Ζωή και Παυλόπουλος στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο

Κορυφώνονται την Τετάρτη οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο. Το "παρών" αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Κορυφώνονται την Τετάρτη οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο. Το “παρών” αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Εν τω μεταξύ, τη βούλησή τους ότι προχωρούν στην διατήρηση της μνήμης των ολοκαυτωμάτων υπογράμμισαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δίστομο, από “οφειλόμενο καθήκον και τιμή προς τους εκτελεσθέντες” της περιοχής.

Το διοικητικό συμβούλιο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 “Ελληνικά Ολοκαυτώματα”, που στόχο έχει και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, τόνισε τη συνεργασία με το Εθνικό συμβούλιο για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και υπογράμμισε τη στήριξη του στις σχετικές πρωτοβουλίες της Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μίλησε στο ΔΣ η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός, η οποία ενημέρωσε για την τελευταία και βασικότερη εξέλιξη που έχει υπάρξει στο θέμα αυτό και είναι η έκδοση απόφασης από το Συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης, με βάση την οποία “δημιουργείται βάσιμα η ελπίδα ότι οι ατομικές αποζημιώσεις που κατά κάποιον τρόπο θεωρούνταν παγωμένες, να επανεκκινηθούν”. Η κα Σταμούλη ανέφερε επίσης ότι γίνεται μια κίνηση ώστε να βρεθούν κατατεθειμένες αγωγές από δημότες, ενώ τόνισε την ανάγκη επανασύστασης ενός τέτοιου αρχείου.

Για το θέμα των αποζημιώσεων τόνισε ότι “δεν το θυμηθήκαμε τώρα”. «Οι πολεμικές επανορθώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα από τη Γερμανία είναι απαιτήσεις οι οποίες υφίστανται και οι οποίες είναι καταγεγραμμένες από το 1946, έχουν δε, οριστικοποιηθεί με συνδιάσκεψη στο Παρίσι. Είναι πράγματα τα οποία μας οφείλονται από το 1946, αλλά με μεγαλοθυμία και γενναιόδωρα η διεθνής κοινότητα και η Ελλάδα μαζί το 1953, “φιλοδώρησε” την Γερμανία με μια αναστολή, η οποία έληξε το 1990», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό. «Πρόκειται για μια ηθική οφειλή, η αναγνώριση της οποίας προηγείται της οποιαδήποτε υλικής καταβολής και υλικής αποζημίωσης, τη οποία ούτως ή άλλως το διεθνές δίκαιο μας αναγνωρίζει», είπε η κα Σταμούλη.

Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο Ιταλός δικηγόρος Γιοάκιμ Λάου, που τόνισε ότι και δικηγόροι στη Γερμανία επιχειρηματολογούν πια κατά του γερμανικού κράτους, με βάση το διεθνές δίκαιο. «Ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να δώσει αποζημιώσεις όταν έχει καταπατήσει το εθνικό δίκαιο. Το ότι το εθνικό δίκαιο έχει καταπατηθεί στο Δίστομο είναι περιττό να το συζητήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι από τις πόλεις Διστόμου, Βιάννου, Δελφών, Δωδώνης, Δωρίδας, Καντάνου, Κομμένου, Πέλλας, Πυλαίας, Σουλίου και Ζαγορίου. Παρευρέθηκε επίσης και ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς. Το απόγευμα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών της σφαγής, στο μαυσωλείο του Διστόμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προορίζεται για πρόεδρος στο κόμμα του Κασιδιάρη

Πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προορίζεται για πρόεδρος στο κόμμα του Κασιδιάρη

Το τελευταίο καιρό πύκνωσαν οι διαβουλεύσεις με το κόμμα «Κασιδιάρη» και έχει ήδη επέλθει συμφωνία…