Newsroom

Newsroom

Yψηλοί τόνοι για Ακη στη Βουλή

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών…

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Ακη Τσοχατζόπουλου σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων. Με ενδιαφέρον αναμένεται αργότερα η τοποθέτηση του πρώην υπουργού.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος σημείωσε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου»
«Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας», πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης και εμφανίστηκε βέβαιος ότι και ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Λαμβάνοντας το λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

«Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Στη συνέχεια, ανεβάζοντας τους τόνους, ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι «υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300» και συνέχισε: «Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι».

«Θέλει», τόνισε, «ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται».

«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», δήλωσε ο Aντώνης Σκυλλάκος, χαρακτηρίζοντάς τη ωστόσο ανεπαρκή, καθώς -όπως είπε, το εύρος της υπόθεσης είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Δεν μπορεί η έρευνα να γίνεται σε δόσεις, μία για τον Τσοχατζόπουλο και μία σε άλλη επιτροπή για του υπόλοιπους», σχολίασε ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος, με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης -σχετικά με άλλους εμπλεκόμενους υπουργούς- από την ειδική επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς.

Υπερ της προκαταρκτικής τάχθηκε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αθανάσιος Πλεύρης. Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Καμμένου, σημείωσε ότι «κάποιοι από τη ΝΔ δεν είπαν τίποτα για τα αντισταθμιστικά οφέλη». «Μην έχουμε επιλεκτική μνήμη», συμπλήρωσε.

«Πού είναι η πρόταση για προταρκτική για τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που ενέκριναν τη σύμβαση; Γιατί δεν το φέρνετε εδώ για να ψηφιστεί, ώστε να μην μιλάμε για συμψηφισμό;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έστρεψε παράλληλα τα βέλη του και κατά του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατηγόρησε ότι έστησε ένα κράτος διαφθοράς.

«Αυτό το κράτος δημιουργήσατε και έρχεστε τώρα να κάνετε την κάθαρση. Λέει πουθενά ο φάκελος της εισαγγελίας ότι πέσαμε μόνο πάνω στον κ. Τσοζατζόπουλο; Αναφέρεται σε υπουργούς, στο ΚΥΣΕΑ, στο ότι δεν ελέγχθησαν οι συμβάσεις των αντισταθμιστικών ωφελειών», πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία

Η συνεδρίαση της βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με την διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας επί της πρότασης που έχουν καταθέσει 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η κάλπη που θα χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις, καθώς απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, νούμερο που εκτιμάται πως θα υπερκαλυφθεί με δεδομένη τη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που πήρε και τη σχετική πρωτοβουλία να διερευνηθεί η υπόθεση, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αν το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της ομιλίας του πρώην υπουργού, ο οποίος κάνοντας χρήση σχετικής διάταξης του Κανονισμού της Βουλής θα παραστεί και θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια γύρω στις 4 με 5 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται πως συνεργάτες του έλεγαν προχθές ότι «ο Ακης Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του θα αποκαλύψει όλη την αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά και θα επισημάνει ότι οι κατηγορίες που υπάρχουν στην πρόταση δεν τον αγγίζουν, ούτε τον αφορούν».

Το Μάιο καταθέτουν 38 εμπλεκόμενοι

Τα 38 άτομα που δεν ανήκουν στον πολιτικό κόσμο και έχουν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για την υπόθεση των υποβρυχίων, πήραν νέα προθεσμία από τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές.

Οι καταθέσεις τους αναμένεται να γίνουν πλέον στις 30 Μαΐου.

Μεταξύ τους περιλαμβάνονται ένας στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο Γιάννης Μπλέτσιος, καθώς και γενικοί γραμματείς εξοπλισμών, πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Άμυνας, στρατιωτικοί που διετέλεσαν μέλη επιτροπών που είχαν συσταθεί για την προμήθεια των υποβρυχίων από το πολεμικό ναυτικό κτλ.
http://www.ethnos.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…