Newsroom

Newsroom

Η αυτοκτονία του 77χρονου σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση της αυτοκτονίας του 77χρονου άνδρα στο Σύνταγμα όχι μόνο στα εγχώρια μέσα αλλά και στα…

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση της αυτοκτονίας του 77χρονου άνδρα στο Σύνταγμα όχι μόνο στα εγχώρια μέσα αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ τα οποία κάνουν εκτενείς αναφορές στο περιστατικό, σε συνδυασμό με το εν γένει άσχημο οικονομικό και πολιτικό κλίμα στη χώρα. Όλα τα ΜΜΕ δεν παραλείπουν να καταγράψουν και την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών στην Ελλάδα λόγω της κρίσης.

«Η τραγωδία γρήγορα πήρε πολιτικές διαστάσεις, με τα μικρά, αντι-μνημονιακά κόμματα που ετοιμάζονται για τις επερχόμενες εκλογές να επιρρίπτουν ευθύνες στα μεγαλύτερα κόμματα», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Λόγος γίνεται για τα χρέη και την κρίση που οδήγησαν τον ηλικιωμένο στην εν λόγω κίνηση απόγνωσης, πράξη που έχει και κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις που «γρήγορα πυροδότησε κύμα συμπάθειας σε μια χώρα όπου ένας στους πέντε είναι άνεργος και ένα αίσθημα εθνικής ταπείνωσης συνοδεύει τις διαδοχικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις». Το Reuters μάλιστα κάνει ένα παραλληλισμό της αυτοκτονίας στην Ελλάδα με τα γεγονότα που έγιναν το έναυσμα της Αραβικής Άνοιξης: «Πράξεις αυτοκτονίας έχουν υπάρξει καταλυτικές στην ανάπτυξη λαϊκής διαμαρτυρίας στο παρελθόν. Ένας Τυνήσιος έμπορος λαχανικών πυροδότησε τη λεγόμενη ’’Aραβική Άνοιξη’’ πυρπολώντας τον εαυτό του το Δεκέμβριο του 2010».

Πρώτο θέμα στον ιστότοπο του BBC είναι τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα με αφορμή την αυτοκτονία: «Η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες φέρονται να έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα καθώς η χώρα εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια χρέη της».

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής Guardian στην Αθήνα περιγράφει διεξοδικά τα γεγονότα: «Ένας ηλικιωμένος άνδρας που αυτοκτόνησε έξω από την ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα, όντας προφανώς απελπισμένος εξαιτίας των χρεών του, υπογράμμισε το ανθρώπινο κόστος μια οικονομικής κρίσης που δεν έχει μόνο φέρει τη χώρα στο χείλος της αβύσσου οικονομικά αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε εκτίναξη του αριθμού των αυτοκτονιών».
Τηλεγράφημα του Associated Press με τίτλο «Αυτοκτονία συνταξιούχου πυροδοτεί βίαιες συγκρούσεις» αναδημοσιευμένο από την Ιndependent καταγράφει: «Ένας Έλληνας συνταξιούχος αυτοπυροβολήθηκε στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, κατηγορώντας του πολιτικούς για την οικονομική κρίση στη χώρα σε ένα σημείωμα που οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών».

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg εστιάζει στα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας στην Ελλάδα: «Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερες από 1.500 αυτοκτονίες στην Ελλάδα», σημειώνει. «Πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο σημείο στη διάρκεια της ημέρας, φωτογραφίζοντας τον αυτοσχέδιο βωμό και αφήνοντας μηνύματα όπως «Δεν είναι αυτοκτονία, είναι δολοφονία» και «Το μνημόνιο ενός φόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Telegraph περιγράφει την ελληνική πρωτεύουσα ως Αθήνα της κρίσης και της απόγνωσης, παραθέτοντας και τα πρόσφατα περιστατικά αυτοκτονιών στην Ιταλία, αποτέλεσμα του οικονομικού αδιεξόδου που βιώνει ο κόσμος, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει ότι εκτός από τις αυτοκτονίες, αύξηση παρουσιάζουν και οι πάσχοντες με κατάθλιψη στην Ελλάδα.

«Με σφαίρα βάζει τέλος στην οικονομική του απόγνωση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των The New York Times που περιγράφουν το τραγικό συμβάν ως «δημόσια αυτοκτονία Έλληνα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων».

“Ηλικιωμένος Έλληνας αυτοκτόνησε στην μεγαλύτερη πλατεία της χώρας” αναφέρει το περιοδικό Time, το οποίο σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι εν μέσω οικονομικής κρίσης και οι αυτοκτονίες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση την τελευταία διετία, λόγω των μέτρων λιτότητας.

Η Wall Street Journal γράφει, “Ένας 77χρονος Έλληνας αυτοκτόνησε στην κεντρική πλατεία της Αθήνας σε μία απόπειρα διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης”. Αναφορά επίσης γίνεται στα δυσβάσταχτα μέτρα και στη μείωση συντάξεων και μισθών: «Τα πολυάριθμα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις των συντάξεων και άλλων παροχών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 25%. Την ίδια ώρα, το εισόδημα των Ελλήνων συμπιέζεται και από τις περικοπές των μισθών και την αύξηση των φόρων, από τα ακίνητα ως τη βενζίνη».

“Αθήνα: Πολίτης αυτοκτόνησε δημόσια” είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro η οποία γράφει: “Ένας ηλικιωμένος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι σε κεντρική πλατεία της Αθήνας, προκαλώντας σοκ στους περαστικούς”.

«Αυτοκτονία συνταξιούχου πυροδοτεί διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα» τιτλοφορείται σε άρθρο στον ιστότοπο του γερμανικού δικτύου Deutsche Welle. «Τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία».


Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…