Newsroom

Newsroom

Ζητήματα καρδιάς

Η πολιτική ως λόγος, και κυρίως ως πράξη, έχει τη συνήθεια να στριμώχνεται πάντα ανάμεσα στις προθέσεις και στους συσχετισμούς. Ανάμεσα σε αυτό που θέλεις να κάνεις και σ’ αυτό που υποχρεώνεσαι να κάνεις. Μπορεί η πρόθεσή σου, ας πούμε, να είναι η κατάργηση των Μνημονίων, η ανατροπή μιας καθεστηκυίας τάξης που οδήγησε τη χώρα στον ζυγό των δανειστών, η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πιο αδύναμων.

58ca5e961dc524ac398b46cd

Του Θανάση Καρτερού

Και οι συσχετισμοί να σε υποχρεώσουν στο Μπρεστ – Λιτόφσκ μιας δύσκολης ειρήνης, ενός συμβιβασμού με τους δανειστές, που επιβάλλει άλλο ένα Μνημόνιο. Και δεν είναι καθόλου ιστορική πρωτοτυπία οι προθέσεις, το πάθος, η αφοσίωση, το δίκαιο να θρυμματίζονται στον αρνητικό, ή και ασφυκτικό, διεθνή και εσωτερικό συσχετισμό. Ιδιαίτερα αν δεν τον έχεις υπολογίσει με το υποδεκάμετρο στην κίνησή του.

Ξεκινώντας από αυτή την πραγματικότητα, ο Ανδρέας Παπανδρέου υιοθέτησε τη ρήση του Μπίσμαρκ ότι η πολιτική είναι τέχνη του εφικτού. Ορισμός που, στον προφανή ρεαλισμό του, βόλευε θεωρητικά τη διαχειριστική αφομοίωση του ΠΑΣΟΚ από το Κατεστημένο που στα πρώτα του βήματα πολεμούσε. Διότι, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πως, όταν μιλάμε για μια πολιτική ανατροπής και αλλαγών, ο ρεαλισμός του εφικτού είναι τόσο σημαντικός όσο και ο ιδεαλισμός του ανέφικτου. Αν οι άνθρωποι υπολόγιζαν πάντα, πέντε-πάνω, πέντε-κάτω, το εφικτό, τότε ακόμα θα βρισκόμασταν στην εποχή της δουλοκτησίας ή ακόμα παραπίσω. Κι έχει μεγάλη, καθοριστική, ζωτική σημασία, και όχι μόνο για μας, αλλά πολύ ευρύτερη, να μην επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση, και με καμιά δικαιολογία, να καταψυχθεί το ανέφικτο στις χαμηλές θερμοκρασίες του εφικτού.

Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί κάποιοι στη σημερινή κυβέρνηση, δρώντας μέσα σε έναν εξαιρετικά δυσμενή συσχετισμό και επιδιώκοντας το βέλτιστο εφικτό, μερικές φορές δείχνουν να παρασύρονται και να ξεχνούν την καρδιά της Αριστεράς: Το ανέφικτο. Που μπορεί να επιμένει, να ζει, να προκαλεί, όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με «μικρές» πράξεις εφικτού. Με την απόλυτη συμπεριφορά σε ζητήματα αμοιβών -και εφάπαξ- δημόσιων λειτουργών, για παράδειγμα. Με κόκκινη γραμμή -χωρίς τροπολογίες- για τη μεταχείριση των προσφύγων. Με αίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας στη χρήση προνομίων της εξουσίας. Με τα αφτιά και τα μάτια ανοιχτά στα θύματα του εφικτού – γιατί υπάρχουν πολλά τέτοια. Με… με… με…

πηγή:avgi.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τραγωδία στα Τέμπη: Συντετριμμένος ο Ν. Πλακιάς μετά την αποκάλυψη ότι τα οστά στο Κουλούρι ανήκουν στα παιδιά του

temph 1

Τραγωδία στα Τέμπη: Συντετριμμένος ο Ν. Πλακιάς μετά την αποκάλυψη ότι τα οστά στο Κουλούρι ανήκουν στα παιδιά του

Στις δίδυμες κόρες του φαίνεται να ανήκουν τα οστά που πετάχτηκαν στο Κουλούρι.