Σμήνη ακριδών απειλούν την Ανατολική Αφρική με πρωτοφανή λιμό

«Η όγδοη πληγή του Φαραώ» χτυπά για μια ακόμη φορά την Αφρική. Το Νότιο Σουδάν είναι η τελευταία χώρα που πλήττεται από την τεράστια αυτή κρίση σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του ΟΗΕ.
Η εισβολή είναι η χειρότερη που έχει παρουσιαστεί στις χώρες της Ανατολικής Αφρικής εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για την χειρότερη εισβολή ακριδών στη Σομαλία και την Αιθιοπία εδώ και 25 χρόνια, ενώ για τη Σομαλία αποτελεί τη χειρότερη εισβολή εδώ και 70 χρόνια.
Οι μέχρι τώρα προσπάθειες των αρχών να ελέγξουν την εισβολή των ακριδών έχουν αποβεί άκαρπες, ενώ οι αεροψεκασμοί που πραγματοποιούνται δεν είναι αρκετοί, καθώς οι χώρες που πλήττονται δεν έχουν τους απαραίτητους υλικούς πόρους για να τους εκτελέσουν επαρκώς.
Πλέον οι αριθμοί των ακριδών ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια και υπάρχουν φόβοι ότι μετά την εισβολή στο Νότιο Σουδάν θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Οι ακρίδες της ερήμου μπορούν να ταξιδεύουν 150 χιλιόμετρα την ημέρα και να τρώνε πρασινάδα ίση με το βάρος τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα σμήνος μεγέθους ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να καταναλώσει όση τροφή χρειάζονται 35.000 άνθρωποι ημερησίως, αναφέρει ο ΟΗΕ
Ήδη το 60% του πληθυσμού στο Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τροφικής ανεπάρκειας καθώς δεν έχει σταθερή πρόσβαση σε τροφή εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου, της ξηρασίας και των πλημμυρών. Η εισβολή των ακριδών απειλεί πλέον την περιοχή με λιμό.

Οι συγκλονιστικές εικόνες του φωτογράφου Αλέξανδρου Μιχαηλίδη αφηγούνται το 2020 

Οι συγκλονιστικές εικόνες του φωτογράφου Αλέξανδρου Μιχαηλίδη αφηγούνται το 2020 

Ο φωτογράφος Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, με έδρα τις Βρυξέλλες, συμμετέχει στη μεγάλη συλλογική ανασκόπηση του koutipandoras.gr,…