Newsroom

Newsroom

"Έφυγε" ο Ιρανός ποιητής που λάτρεψε την Ελλάδα

Για τον κόσμο των αγγέλων έφυγε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Πέρσης ποιητής και φίλος της ελληνικής ποίησης Φερεϊντούν…

Για τον κόσμο των αγγέλων έφυγε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Πέρσης ποιητής και φίλος της ελληνικής ποίησης Φερεϊντούν Φαριάντ, σε ηλικία 63 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο.

Ο Φαριάντ ο οποίος εκτός από την ποίηση υπήρξε και συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφραστής, γεννήθηκε το 1949 στην Χοραμασάρ της Περσίας. Μεγαλωμένος μέσα ένα φτωχό περιβάλλον κατάφερε να σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες και συγκριτική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου σπούδασε νέα και αρχαία Ελληνικά ενώ είχε αποκτήσει και την Ελληνική υπηκοότητα.

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων τιμήθηκε από την Ελληνική πολιτεία το 2005 με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα για την ανθολογία του Γιάννη Ρίτσου «Πέτρινος χρόνος» στην Περσική γλώσσα.

Στη μητρική του γλώσσα είχε μεταφράσει επίσης την ανθολογία νεοελληνικής ποίησης με τίτλο «Η ελληνική ποίηση του Σήμερα – Φωτεινό Παράθυρο σε 100 χρόνια ελληνικής μοντέρνας ποίησης», όπως επίσης και τα ποιήματα της Σαπφούς, με τίτλο «Τα τραγούδια του Έρωτα και η Σελήνη της Μοναξιάς».

Επιπλέον είχε τιμηθεί και με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών το 2001 για την ποιητική του συλλογή «Ουρανός χωρίς Διαβατήριο», όπως επίσης και με το βραβείο Άντερσεν για το έργο του για παιδιά «Όνειρα με Χαρταετούς και Περιστέρια» το οποίο μεταφράστηκε στα Ελληνικά από το Γιάννη Ρίτσο και διδάσκεται στην ανθολογία της Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη