Newsroom

Newsroom

Φρενάρει το μέτωπο της απεργίας στα ταξί

Το Σάββατο θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση οι αυτοκινητιστές, τη στιγμή που σε 20 νησιά οι επαγγελματίες αποφάσισαν την αναστολή των…

Το Σάββατο θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση οι αυτοκινητιστές, τη στιγμή που σε 20 νησιά οι επαγγελματίες αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων. Ραντεβού με την κυβέρνηση στη ΔΕΘ δίνουν οι ιδιοκτήτες
Παράταση στην… απεργία μέχρι το Σάββατο έδωσαν χθες οι αυτοκινητιστές ταξί παρά τις πιέσεις συναδέλφων τους κυρίως από τις τουριστικές περιοχές αλλά και τις “ρωγμές” που παρουσιάζει το απεργιακό τους μέτωπο μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων στην Κω, τη Ρόδο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα αγοραία της Λέσβου.
Την ίδια στιγμή, σταθερή στη γραμμή της να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του κλάδου με νομοθετική ρύθμιση παραμένει και η κυβέρνηση.
Στελέχη της μάλιστα εκτιμούν πως η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση καθώς οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία ή έχουν ήδη ανασταλεί σε 20 νησιά.
Οι ιδιοκτήτες ταξί, σε μία προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο, αναμένεται να επανεκτιμήσουν την κατάσταση το Σάββατο το πρωί ευελπιστώντας ότι έως τότε θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διεργασίες και θα έχει υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση από το υπουργείο Υποδομών, ώστε να εκτονωθεί η κρίση.
Αλλωστε, ήδη ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών, Θύμιος Λυμπερόπουλος, έδωσε ραντεβού με την κυβέρνηση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον επόμενο μήνα, ενώ σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί αναφέρει πως “τα μέλη του ΔΣ έχουν καθημερινή συνεργασία προκειμένου να εκτιμάται άμεσα οποιαδήποτε εξέλιξη”.
Στη συνεδρίαση του Σαββάτου θα μετάσχουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί, αλλά και όσοι εκπρόσωποι σωματείων από όλη την Ελλάδα επιθυμούν.
Ηδη χθες εστάλησαν επιστολές προς τους προέδρους των περισσότερων από 200 σωματείων όλης της χώρας, με τις οποίες τους καλούν να υποβάλουν εγγράφως τις απόψεις τους σε περίπτωση που δεν μπορούν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του Σαββάτου.
Οσον αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και πολλοί συνδικαλιστές προερχόμενοι από την επαρχία είχαν προσέλθει αποφασισμένοι να συζητήσουν την αναστολή των κινητοποιήσεων, τελικώς και ύστερα από συνεδρίαση δύο ωρών, αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας.
Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη και τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.
Ο κ. Σγουρός πρότεινε στους ιδιοκτήτες ταξί να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα “συμμεριζόμενοι το δημόσιο συμφέρον, την απαίτηση της κοινωνίας και τη δική τους ωφέλεια”.
Οι αυτοκινητιστές ζήτησαν από τον περιφερειάρχη να μην προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, καθώς και να μην ισχύσει η εγκύκλιος Ραγκούση για αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας.
Νέες άδειες
Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σγουρός στους αυτοκινητιστές, έχουν υποβληθεί περίπου 5.500 αιτήσεις για νέες άδειες ταξί.
“Ο κ. Σγουρός μας είπε ότι έχει υποβληθεί αίτηση από ένα και μοναδικό άτομο για την απόκτηση 2.000 νέων αδειών” καταγγέλλει ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Σκέντζος. “Θέλουμε εγγυήσεις ότι δεν θα χάσουμε την εργασία μας και ότι μπορούν να προστατεύσουν τη μικρή ιδιοκτησία από τα καρτέλ”, είπε ο ίδιος στο “Εθνος”.
Οι αυτοκινητιστές εμφανίζονται, πάντως, προβληματισμένοι από το ρήγμα στο απεργιακό μέτωπο:
“Οι συνάδελφοι κακώς σταμάτησαν την απεργία. Σκέφτηκαν το σήμερα και το φέτος και όχι το αύριο που μπορεί και να μην υπάρχει.Την ώρα που ακούμε τον υπουργό στη Βουλή να βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν, δεν έχουμε λόγο να σταματήσουμε την απεργία” λέει ο γραμματέας του ΣΑΤΑ Κώστας Δήμος.
Δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών
Δύο χιλιάδες κλήσεις για απολογία
Δύο χιλιάδες κλήσεις σε ιδιοκτήτες ταξί εστάλησαν χθες μέσω Αστυνομικών Τμημάτων μετά τον σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλες παραβάσεις του ΚΟΚ, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ενώ άλλες εξακόσιες κλήσεις είχαν αποσταλεί προχθές.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες ταξί θα πρέπει εντός πέντε ημερών από την παραλαβή της πρόσκλησης να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Μεταφορών προκειμένου να δικαιολογήσουν τις παραβάσεις του ΚΟΚ που διαπίστωσαν τα αστυνομικά όργανα. Οι προβλεπόμενες ποινές είναι αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για ένα έτος.
Στο μεταξύ, συνολικά σε όλη την Ελλάδα από τις 18 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου έχουν σχηματιστεί 100 δικογραφίες που αφορούν σε 7.568 ιδιοκτήτες ταξί. Από αυτές, οι 36 -στις οποίες εμπλέκονται 5.574 άτομα- έχουν υποβληθεί στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Επίσης έχουν διαβιβαστεί έγγραφα ενημέρωσης για 6.080 περιπτώσεις, προκειμένου να εξεταστεί η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή στα Γιάννενα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε τελικά ποινή φυλάκισης 10 μηνών σε έναν ιδιοκτήτη ταξί, ενώ άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του αθωώθηκαν, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία ικανά για να στοιχειοθετήσουν το κατηγορητήριο σε βάρος τους.
Οι πέντε αυτοκινητιστές δικάζονταν για συμμετοχή στους βανδαλισμούς στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Οικονόμου και Μιχάλη Παντούλα. Για τον ταξιτζή που καταδικάστηκε βρέθηκαν δακτυλικά του αποτυπώματα σε ένα από τα πολιτικά γραφεία.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.ethnos.gr

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…