βέβαια κάποιο έγγραφο («ταπί» την εποχή εκείνη) – τους ανήκουν!

Στην πορεία των διεκδικήσεων της οικογένειας της συγκεκριμένης δικηγόρου, έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις – καταπέλτες που μιλούν για σφετερισμό δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς και υπουργική απόφαση το 1984 που ξεκαθαρίζει την κατάσταση υπέρ του Δημοσίου, αφού κρίνει ότι τα 5.000 και πλέον στρέμματα που η συγκεκριμένη οικογένεια έχει ήδη πουλήσει στις επίμαχες περιοχές, εξαντλούν και με το παραπάνω τα όποια ιδιοκτησιακά δικαιώματα επικαλείται.

Την περίοδο που εκκρεμούν οι νομικές προσφυγές της οικογένειας Νάστου εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, η Π. Μ. προκλητικά ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου), δηλαδή μέλος του Δ.Σ. του αντίδικου των κληρονόμων του Νάστου! Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τις εκλογές του 2004, η στάση του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στις ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις των κληρονόμων Νάστου άλλαξε, αφού η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στις 29 Σεπτεμβρίου του 2004, ανακάλεσε την παραχώρηση των δημόσιων αυτών κτημάτων προς το Δήμο Ηλιούπολης, παρά το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς και ανάγκες των δημοτών. Δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης ανέφεραν ότι η Π. Μ. ήταν μέλος του ΔΣ της ΚΕΔ Α.Ε. που έλαβε αυτή την απόφαση ανάκλησης!

Από τη θέση απομακρύνθηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε. Δεν «χάθηκε» ωστόσο. Μετά την απομάκρυνσή της από τη θέση αυτή διορίστηκε Ειδική Σύμβουλος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης στις 22/2/2007 ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο θεωρεί πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο τον διορισμό της Π. Μ. στη θέση της Ειδικής Συμβούλου του υπουργού Οικονομίας. Τον Ιούλιο του 2007, σύμφωνα με καταγγελίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες της κυβέρνησης είχαν ενημερωθεί εγγράφως στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και για την πιθανότητα ύπαρξης εισαγγελικού εγγράφου που ενδεχομένως ενέπλεκε την συγκεκριμένη σύμβουλο, σε ποινική υπόθεση.

Λίγους μήνες μετά, αμέσως μετά από τις εκλογές του 2007, η Π. Μ. επαναδιορίσθηκε ως σύμβουλος του Γ. Αλογοσκούφη με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους.

Τα δημοτικά συμβούλια Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Αλίμου απευθύνθηκαν στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά για το θέμα. Τελικά το Μάρτιο του 2008 ασκείται από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ποινική δίωξη για απάτη κατ εξακολούθηση σε βάρος 11 κληρονόμων Νάστου, μεταξύ των οποίων και της Π. Μ.

Στο μεταξύ, η Π. Μ. συνεχίζει απρόσκοπτα την «λαμπρή» σταδιοδρομία της σε νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου. Με υπογραφές αρκετών νυν και πρώην υπουργών της ΝΔ, διατελεί μέλος ΔΣ και Κρατικών Επιτροπών, δέκα στο σύνολο, μεταξύ των οποίων η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η Ολυμπιακή Αεροπορία.

Παρά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της, η Π. Μ., διορίζεται μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, αλλά και μέλος ευκαιριακής Επιτροπής για την μελέτη και την εξέταση ισχυρισμών φορέων σχετικά με εριδόμενους τίτλους ιδιοκτησίας (περίπτωση που κατά σατανική σύμπτωση, σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει με την οικογενειακή διαμάχη της συγκεκριμένης δικηγόρου με το Ελληνικό Δημόσιο για τις εκτάσεις του Υμηττού).

Μιχάλης Καρχιμάκης

“Υπάρχει προκλητικό σύστημα και ατιμωρησία”

Από το 2007, με ερωτήσεις μας στη Βουλή, ζητούσαμε απαντήσεις από την Κυβέρνηση για το όργιο των 12 ευνοιοκρατικών διορισμών της «εκλεκτής» Νομικής Συμβούλου τότε του Υπουργείου Οικονομικών σε θέσεις κλειδιά, κάποιες από τις οποίες και ιδίως ο διορισμός της στο ΔΣ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, δημιουργούσαν προφανή σύγκρουση συμφερόντων με τις ιδιοκτησιακές της επιδιώξεις επί δημοσίων κτημάτων από τα όρια της Ηλιούπολής μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού. Μάλιστα είχαμε ζητήσει ενημέρωση και σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης εισαγγελικού εγγράφου που ενέπλεκε την συγκεκριμένη πολυθεσίτη δικηγόρο – Κυβερνητικό στέλεχος σε σχετική ποινική υπόθεση! Η Κυβέρνηση Καραμανλή, με ανεπίτρεπτη αλαζονεία, επέλεγε την άρνηση απάντησης και την προσβολή της Βουλής, ενώ απέκρυπτε ότι είχε ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος της συγκεκριμένης Κυβερνητικής «εκλεκτής».

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, για μία ακόμα φορά, ότι όταν πρόκειται για εξασφάλιση ατιμωρησίας στο σύστημα Καραμανλή και τους «εκλεκτούς» του, είτε στα μεγάλα είτε στα επιμέρους σκάνδαλα, η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να τη διασφαλίσει επιλέγοντας απροκάλυπτα τη συγκάλυψη και μη διστάζοντας να απαξιώνει προκλητικά κορυφαίους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως η ίδια η Βουλή. Είναι άλλωστε η ίδια Κυβέρνηση, που ενώ παρεμβαίνει βάναυσα στη Δικαιοσύνη και αφού έκλεισε αιφνιδίως την Βουλή για να διασφαλίσει την παραγραφή των σκανδάλων της, εμφανίζεται σήμερα ως δήθεν τιμητής των θεσμών για να κάνει … αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση, που δικαιολογημένα και για το καλό του τόπου ζητά εκλογές. Τέτοια υποκρισία!v