Newsroom

Newsroom

Σχέδιο "μερικής διαγραφής" του ελληνικού χρέους εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους Financial Times

Tα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν ένα σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία να διαγράψουν…

euro

Tα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν ένα σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία να διαγράψουν μέρος του χρέους τους μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να συζήτησαν την ιδέα στην τακτική συνεδρίασή τους, στις Βρυξέλλες, την περασμένη Δευτέρα.

Το σχέδιο προβλέπει την αγορά ομολόγων από το EFSF ή την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε αυτά τα κράτη που θα χρησιμοποιούνται για την επαναγορά του χρέους και τη μείωση των υποχρεώσεων τους.

Πάντως, την Τετάρτη Αθήνα και Βερολίνο διέψευσαν φήμες ότι η Γερμανία εξετάζει σχέδιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος της μέσω του EFSF.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας, επανέλαβε ότι η χώρα του αντιτίθεται στην ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων.

«Η Γερμανία αντιτίθεται στα ευρω-ομόλογα. Πρέπει να είμαστε οι φρουροί του ευρώ», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταστρώσει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για τα κράτη της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, όπως είπε την Πέμπτη Γερμανός οικονομολόγος, σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ.

«Η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε ο Πίτερ Μπόφινγκερ στην ηλεκτρονική έκδοση της καθημερινής γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Στις διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ από τη μια πλευρά και των κυβερνήσεων της Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας από την άλλη, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση μίας συνολικής λύσης στην κρίση χρέους της Ευρώπης, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο: «Η διαφωνία για το σχέδιο διάσωσης αναστατώνει την Ευρώπη», αναφέρεται ότι επικεφαλής της μίας πλευράς που έχει σχηματισθεί είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με

συμμάχους την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ επικεφαλής της άλλης πλευράς είναι η Γερμανία, με συμμάχους την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Η βασική διαφορά των δύο πλευρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται να αφορά στο χρόνο που πρέπει να αναθεωρηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

(ΕΤΧΣ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους συμμάχους της θέλει να αποφασισθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου, η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΤΧΣ -που περιλαμβάνει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά- και να αποσυνδεθούν οι αποφάσεις αυτές από την ευρύτερη συζήτηση για την οικονομική πολιτική.

Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θέλουν, σε αντάλλαγμα προς την ενίσχυση του ρόλου του ΕΤΧΣ, ένα ευρύ πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και διασφαλίσεις ότι η δημοσιονομική πολιτική των υπερχρεωμένων χωρών θα συνεχίσει να είναι αυστηρή, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους.

«Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αυστηρών κανόνων για όλες τις χώρες και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάνγκερ.

Μέχρι στιγμής, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα δανεισμού του Ταμείου, ώστε να παρέχει πραγματικά δάνεια ύψους 440 δισ. ευρώ στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της αγοράς κρατικών ομολόγων από το ΕΤΧΣ, η Γερμανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει, αλλά μπορεί να υποστηρίξει, λένε οι Financial Times, την παροχή δανείων από το Ταμείο για να διευκολυνθούν οι χώρες να επαναγοράσουν το χρέος τους.

Πηγή: in.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη